Artikel top billede

Foto: CSC

CSC-topchef: Derfor er det gået så galt for CSC

Årsagen til it-giganten CSC's deroute er den fuldendte katastrofe, fortæller ny topchef. Læs, hvorfor det gik så galt her.

Læs også: CSC praler med danske kunder over for globale investorer

Det tog alt for lang tid for it-giganten CSC at tilpasse strategien til ændringerne på markedet for it-infrastruktur for 10 år siden. 

Og det er en af de simple hovedårsager til, CSC's problemer i dag. 

Det fortalte firmaets topchef Mike Lawrie til aktionærerne på virksomhedens investor day tidligere på måneden.

"Vores finansielle resultater har i de sidste mange år ikke levet op til mulighederne, og vi mener at de grundlæggende årsager er ret ligefremme," sagde topchefen. 

Opdagede ikke ny markedstrend

Han fortalte, at markedet for it-infrastruktur i mere end 10 år er gået mod standardisering, forårsaget af et faldende antal storordrer fra kunder som i stedet er afløst af flere små ordrer fra kunderne. 

En udvikling som blev fremkaldt af nye og billigere konkurrenter i markedet.

"Men af en eller anden grund satsede CSC alt på rødt i dette forretningsområde," sagde Mike Lawrie.

Firmaet opdagede nemlig ikke trendskiftet i markedet, og det betød fejljustering af firmaets ressourcer.

"En del af det skyldes de incitamenter som blev sat op, hvor afdelingerne blev tilskyndet til at presse omsætningen og den samlede kontraktværdi."  

"Det var næsten den fuldendte katastrofe, hvor du har et marked der går mod standadisering og du smider alle pengene efter kunderne i et forsøg på at presse større og større aftaler igennem." 

Efterlevede ikke egen best practice

"Vi mistede kontrollen, mistede diciplinen omkring kontrakterne og kontrakternes life cycle management, og med leveringen af mange af vores services." 

Ifølge Mike Lawrie var det ikke sådan, at CSC ikke viste hvordan man skulle gøre. Det står alt sammen firmaets ringbind, procesmanualer og markedsførende produkter.

"Men af uvisse årsager holdt virksomheden op med at praktisere det, de i mange tilfælde selv havde opfundet. Og det var årsag til en lang række problemer," sagde Mike Lawrie til aktionærene.

Derfor mistede CSC helt kontrollen

Selskabet var ifølge topchefen meget fragmenteret.

I løbet af en periode på 30 - 40 - 50 år var CSC vokset omkring en række opkøb, som ikke var integreret ordentligt.

Han peger på, at CSC blev forvaltet som et holdingselskab og med en mentalitet og forvaltningssystem som netop dette.

Han understregede, at hans personlige mening er, at holdingselskaber ikke har gang på jorden i it-branchen.

"Med tiden mistede vi kontrollen med de finansielle systemer. Vi mistede kontrollen med diciplinen omkring store dele af vore finansielle systemer, og det er blevet godt belyst i pressen i løbet af det sidste år, og kulminerede i SEC-undersøgelsen."

Højrisikable aftale og mange tilpassede kontrakter 

Samtidig førte fragmenteringen ifølge topchefen til en omkostningstruktur, hvor firmaet simpelthen ikke længere var konkurrencedygtigt i forhold til de nøglekonkurrenter som CSC hver dag er oppe imod på markedet.

"Det førte til en over-indeksering af meget høj risiko, kapitaltung it-infrastruktur, og nogle betydelige, højrisikable aftaler på applikationer, som blev indgået i den periode," sagde Mike Lawrie. 

"Vi så også en enorm udbredelse af tilpassede kontrakter og tilpassede løsninger," sagde Mike Lawrie.

Det udsprang af CSC's tætte kontakt med den føderale regering, og er fint nok, når man er arbejder på cost-plus basis, pegede topchefen på.

"Men når du er på fast pris eller har meget strenge økonomiske vilkår og betingelser, fører de specielt tilpassede kontrakter ikke blot til højere omkostninger, men fører også til store problemer med at udføre dem, for du udfører dem aldrig mere end en enkelt gang."

Markedsværdien kollapsede

"En meget, meget svær model at skalere på globalt plan," sagde Mike Lawrie.

"Og i kan se de finansielle resultater. Omsætningten stagnerede, driftsindtægterne faldt og vores frie pengestrømme begyndte at tørre ud."

"Og så, sidste år, nåede vi kanten, hvor NHS (skandaleramt sundhedsprojekt i Storbritanien, red.) og mellem 30 og 40 kommercielle kontrakter gik skævt på stort set same tidspunkt, og vi tabte over 50 procent af vores markedsværdi."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.