Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp.

Kritik: Vi er i gang med at bygge it-taberskoler

Den danske folkeskole mangler en it-strategi. Se her, hvor det går helt galt.

Læs også: 
Folkeskolen får intet ud af dyre it-investeringer

Lærer-formand: Drop nu den digitale eksamen

Mens blomsterne i den danske ungdom har holdt en god, lang sommerferie fra skolernes dansk-, matematik- og naturfagsundervisning, har der lydt massiv kritik af manglende it-satsninger på de danske læreranstalter.
Administrerende direktør i brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, har blandet andre været ude i flere medier - herunder IT-Branchens egen hjemmeside - med udsagn om, at den allerede afsatte halve milliard kroner til fremtidens digitale skole langtfra har fået ben at gå på. 

Morten Bangsgaard frygter ligefrem, at vi i Danmark får digitale taberskoler, hvis der ikke snart sker noget med de penge, som den tidligere VK-regering afsatte til øget digitalisering i folkeskolen. 

Mangler konkrete planer

Især hæfter han sig ved, at der kun er blevet afsat 50 millioner kroner af de aftalte penge i 2012 jævnfør sommerens aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).

"Det allervigtigste, som stadig mangler, er konkrete planer for, hvordan vi får alle skoler med," forklarer Morten Bangsgaard, efter han har rost regeringens tanker om at styrke didaktikken blandt lærerne og udvikle de digitale læremidler til skolerne.

Sjælden berøring med tasterne

Også oppositionspartiet Liberal Alliance er med på kritikken af den manglende digitale indsats i den danske folkeskole.

Liberal Alliance henter blandt andet næring i en ny undersøgelse fra it-giganten KMD's analyseafdeling, der peger på, at folkeskolen er sakket digitalt bagud i forhold til elevernes normale hverdag.

KMD er selv leveringsdygtig i flere forskellige it-løsninger til den danske folkeskole. 

KMD-undersøgelsen viser, at eleverne på skolerne ofte støder på problemer med it-udstyr i løbet af en skoledag.

Desuden har næsten halvdelen af eleverne oplevet, at der kan gå en måned eller mere uden brug af digitale læremidler. 

Vil sætte turbo på

Liberal Alliances børne- og undervisningsordfører Merete Riisager vil i et forslag til en digitaliseringsstrategi i grundskolen sætte turbo på it-udrulningen i klasselokalerne for at skabe en mere fri folkeskole, hvor skoleledelsen og lærerne bruger ressourcerne på at udfolde deres faglighed frem for kontrol.

"Digitale lærermidler kan tilgodese undervisningsdifferentiering og inklusion. Alt i alt betyder det, at vi får dygtigere elever, der er godt rustet til livet efter folkeskolen," lyder det i Merete Riisagers debatoplæg til en mere digital - og først og fremmest bedre - folkeskole hertillands.

Helt konkret foreslår Merete Riisager, at vi først og fremmest skal have skabt en brug infrastruktur, hvilket blandt andet inkluderer et sikkert og stabilt trådløst netværk på skolerne.

Dernæst anbefaler hun, at indkøb af digitale hjælpemidler som eksempelvis digitale bøger og læringsspil i høj grad bør konkurrenceudsættes for at skabe en markedsdrevet ramme om for de digitale platforme i en fleksibel indkøbsmodel.

Derudover skal den digitale pædagogik og lærernes it-kompetencer styrkes, så der kan undervises it-understøttet i alle fag, ifølge Liberal Alliance.

Læs også: 
Folkeskolen får intet ud af dyre it-investeringer

Lærer-formand: Drop nu den digitale eksamen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere