Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Foto: CSC

CSC-topchef: Derfor er det gået så galt for CSC

Årsagen til it-giganten CSC's deroute er den fuldendte katastrofe, fortæller ny topchef. Læs, hvorfor det gik så galt her.

Læs også: CSC praler med danske kunder over for globale investorer

Det tog alt for lang tid for it-giganten CSC at tilpasse strategien til ændringerne på markedet for it-infrastruktur for 10 år siden. 

Og det er en af de simple hovedårsager til, CSC's problemer i dag. 

Det fortalte firmaets topchef Mike Lawrie til aktionærerne på virksomhedens investor day tidligere på måneden.

"Vores finansielle resultater har i de sidste mange år ikke levet op til mulighederne, og vi mener at de grundlæggende årsager er ret ligefremme," sagde topchefen. 

Opdagede ikke ny markedstrend

Han fortalte, at markedet for it-infrastruktur i mere end 10 år er gået mod standardisering, forårsaget af et faldende antal storordrer fra kunder som i stedet er afløst af flere små ordrer fra kunderne. 

En udvikling som blev fremkaldt af nye og billigere konkurrenter i markedet.

"Men af en eller anden grund satsede CSC alt på rødt i dette forretningsområde," sagde Mike Lawrie.

Firmaet opdagede nemlig ikke trendskiftet i markedet, og det betød fejljustering af firmaets ressourcer.

"En del af det skyldes de incitamenter som blev sat op, hvor afdelingerne blev tilskyndet til at presse omsætningen og den samlede kontraktværdi."  

"Det var næsten den fuldendte katastrofe, hvor du har et marked der går mod standadisering og du smider alle pengene efter kunderne i et forsøg på at presse større og større aftaler igennem." 

Efterlevede ikke egen best practice

"Vi mistede kontrollen, mistede diciplinen omkring kontrakterne og kontrakternes life cycle management, og med leveringen af mange af vores services." 

Ifølge Mike Lawrie var det ikke sådan, at CSC ikke viste hvordan man skulle gøre. Det står alt sammen firmaets ringbind, procesmanualer og markedsførende produkter.

"Men af uvisse årsager holdt virksomheden op med at praktisere det, de i mange tilfælde selv havde opfundet. Og det var årsag til en lang række problemer," sagde Mike Lawrie til aktionærene.

Derfor mistede CSC helt kontrollen

Selskabet var ifølge topchefen meget fragmenteret.

I løbet af en periode på 30 - 40 - 50 år var CSC vokset omkring en række opkøb, som ikke var integreret ordentligt.

Han peger på, at CSC blev forvaltet som et holdingselskab og med en mentalitet og forvaltningssystem som netop dette.

Han understregede, at hans personlige mening er, at holdingselskaber ikke har gang på jorden i it-branchen.

"Med tiden mistede vi kontrollen med de finansielle systemer. Vi mistede kontrollen med diciplinen omkring store dele af vore finansielle systemer, og det er blevet godt belyst i pressen i løbet af det sidste år, og kulminerede i SEC-undersøgelsen."

Højrisikable aftale og mange tilpassede kontrakter 

Samtidig førte fragmenteringen ifølge topchefen til en omkostningstruktur, hvor firmaet simpelthen ikke længere var konkurrencedygtigt i forhold til de nøglekonkurrenter som CSC hver dag er oppe imod på markedet.

"Det førte til en over-indeksering af meget høj risiko, kapitaltung it-infrastruktur, og nogle betydelige, højrisikable aftaler på applikationer, som blev indgået i den periode," sagde Mike Lawrie. 

"Vi så også en enorm udbredelse af tilpassede kontrakter og tilpassede løsninger," sagde Mike Lawrie.

Det udsprang af CSC's tætte kontakt med den føderale regering, og er fint nok, når man er arbejder på cost-plus basis, pegede topchefen på.

"Men når du er på fast pris eller har meget strenge økonomiske vilkår og betingelser, fører de specielt tilpassede kontrakter ikke blot til højere omkostninger, men fører også til store problemer med at udføre dem, for du udfører dem aldrig mere end en enkelt gang."

Markedsværdien kollapsede

"En meget, meget svær model at skalere på globalt plan," sagde Mike Lawrie.

"Og i kan se de finansielle resultater. Omsætningten stagnerede, driftsindtægterne faldt og vores frie pengestrømme begyndte at tørre ud."

"Og så, sidste år, nåede vi kanten, hvor NHS (skandaleramt sundhedsprojekt i Storbritanien, red.) og mellem 30 og 40 kommercielle kontrakter gik skævt på stort set same tidspunkt, og vi tabte over 50 procent af vores markedsværdi."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.