Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

General Motors har åbnet dørene og insourcet virksomhedens it - her illustreret med den nyeste Savana 2500 Cargo Van, der har ikke mindre end en 6,6 liter Duramax turbodiesel V8-motor under hjelmen. Foto: GMC

Bilkæmpe dropper outsourcing: Vil have it i egne hænder

Verdens næststørste bilfabrikant vil vende tallene for outsourcing. Stort set al it skal tilbage i hænderne på egne ansatte. It-leverandører kan tabe miliarder om året.

Bilkæmpen General Motors (GM) er på vej til at vende sin outsourcing-strategi på hovedet. I stedet for at have 90 procent af koncernens it-systemer hos eksterne leverandører skal lige så stor en andel af systemerne inden for egne døre. Det skriver Informationweek.

Størstedelen af systemerne hos verdens næststørste bilproducent er i dag fordelt hos leverandører som Capgemini, HP/EDS og Wipro. Men det skal være anderledes, efter at bilgigantens nye CIO, Randy Mott, er kommet til.

Ansættelsebølge nødvendig

GM solgte EDS fra i 1996, men har efterfølgende brugt firmaet som leverandør, også efter at HP opkøbte det i 1998. Derfor er strategiændringen en stor kursændring, der vil kræve ansættelse af store mængder ansatte, stort set kun i USA. 

Randy Mott, der har en fortid som CIO hos både HP Wal-Mart og Dell får brug for både softwareudviklere, projektledere, databaseeksperter og en lang række andre it-folk i løbet af de næste år for at få planen, som ingen anden CIO ifølge mediet har gennemført før ham, til at lykkes. I øjeblikket har GM på verdensplan 1.500 ansatte it-folk.

Ifølge Informationweek er det ikke besparelser der driver GM 's strategiændring men i stedet handler det om at få mere værdi ud af it langt hurtige.

Kun for kæmpefirmaer

Hos National Outsourcing Association, der repræsenterer outsourcingindustrien i England, siger Martin Hart, at han ikke tror, at GM's strategiændring vil skabe en trend. Simpelthen fordi GM alene i kraft af at have en infrastruktur på størrelse med outsourcing-leverandørerne har de samme muligheder for at skære omkostningerne.

"Kun de allerstørste firmaer kan få de samme fordele ud af at insource it, som de opnår ved outsourcing. Alle med en omsætning mindre end et land af en rimelig størrelse vil stadig få mere ud af at outsource," siger han til Informationweek.

GM har tidligere vist vejen

Imidlertid er det ikke første gang GM har startet en trend. Randy Mott's forgænger som CIO hos GM, der gik på pension i 2009, bliver ifølge Computerworlds britiske søstermedie set som trendsetteren af outsurcingbølgen hos de allerstørste koncerner med besparelser på budgettet for milliardbeløb.

Hos GM har Randy Mott flere radikale ændringer på it-området i ærmet. Blandet andet vil han konsolidere bilkæmpens 23 datacentre rundt om i verden i to nye og droppe omkring 40 procent af firmaets 4.000 applikationer til fordel for globale standardprodukter.

Lykkes planen, ser EDS som GM's største outsourcing-leverandør ud til at ville miste kontrakter til en værdi af 18,3 milliarder kroner. Om året, skriver Informationweek.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.