Artikel top billede

It-aktiemarked på sit højeste siden 2000

Apple og Google fester, mens især en bestemt del af it-branchen påvirkes af den økonomiske usikkerhed.

Computerworld News Service: Den amerikanske børs Nasdaq gik en smule tilbage fredag efter stigende kurser torsdag, hvor børsen var på sit højeste siden 2000, da dotcom-boblen bristede og it-aktierne raslede ned.

Selvom visse giganter som Apple og Google fortsat bevæger sig i de højere luftlag, så påvirkes de fleste it-selskaber af den økonomiske usikkerhed.

Stigningen i markedet torsdag var drevet af offentliggørelsen af detaljer fra en plan fra Den Europæiske Centralbank om at bruge en stabilitetsfond til at opkøbe kortfristet europæisk gæld.

De fleste store internationale virksomheder med hovedsæde i USA sælger en betydelig mængde produkter i Europa, så statsgæld i lande som Grækenland og Spanien samt recession i adskillige europæiske lande har vejet tungt på de amerikanske selskabers økonomiske prognoser.

Kurserne på alle større børser i USA steg torsdag, hvor Nasdaq lukkede på 3.135,81, hvilket er det højeste siden 11. oktober 2000.

Statistikbureauet Bureau of Labor Statistics, der hører under USA's beskæftigelsesministerium, offentliggjorde dog fredag en rapport, der trak kurserne på både Nasdaq og Dow Jones Industrial Average en smule nedad.

Der blev i august føjet 96.000 nye job til den amerikanske økonomi, hvilket skuffede i lyset af tidligere prognoser i omegnen af 125.000 job.

Skrumpende arbejdsstyrke

Herudover blev opgørelsen af nye job i juli revideret fra 163.000 til 141.000.

Ledighedsprocenten faldt fra 8,3 til 8,1 procent i august, men det tilskrives en skrumpende arbejdsstyrke: Mange arbejdssøgende opgiver simpelthen at finde job og trækker sig fra arbejdsmarkedet.

Nasdaq-børsens indeks for it-aktier faldt med 0,31 procent og lukkede fredag på 1.702,48.

Intels sænkning fredag af prognosen for omsætningen dette kvartal føjede yderligere til tilbagegangen efter torsdagens eufori.

Intel forventer nu, at omsætningen i tredje kvartal bliver lavere end den hidtidige prognose "som resultat af en svagere efterspørgsel end forventet i et udfordrende makroøkonomisk klima."

Selskabets prognose lyder nu på en omsætning i tredje kvartal på 76,9 milliarder kroner plus / minus 1,7 milliarder kroner frem for den tidligere prognose på mellem 80,4 og 86,2 milliarder kroner.

Intel udtaler i en pressemeddelelse, at dette skyldes en lavere beholdning i leverancekæden, et sløvt erhvervs-pc-marked samt svagere efterspørgsel i nye markeder.

"Vi vurderer, at AMD-NVDA kommer i modvind," skriver analytiker Vijay Rakesh fra Sterne Agee i et analysenotat. "Som vi tidligere har bemærket om pc-området og INTC, er der adskillige udfordringer på pc-området."

Intel lukkede fredag på 141,00 kroner efter et fald på 5,31 kroner. Advanced Micro Devices lukkede på 20,18 kroner efter et fald på 1,17 kroner. Nvidia lukkede på 78,16 kroner efter et fald på 1,93 kroner.

Visse selskaber er dog tilsyneladende immune overfor dårligt nyt.

Apple lukkede på 3.968,50 kroner efter en kursstigning på 24,32 kroner, mens Google efter en stigning på 39,07 kroner lukkede på 4.118,20 kroner, hvilket er selskabets højeste kurs siden 2007. Begge selskaber står overfor en lancering af nye telefoner.

Motorola Mobility, der er ejet af Google, annoncerede onsdag i sidste uge tre nye Droid Razr-smartphones med LTE. Apple forventes at lancere en ny iPhone ved en pressebegivenhed i San Francisco onsdag i denne uge.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere