Artikel top billede

It-chefer: Dette selskab bør drive vores it-udvikling

Landets kommunale it-chefer peger på et særligt selskab, der efter it-chefernes mening bør drive meget af it-udviklingen i fremtiden.

Kombit er navnet på KL's eget it-selskab, der blandt andet rådgiver landets kommuner i it-spørgsmål, koordinere diverse udbud og forsøger at skabe mest mulig konkurrence på det kommunale marked.

Selskabet er kun tre år gammelt, og blev skabt i kølvandet på salget af det KL-ejede KMD.

Nu viser den årlige undersøgelse IT i Praksis, at landets kommunale it-chefer har meget store forventninger til Kombit.

"Sidste års undersøgelse viste imidlertid vigende forventninger. Et forhold som givetvis kan henføres til en vanskelig start, opbygningsfase og forskellige forventninger til mål og prioriteringer," står der i årets It i Praksis.

Udviklingen er vendt

Men den udvikling er nu vendt.

"Imidlertid ser Kombit ud til at vinde øget tillid blandt de kommunale it-chefer," konkluderer IT i Praksis-rapporten.

Størst forventning har de kommunale it-chefer til, at Kombit kan fremme standardisering og sammenhæng på tværs af kommunerne.

"Dernæst at Kombit kan bidrage til at skabe øget konkurrence i markedet og øge udbuddet gennem en flerhed af leverandører," fremgår det af rapporten.

Efter salget af KMD i 2009 blev Kombit etableret med det formål at sikre bedre og billigere adgang til it-løsninger for kommunerne.

Men rapporten konkluderer, at kampen mod monopolet har vist sig at være "ganske udfordrende", hvilket påvirker Kombits rolle.

Skal hjælpe med selvbetjening

"Først efter længere tids hårdt pres har KMD frigivet prislister, så Kombit kan sammenligne KMD-priser på tværs af kommunerne," står der i rapporten.

"At Kombit kan styrke konkurrencen, og sikre flere it-leverandører på det kommunale it-marked, er da også det mål, som kommunerne vurderer, at Kombit har sværest ved at opfylde," hedder det videre.

Gennembruddet med at få skabt transparens i forhold til KMD's kontrakter, vil "givetvis bidrage til at øge forventningerne", lyder det ifølge rapportens forfattere.

"Det afgørende for Kombits succes vil givetvis være, at Kombit formår at udvikle en klar og fokuseret rolle og få dirigeret sine ressourcer ind på det, som er noget af kernen bag etableringen af Kombit: At hjemtage kommunernes arkitektur til kommunerne og få skabt en velfungerende konkurrence på de områder, hvor denne ikke eksisterer," hedder det.

Dobbelt rolle

Samtidig vil Kombit over tid også komme til at spille en samordnende rolle.

"Men rækkefølgen er vigtig. Legitimiteten ligger i at få kontrollen tilbage til kommunerne og få etableret en sund konkurrence, hvor den ikke findes," lyder det i rapporten.

Kombits rolle er dobbelt, konkluderes det.

"På den korte bane, hvor KMD har monopol, skal Kombit bringe sig i en position, hvor de kan forhandle og presse KMD til at skabe transparens og større åbenhed i deres aftaler."

"På den lange bane skal Kombit arbejde på at etablere en arkitektur, der er med til at skabe en opbrydning i KMDs systemkompleks, så uafhængige leverandører kan byde ind med løsninger på delområder, og hvor it-arkitekturen sikrer, at forskellige leverandørers systemer kan integreres".

Omkring udviklingen af selvbetjeningsløsninger betragter de kommunale it-chefer i overvejende grad Kombit som en af de primære aktører.

Mere end hver tredje it-chef ser på dette område Kombit som en afgørende drivkraft.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere