Artikel top billede

Ide: Lad cloud-firmaer betale afgift til musikere

Cloud-storage udgør et problem i forhold til privatkopieringsreglerne i europæisk ophavsretslov, lyder det fra EU.

Computerworld News Service: Europa-Kommissionen overvejer, om leverandører af cloud-storage skal tvinges til at betale musikere, sangskrivere og filmskabere, når brugerne opbevarer kopier af værker på nettet.

På nuværende tidspunkt er det i de fleste lande i EU lovligt at kopiere sange elle film til privat brug uden ophavsmandens samtykke.

For at kompensere for denne lovlige privatkopiering i ophavsretsloven har landene indført en vederlagsordning til rettighedshaverne i form af et blankbåndsvederlag, som omfatter både blanke analoge og digitale optagemedier såsom cd'er, dvd'er og digitale hukommelseskort.

Vederlagets størrelse varierer typisk i forhold til optagemediets kapacitet.

Da man som forbruger kan anvende cloud-services til at duplikere indhold, så man har adgang til det fra forskellige elektroniske apparater, overvejes det nu, om og hvordan man kan sætte en sådan vederlagsordning i stand, som giver rettighedshaverne den kompensation, de mener at have ret til.

I et lækket dokument fra Europa-Kommissionen om EU's cloud computing-strategi står der:

"Det overvejes, om det er muligt at indføre vederlag for privatkopiering af indhold til, fra og i cloud."

En gruppe af 12 brancheorganisationer, der repræsenterer rettighedshavere, mener, at "privatkopiering generer en essentiel del af rettighedshavernes vederlag."

"Denne kompensation til hundredtusindvis af ophavsmænd i hele Europa har ikke hæmmet salget af apparater i de lande, hvor de er indført. Vores medlemmer forstår ikke den voldsomme lobbyvirksomhed fra elektronikproducenterne om at afskaffe denne vederlagsordning, som tydeligvis opfylder sine målsætninger, selvom den måske ikke er helt perfekt," udtaler denne gruppe i en pressemeddelelse.

På grund af karakteren af cloud computing er der dog ikke nogen oplagt grænse for hvor høj en kapacitet, der er tilgængelig for brugeren. Det gør det svært at udregne afgifter for cloud i kraft af de gældende vederlagsordninger.

Kommissionen skriver, at den vil "vurdere, om der er behov for at klarlægge omfanget af undtagelsen om privatkopiering og anvendeligheden af en vederlagsordning, navnlig i hvilken grad cloud computing-services, der tillader direkte godtgørelse til rettighedshavere, undtages fra vederlagsordningen for privatkopiering."

Visse cloud-storage-services, der gør det muligt for brugerne at synkronisere deres indhold mellem forskellige elektroniske apparater såsom iTunes Match, Spotifys Local Music Files og Kindle, kompenserer rettighedshaverne direkte og bør således ikke pålægges yderligere afgifter.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.