Foto: Povl D. Rasmussen

Danske netbanker ramt af samtidige nedbrud

Flere banker er mandag ramt af it-problemer, som har givet mange danske netbankkunder problemer.

Landets største pengeinstitut, Danske Bank, blev mandag formiddag ramt af et it-problem som bevirkede, at bankens kunder ikke var i stand til at tilgå netbanken.

Det fortæller Peter Trier Schleidt, der er CIO iDanske Bank.

Han fortæller, at årsagen til problemerne skyldes en ændring i bankens systemer, som gik galt.

Nedbruddet betød at bankens kunder havde problemer med at logge på deres netbank i omkring 45 minutter, oplyser it-chefen.

Han fortæller, at banken løste problemet ved at rette systemerne tilbage til tilstanden før ændringerne.

Sideløbende med problemerne med at logge på netbanken hos Danske Bank, opstod der problemer hos den Spar Lolland-ejede Finansbanken, der sammen med en lang række andre pengeinstitutter driftes ad Skandinavisk Data Center, SDC.

Derfor så der en overgang ud til at være centrale login-problemer hos flere banker, som har det eneste til fælles, at de benytter Nemid som logon for fra kunderne.

Imidlertid ortæller pressechef Søren Winge hos firmaet bag Nemid, Nets, at der ikke er observeret uregelmæssigheder mandag.

Tilfældigheder
I stedet ligner det en tilfældighed, at også Finansbanken havde problemer med it-systemerne mandag.

Problemerne gjorde ifølge en meddelelse på bankens hjemmeside, at der ikke er adgang til systemerne fra decentralt hold.

Hos SDC, der udover Finansbanken drifter 136 andre pengeinstitutter i Norden, fortæller administrende direktør Erik Jakobsen, at hans systemer kører med omkring 130 transaktioner i sekundet, hvilket er normal belastning. 

Men selvom alt ser normalt ud, får hans pengeinstitutter henvendelser fra kunder, der siger, at de ikke kan logge på systemerne, fortæller han.

Han fortæller, at SDC arbejder på at finde ud af, om der er noget galt.

"Men det er altid sværere at finde en fejl, hvis det kun er nogle få, der er ramt af den," siger Erik Jakobsen.  

Derfor kan han altså på nuværenede tidspunkt hverken be- eller afkræfte, at der er tale om en generel SDC-fejl.

Opdateret 14.28:
 
Erik Jakobsen fortæller, at SDC ikke har modtaget meldinger om problemerne siden klokken 13.40, men at man fortsat overvåger systemerne ekstraordinært.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.