Artikel top billede

Forslag: Dit trådløse netværk skal kunne tvangs-overtages

Forskere foreslår, at man indbygger en "nød-tilstand" i hjemme-routere, så de kan overtages af andre.

Computerworld News Service: Tyske forskere foreslår en ordning, der gør det muligt at anvende private Wi-Fi-routere til såkaldte mesh-netværk i urbane områder.

De skal kunne anvendes i nødstilfælde, hvor mobil- og fastnettelefonerne overbebyrdes eller af andre grunde er ude af drift.

I en forskningsartikel offentliggjort for nylig (pdf) i tidsskriftet Mobile Network Design and Innovation beskriver Kamill Panitzek og hans kolleger ved Technische Universität Darmstadt i Tyskland, hvordan hjemme-routere kan forbindes til hinanden og på den måde udgøre en form for backbone til brug af brandvæsen, politi og ambulancetjenester.

Grundig test

Panitzek og hans team har testet konceptet i centrum af Darmstadt ved at kortlægge antallet, signalstyrken og placeringen af routere ved hjælp af en avanceret form for såkaldt wardriving.

Her fik man data, der var nøjagtige nok til, at forskerne kunne modellere et hypotetisk mesh-netværk.

Teamet fandt i alt 1.971 routere, hvoraf 212 ikke brugte nogen form for kryptering, mens 129 andre brugte den forældede og usikre WEP-standard.

På grundlag af mønstret af de fundne routere beregnede teamet, at det er muligt at oprette et robust mesh-netværk med en tilstrækkelig tæthed, hvis man antager en distance mellem noderne på cirka 30 meter.

Tvangsåbning

Der var dog det problem, at der ikke var nok åbne trådløse netværk (der ikke er beskyttet med adgangskode).

Derfor forestiller forskerne sig en slags nød-tilstand på almindelige trådløse routere til hjemmet, der ville tillade adgang for det antal noder, der ville være behov for til oprettelsen af et funktionsdygtigt mesh-netværk.

De fleste nyere routere har teknisk set mulighed for at understøtte et sådant system uden at skulle modificeres, så længe de er i stand til at oprette et åbent gæstenetværk, der kører parallelt med brugerens beskyttede Wi-Fi-forbindelse, der fortsat vil være bag firewall.

"Vi har fundet frem til, at et mesh-netværk med en kommunikations-rækkevidde på 30 meter let kan opbygges i urbane områder såsom vores hjemby. De resulterende netværk har vist sig at være modstandsdygtige over for node-driftssvigt," skriver Panitzek.

Teamet erkender dog, at der er visse forhindringer udover tætheden af tilgængelige routere i et givet område. Er brugerne for eksempel villige til at stille en åben kanal til rådighed på deres routere?

Det ville muligvis være en bedre idé, at router-producenterne introducerede en nød-tilstand i deres produkter, hvis sikkerhed brugerne kunne have tiltro til, men det har lange udsigter, da det ville kræve ny lovgivning.

Mesh-netværk har været et buzzword i nogle år og anvendes da også kommercielt flere steder. Arbua Networks lancerede i 2011 et lille meshing-system til sine egne access-points. Selvom mesh-netværk har et enormt potentiale, så arbejdes der generelt stadig ikke særlig meget med udvikling af teknologien.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere