Artikel top billede

Manifest: Sådan ser fremtidens web-standarder ud

Tre helt centrale organisationer for internettets udvikling forsøger i et manifest at enes om fremtidens web-standarder.

Læs også:

Udvikler: Her skal du passe på med HTML5 og CSS3

Berners-Lee: Sådan bliver fremtidens internet

HTML, CSS, JavaScript, SVG.

Det er nogle af de standarder, webløsninger bygger på. Standarderne sikrer, at løsningerne kan spille sammen i forskellige browsere og på forskellige enheder med varrierende skærmstørrelser og input-teknologier.

Behovet for at udvikle nye versioner af standarderne og helt nye teknologier er derfor på ingen måde for nedadgående, hvilket ses med eksempelvis HTML5 i disse år.

Måske det er en af grundene til, at de centrale internet-organisationer World Wide Web Consortium (W3C), IEEE og Internet Engineering Task Force (IETF) i øjeblikket arbejder på et slags manifest, der skal sikre internettets fremadrettede udvikling.

Et nyt paradigme

IETF-formand Russ Housley opfordrer til, at man kommer med kommentarer til indholdet, hvilket kan tyde på, at man endnu er et stykke vej fra den endelige version.  

I udkastet skriver organisationerne, at internettets markante succes ikke ville have været mulig uden en standardisering af de underliggende teknologier.

Derfor er dokumentet tænkt som et manifest, der kan sikre den fremadrettede succes.

"Vi tilslutter os et moderne paradigme for globale standarder, hvor globale markedsøkonomier ved hjælp af teknologiske fremskridt driver udbredelsen af standarder uanset deres formelle status," lyder indledningen.

"I dette paradigme understøtter standarder interoperabilitet, global konkurrence, de bliver udviklet i en åben og inddragende proces og bliver frivilligt adopteret globalt," lyder det desuden.

Det skal de skrive under på

Herefter listes nogle nøgleord og- sætninger for, hvordan man lever op til dette moderne paradigme.

Det handler ifølge organisationerne blandt andet om samarbejde og respekt organisationerne imellem, og at man overholder en række grundlæggende principper - herunder at ingen parter er for dominerende, at der er gennemsigtighed, og at der lægges vægt på fællesskabets styrke.

Samtidig skal de standarder, man vedtager, muliggøre "global interoperabilitet, skalerbarhed, stabilitet og elasticitet," hedder det den i dokumentet.

Du kan læse hele manifest-udkastet her.

Læs også:

Udvikler: Her skal du passe på med HTML5 og CSS3

Berners-Lee: Sådan bliver fremtidens internet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere