Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Teleselskab dropper Skype-gebyr: Har en ny plan

Tele-gigant har droppet planerne om at kræve et ekstra gebyr for IP-telefoni på mobilnettet. Nu skal en ny forretningsmodel hente pengene hjem.

Læs også:

Danske teleselskaber klar til at spærre for Skype

TeliaSonera vil kræve penge for Skype-gebyr

Her er de danske teleselskabers planer for Skype-gebyr

Telegiganten TeliaSoneras meget omdiskutterede planer om at opkræve ekstra penge for tjenester som Skype på mobilnettet er nu definitivt lagt i graven.

TeliaSonera bebudede ellers tidligere på året, at selskabet ville til at tage penge for Skype-samtaler og lignende IP-telefoni på mobilnetværket.

Men trods planerne ser det nu ud til, at den voldsomme debat om Skype-afgiften har fået svenskerne til at trække i land.

"Det blev for kompliceret at kommunikere til kunderne," forklarer Linda Timsäter, kommunikationschef i TeliaSonera, til Computersweden.

Pengene skal stadig hentes hos kunderne

I stedet har svenskernes svar på TDC nu valgt en anden strategi.

"Det er mere enkelt at lade IP-telefoni indgå i abonnementet. Vi ønsker, at det skal være enkelt for kunderne," siger Linda Timsäter.

Ifølge vores svenske søstermedie betyder de droppede gebyr-planer, at prisen på selskabets data-abonnementer generelt er steget.

Kommunikationschef Linda Timsäter peger på, at det drejer sig om op til 30 kroner ekstra om måneden eller 360 kroner om året.

Computerswedens beregninger viser, at det vil kunne give en ekstraindtægt på op imod 200 millioner svenske kroner ekstra om året.

TeliaSonera har blandt andet forsøgt sig med Skype-afgiften på det spanske marked, men det blev ingen kommerciel succes, skriver ComputerSweden. 

Spanien var ellers tænkt som et første forsøg på at etablere den nye IP-telefoni-afgift, hvorefter andre lande, herinblandt Danmark, kunne komme på tale.

Skype-gebyr i Danmark?

Det var på Telias pressemøde på Mobile World Congress i februar, at administrerende direktør Lars Nyberg meddelte, at det skulle koste ekstra penge at anvende IP-telefoni på mobildata-netværket.

"80 procent af vores omsætning kommer fra samtaler, og det er vi nødt til at beskytte. Hvis vi siger, at samtaler er gratis, så er den her virksomhed ødelagt. Sammen med alle andre operatører."

Lars Nyberg lagde vægt på, at TeliaSonera har en tradition for at være tidligt ude med nye tiltag, der gør op med eksisterende tilstande på markedet.

Og selvom selskabet ikke er dominerende her i Danmark, og dermed ikke kan diktere udviklingen på samme på som i Sverige, så mente Lars Nyberg, at betaling for IP-telefoni er en nødvendighed alle vegne.

"Selvfølgelig skal vi tage penge for VOIP. Det vil selv Danmark finde ud af," lød det fra topchefen.

Mødt med hård kritik

Reaktionen fra Forbrugerrådet her i Danmark var ganske voldsom

"Det, de har gang i her, er et eklatant brud på netneutraliteten," sagde Martin Salamon, chefkonsulent i Forbrugerrådet, til Computerworld.

TDC, Telenor og 3, der også udbyder mobile bredbåndsløsninger i Danmark, forklarede efterfølgende til Computerworld, at de ikke ville afvise idéen, men omvendt heller ikke var på vej med konkrete tiltag.

Ikke desto mindre viste det tidligere i denne måned, at de danske teleselskaber har i al stilhed har gjort klar til at blokere for den gratis brug af Skype ved at ændre standardbetingelserne.

Læs også:

Danske teleselskaber klar til at spærre for Skype

TeliaSonera vil kræve penge for Skype-gebyr

Her er de danske teleselskabers planer for Skype-gebyr

Hård kritik: Skype-gebyr kan kvæle internettet

Dansk teleindustri splittet om gebyr på IP-telefoni
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.