Artikel top billede

Sådan bliver du (alt for) nemt fuppet af mobil-svindlere

Digitale svindlere har især kig på et bestemt område, hvor du nemt lader dig snyde.

Computerworld News Service: I takt med at forretningsmodellen for malware til mobile enheder har udviklet sig, har mange datakriminelle tilsyneladende valgt at fokusere på apps, der i det skjulte tager store summer for sms-tjenester, viser en ny undersøgelse.

Datakriminalitet i forbindelse med malware til mobile enheder er en forholdsvis ung branche, så forretningsmodellerne er stadig under udvikling.

'I sin årlige rapport State of Mobile Security viser Lookout dog, at sms-svindel, der handler om at lokke penge fra folk ved hjælp af indholdstakserede tjenester med høje takster, der ikke oplyses om, er steget støt siden juli 2011.

Den største trussel

Denne nye tendens i svindelbranchen blev i første kvartal i år den største trussel mod mobiltelefoner på verdensplan, og udgjorde ved afslutningen af første halvår 62 procent af alle applikations-baserede trusler.

Før sms-svindel var spyware den største sikkerhedstrussel mod mobiltelefoner.

Siden opdagelsen i 2004 af den første virus målrettet mobiltelefoner, har de kriminelle eksperimenteret med en vifte af forskellige forretningsmodeller.

"Når vi ser tilbage på de sidste 12 måneder, er der virkelig, virkelig mange tegn på, at visse malware-udviklere nu har fundet en forretningsmodel, der fungerer for dem," forklarer Derek Halliday, der er sikkerhedsanalytiker hos Lookout. "Disse tegn inkluderer en overflod af en bestemt type malware-familie, som vi kalder takst-svindel."

Især populær mod øst

Denne forretningsmodel er blevet populær især i Østeuropa og Rusland, hvor forbrugerbeskyttelsen i forhold til sådanne indholdstakserede tjenester er svag og der ikke føres særligt grundigt tilsyn med de mobile app-butikker.

Disse områder sammen med Ukraine og Kina er da også, hvor størstedelen af nye malware-infektioner forekommer, viser Lookouts rapport.

I USA er den største trussel derimod, at folk klikker på skadelige link på mobile websites eller skadelige link sendt via sms. De datakriminelle forsøger typisk med disse typer af angreb at få folk til at opgive personlige oplysninger, der derefter kan udnyttes til identitetstyveri.

Ud fra data baseret på firmaets egne kunders aktivitet lyder prognosen fra Lookout, at fire ud af 10 mobilbrugere i USA i år vil klikke på et usikkert link.

Sådan bliver du fuppet med sms

I en anden rapport (pdf) om internettets sikkerhedstrusler påpeger Symantec, at flere end tre ud af 10 mobilbrugere modtager en sms fra en fremmed med en anmodning om at klikke på et indlejret link eller ringe op til et ukendt nummer.

Symantec konkluderede desuden i 2011, at to tredjedele af alle voksne i de 24 lande i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien og Mellemøsten, som sikkerhedsleverandøren indhenter data fra, bruger mobile enheder til at få adgang til internettet. Samtidig fordobledes antallet af sårbarheder i mobile enheder fra 2010 til 2011.

Android langt mere udsat

Generelt gælder det, at brugere af smartphones med Android er langt mere udsat for angreb end brugere af Apples iPhone. Grunden til det er, at Apple gennemgår alle apps, før de gøres tilgængelige på selskabets App Store, som er den eneste legitime kilde til software til iPhone.

Brugerne af mobile enheder er i store træk ikke opmærksomme på den stigende sikkerhedstrussel. To ud af tre brugere anvender ingen former for sikkerhedssoftware på deres mobile enheder og 44 procent er slet ikke klar over, at den slags findes, beskriver Symantec.

Den globale datakriminalitet heriblandt mod mobile enheder og personlige computere kostede ifølge Symantec sidste år forbrugerne over 640 milliarder kroner fordelt på 556 millioner ofre.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere