Artikel top billede

Så brutalt bliver Nokias fald hvis Windows Phone flopper

Nokias fremtid på smartphone-markedet står og falder med Windows Phone-platformens resultater.

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Det er godt og vel halvandet år siden, at Nokia-boss Stephen Elop udtalte, at Nokia stod på en brændende platform og derefter meddelte Nokias tætte partnerskab med Microsoft.

Siden har finnerne og amerikanerne delt skæbne på det meget konkurrence-prægede smartphone-marked, og indtil videre er den fælles drøm forblevet en drøm.

I den seneste opgørelse fra Gartner er Microsofts Windows Phone sammen med det gamle Windows Mobile oppe på en beskeden, global markedsandel på 2,7 procent.

Nokia har også måttet se sig slået af Samsung som verdens største mobil- og smartphoneproducent.

Derfor er selskabet mere end nogensinde afhængig af, at Microsofts Windows Phone får succes.

"Hvis Windows Phone ikke vinder forbrugernes gunst, vil Nokias store strategiskifte fejle, og selskabet vil efter vores vurdering reelt set være færdig som smartphone-producent," skriver danske Sydbank i en ny aktieanalyse om Nokia.

Tror fortsat på Nokia

Sydbank har dog fortsat tiltro til, at Nokia klarer sig gennem krisen og kommer ud på den anden side med en fornuftig forretning.

"Nokia er i dag verdens største producent af Windows Phone telefoner. Det vidner om, at Nokia med Lumia modellerne har pustet nyt liv i Windows Phone universet med telefoner som adskiller sig markant i forhold til de andre producenters middelmådige satsning på Windows Phone." 

"Vi forventer på nuværende tidspunkt, at Nokia kan levere et salg op mod 9 millioner styk Windows Phone-telefoner i sidste kvartal af 2012 og 46 millioner styk i hele 2013," skriver Sydbank-analytiker Morten Imsgard.

"For at det skal være muligt anser vi det som helt centralt, at Nokia lancerer Windows Phone-telefoner i den billige ende af smartphonemarkedet med fokus på Emerging Markets," lyder analysen fra Sydbank.

Men samtidig kan man i analysen læse, at Nokia er ekstremt afhængig af Windows Phones succes som platform.

"Nokia er dog afhængig af, at Microsoft også i de kommende år er 100 procent dedikeret i jagten på en stærk markedsposition inden for smartphone-segmentet. "

"De kommende produkt-lanceringer af Windows Phone 8 telefoner kombineret med billigere Windows Phone modeller skal skabe fundamentet for, at Nokia igen kan indtage en dominerende rolle på det globale smartphone-marked."

Der skal til at ske noget

IDC har vurderet, at Windows Phone i 2016 vil kunne være oppe på en markedsandel på 19,2 procent og dermed verdens næstmest populære smartphone-platform, kun overgået af Android. 

Hvis det skal realiseres, skal både Nokia og Microsoft dog til at røre på sig - ikke mindst når det nye Windows Phone 8 rammer markedet senere i år.

"Den indtil nu relativt langsomme udbredelse af Windows Phone-telefoner på verdensplan understreger (dog) også tydeligt at Nokias problemer ikke bliver løst fra den ene dag til den anden. Det bliver et langt sejt træk for Nokia at genvinde fodfæstet i smartphone-markedet," skriver Sydbank i analysen. 

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.