Artikel top billede

It-aktiemarked på sit højeste siden 2000

Apple og Google fester, mens især en bestemt del af it-branchen påvirkes af den økonomiske usikkerhed.

Computerworld News Service: Den amerikanske børs Nasdaq gik en smule tilbage fredag efter stigende kurser torsdag, hvor børsen var på sit højeste siden 2000, da dotcom-boblen bristede og it-aktierne raslede ned.

Selvom visse giganter som Apple og Google fortsat bevæger sig i de højere luftlag, så påvirkes de fleste it-selskaber af den økonomiske usikkerhed.

Stigningen i markedet torsdag var drevet af offentliggørelsen af detaljer fra en plan fra Den Europæiske Centralbank om at bruge en stabilitetsfond til at opkøbe kortfristet europæisk gæld.

De fleste store internationale virksomheder med hovedsæde i USA sælger en betydelig mængde produkter i Europa, så statsgæld i lande som Grækenland og Spanien samt recession i adskillige europæiske lande har vejet tungt på de amerikanske selskabers økonomiske prognoser.

Kurserne på alle større børser i USA steg torsdag, hvor Nasdaq lukkede på 3.135,81, hvilket er det højeste siden 11. oktober 2000.

Statistikbureauet Bureau of Labor Statistics, der hører under USA's beskæftigelsesministerium, offentliggjorde dog fredag en rapport, der trak kurserne på både Nasdaq og Dow Jones Industrial Average en smule nedad.

Der blev i august føjet 96.000 nye job til den amerikanske økonomi, hvilket skuffede i lyset af tidligere prognoser i omegnen af 125.000 job.

Skrumpende arbejdsstyrke

Herudover blev opgørelsen af nye job i juli revideret fra 163.000 til 141.000.

Ledighedsprocenten faldt fra 8,3 til 8,1 procent i august, men det tilskrives en skrumpende arbejdsstyrke: Mange arbejdssøgende opgiver simpelthen at finde job og trækker sig fra arbejdsmarkedet.

Nasdaq-børsens indeks for it-aktier faldt med 0,31 procent og lukkede fredag på 1.702,48.

Intels sænkning fredag af prognosen for omsætningen dette kvartal føjede yderligere til tilbagegangen efter torsdagens eufori.

Intel forventer nu, at omsætningen i tredje kvartal bliver lavere end den hidtidige prognose "som resultat af en svagere efterspørgsel end forventet i et udfordrende makroøkonomisk klima."

Selskabets prognose lyder nu på en omsætning i tredje kvartal på 76,9 milliarder kroner plus / minus 1,7 milliarder kroner frem for den tidligere prognose på mellem 80,4 og 86,2 milliarder kroner.

Intel udtaler i en pressemeddelelse, at dette skyldes en lavere beholdning i leverancekæden, et sløvt erhvervs-pc-marked samt svagere efterspørgsel i nye markeder.

"Vi vurderer, at AMD-NVDA kommer i modvind," skriver analytiker Vijay Rakesh fra Sterne Agee i et analysenotat. "Som vi tidligere har bemærket om pc-området og INTC, er der adskillige udfordringer på pc-området."

Intel lukkede fredag på 141,00 kroner efter et fald på 5,31 kroner. Advanced Micro Devices lukkede på 20,18 kroner efter et fald på 1,17 kroner. Nvidia lukkede på 78,16 kroner efter et fald på 1,93 kroner.

Visse selskaber er dog tilsyneladende immune overfor dårligt nyt.

Apple lukkede på 3.968,50 kroner efter en kursstigning på 24,32 kroner, mens Google efter en stigning på 39,07 kroner lukkede på 4.118,20 kroner, hvilket er selskabets højeste kurs siden 2007. Begge selskaber står overfor en lancering af nye telefoner.

Motorola Mobility, der er ejet af Google, annoncerede onsdag i sidste uge tre nye Droid Razr-smartphones med LTE. Apple forventes at lancere en ny iPhone ved en pressebegivenhed i San Francisco onsdag i denne uge.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere