Artikel top billede

Intel og HP vil bygge verdens bedste computer

Intel og Hewlett-Packard vil forene kræfterne i stort bygge-projekt.

Computerworld News Service: Intel og Hewlett-Packard er gået sammen om at designe og bygge en ny supercomputer til USA's energiministeriums National Renewable Energy Laboratory (NREL), der skal blive en af verdens mest energieffektive systemer til high-performance computing.

Det nye system vil indeholde en kombination af aktuelle 32-nanometer Xeon E5 processorer og fremtidige 22-nanometer Ivy Bridge-processorer samt cirka 600 Xeon Phi co-processorer baseret på Intels MIC-arkitektur, der alt sammen placeres i HP ProLiant Gen 8-servere.

Mere end en petaflops

Systemets samlede peak performance eller spidsydelse forventes at nå op over én petaflops, hvilket vil sige én million milliard (et ettal med 15 nuller bag) floating point-beregninger i sekundet.

Det bliver den største supercomputer, der udelukkende er dedikeret til forskning i vedvarende energi og energieffektivitet.

Supercomputeren vil ikke gøre brug af traditionel mekanisk eller kompressor-baseret luftkøling, men vil i stedet anvende vandkøling for at maksimere muligheden for genbrug af varmen.

Overskydende varme fra supercomputeren vil i kraft af det opvarmede vand fra kølesystemet blive pumpet ud til de tilstødende kontorer og laboratorier og til andre områder på NREL's campus for derved at reducere forbruget af centralvarme.

Verdens mest energieffektive

Det forventes, at dette kølesystem i kombination med et innovativt datacenterdesign vil betyde, at NREL-anlægget bliver verdens mest energieffektive datacenter med en power usage effectiveness (PUE) på 1,06 eller bedre.

"Vi har hos NREL valgt en helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed i forhold til databeregning," udtaler Steve Hammond, der er leder af Computational Science Center hos NREL.

"Dette nye system vil gøre det muligt for NREL at øge vores beregningsmæssige kapacitet og samtidig være nøjsomme med vores forbrug af el og vand.

Intel hævder, at anvendelsen af selskabets Xeon Phi co-processorer er afgørende for anlæggets effektivitet med hensyn til balancen mellem strømforbrug og regnekraft.

Så effektiv bliver det store monstrum

NREL deltog i softwareudviklingen til Intels MIC-arkitektur og oplevede her, at det kun tog få dage at portere en halv million linjer kode ved hjælp af Xeon Phi-kernerne.

"Med modellering af vindenergisystemer lige fra meteorologisk skala til turbine-skala kan vi presse hver en dråbe ydeevne ud af vores simulationer," kommenterer John Michalakes, der er forsker ved NREL.

"Muligheden for at udvikle og optimere ved hjælp af det samme software-økosystem som værtsprocessoren Intel Xeon giver et gevaldig løft af applikationsydelsen, skaleringen og programmørernes produktivitet."

NREL's nye supercomputer vil efter planen stå færdig sommer 2013.

Supercomputeres strømforbrug er en af de helt store udfordringer på området. Jo større og kraftigere de bliver, des mere strøm skal der til for at holde dem kørende.

På International Supercomputing Conference i Hamburg tidligere i år kom det frem, at nogle af verdens største supercomputere også er verdens mest energieffektive.

Det gennemsnitlige strømforbrug blandt verdens 10 største supercomputere på tidspunktet for denne konference lå på 4,09 megawatt. Seks måneder forinden var det 4,56 MW. Til sammenligning var det gennemsnitlige strømforbrug blandt verdens 500 største supercomputere 671,3 kilowatt, mens det et halvt år forinden havde været 634 kW.

"Supercomputing er i høj grad et marked, hvor innovationen sker i toppen og siver nedad," kommenterer Erich Strohmaier, der er chef for Future Technology Group hos the Lawrence Berkeley National Laboratory.

"Så snart man har tillid til, at de fungerer, bliver alle nyskabelserne introduceret i et meget stort system. Det er derfor, de store systemer har en højere energieffektivitet end de små systemer," forklarer han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere