General Motors har åbnet dørene og insourcet virksomhedens it - her illustreret med den nyeste Savana 2500 Cargo Van, der har ikke mindre end en 6,6 liter Duramax turbodiesel V8-motor under hjelmen. Foto: GMC

Bilkæmpe dropper outsourcing: Vil have it i egne hænder

Verdens næststørste bilfabrikant vil vende tallene for outsourcing. Stort set al it skal tilbage i hænderne på egne ansatte. It-leverandører kan tabe miliarder om året.

Bilkæmpen General Motors (GM) er på vej til at vende sin outsourcing-strategi på hovedet. I stedet for at have 90 procent af koncernens it-systemer hos eksterne leverandører skal lige så stor en andel af systemerne inden for egne døre. Det skriver Informationweek.

Størstedelen af systemerne hos verdens næststørste bilproducent er i dag fordelt hos leverandører som Capgemini, HP/EDS og Wipro. Men det skal være anderledes, efter at bilgigantens nye CIO, Randy Mott, er kommet til.

Ansættelsebølge nødvendig
GM solgte EDS fra i 1996, men har efterfølgende brugt firmaet som leverandør, også efter at HP opkøbte det i 1998. Derfor er strategiændringen en stor kursændring, der vil kræve ansættelse af store mængder ansatte, stort set kun i USA. 

Randy Mott, der har en fortid som CIO hos både HP Wal-Mart og Dell får brug for både softwareudviklere, projektledere, databaseeksperter og en lang række andre it-folk i løbet af de næste år for at få planen, som ingen anden CIO ifølge mediet har gennemført før ham, til at lykkes. I øjeblikket har GM på verdensplan 1.500 ansatte it-folk.

Ifølge Informationweek er det ikke besparelser der driver GM 's strategiændring men i stedet handler det om at få mere værdi ud af it langt hurtige.

Kun for kæmpefirmaer
Hos National Outsourcing Association, der repræsenterer outsourcingindustrien i England, siger Martin Hart, at han ikke tror, at GM's strategiændring vil skabe en trend. Simpelthen fordi GM alene i kraft af at have en infrastruktur på størrelse med outsourcing-leverandørerne har de samme muligheder for at skære omkostningerne.

"Kun de allerstørste firmaer kan få de samme fordele ud af at insource it, som de opnår ved outsourcing. Alle med en omsætning mindre end et land af en rimelig størrelse vil stadig få mere ud af at outsource," siger han til Informationweek.

GM har tidligere vist vejen
Imidlertid er det ikke første gang GM har startet en trend. Randy Mott's forgænger som CIO hos GM, der gik på pension i 2009, bliver ifølge Computerworlds britiske søstermedie set som trendsetteren af outsurcingbølgen hos de allerstørste koncerner med besparelser på budgettet for milliardbeløb.

Hos GM har Randy Mott flere radikale ændringer på it-området i ærmet. Blandet andet vil han konsolidere bilkæmpens 23 datacentre rundt om i verden i to nye og droppe omkring 40 procent af firmaets 4.000 applikationer til fordel for globale standardprodukter.

Lykkes planen, ser EDS som GM's største outsourcing-leverandør ud til at ville miste kontrakter til en værdi af 18,3 milliarder kroner. Om året, skriver Informationweek.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.