Artikel top billede

Så brutalt bliver Nokias fald hvis Windows Phone flopper

Nokias fremtid på smartphone-markedet står og falder med Windows Phone-platformens resultater.

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia

Det er godt og vel halvandet år siden, at Nokia-boss Stephen Elop udtalte, at Nokia stod på en brændende platform og derefter meddelte Nokias tætte partnerskab med Microsoft.

Siden har finnerne og amerikanerne delt skæbne på det meget konkurrence-prægede smartphone-marked, og indtil videre er den fælles drøm forblevet en drøm.

I den seneste opgørelse fra Gartner er Microsofts Windows Phone sammen med det gamle Windows Mobile oppe på en beskeden, global markedsandel på 2,7 procent.

Nokia har også måttet se sig slået af Samsung som verdens største mobil- og smartphoneproducent.

Derfor er selskabet mere end nogensinde afhængig af, at Microsofts Windows Phone får succes.

"Hvis Windows Phone ikke vinder forbrugernes gunst, vil Nokias store strategiskifte fejle, og selskabet vil efter vores vurdering reelt set være færdig som smartphone-producent," skriver danske Sydbank i en ny aktieanalyse om Nokia.

Tror fortsat på Nokia

Sydbank har dog fortsat tiltro til, at Nokia klarer sig gennem krisen og kommer ud på den anden side med en fornuftig forretning.

"Nokia er i dag verdens største producent af Windows Phone telefoner. Det vidner om, at Nokia med Lumia modellerne har pustet nyt liv i Windows Phone universet med telefoner som adskiller sig markant i forhold til de andre producenters middelmådige satsning på Windows Phone." 

"Vi forventer på nuværende tidspunkt, at Nokia kan levere et salg op mod 9 millioner styk Windows Phone-telefoner i sidste kvartal af 2012 og 46 millioner styk i hele 2013," skriver Sydbank-analytiker Morten Imsgard.

"For at det skal være muligt anser vi det som helt centralt, at Nokia lancerer Windows Phone-telefoner i den billige ende af smartphonemarkedet med fokus på Emerging Markets," lyder analysen fra Sydbank.

Men samtidig kan man i analysen læse, at Nokia er ekstremt afhængig af Windows Phones succes som platform.

"Nokia er dog afhængig af, at Microsoft også i de kommende år er 100 procent dedikeret i jagten på en stærk markedsposition inden for smartphone-segmentet. "

"De kommende produkt-lanceringer af Windows Phone 8 telefoner kombineret med billigere Windows Phone modeller skal skabe fundamentet for, at Nokia igen kan indtage en dominerende rolle på det globale smartphone-marked."

Der skal til at ske noget

IDC har vurderet, at Windows Phone i 2016 vil kunne være oppe på en markedsandel på 19,2 procent og dermed verdens næstmest populære smartphone-platform, kun overgået af Android. 

Hvis det skal realiseres, skal både Nokia og Microsoft dog til at røre på sig - ikke mindst når det nye Windows Phone 8 rammer markedet senere i år.

"Den indtil nu relativt langsomme udbredelse af Windows Phone-telefoner på verdensplan understreger (dog) også tydeligt at Nokias problemer ikke bliver løst fra den ene dag til den anden. Det bliver et langt sejt træk for Nokia at genvinde fodfæstet i smartphone-markedet," skriver Sydbank i analysen. 

Læs også:

Her er Stephen Elops resultater efter to år i Nokia
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.