Artikel top billede

Nyt fiberudbud kan blive en bombe under TDC

Minister hives ind i sag om dristigt kommunalt it-udbud, der indebærer et helt særligt fiberkrav. Udbuddet er en potentiel bombe under TDC's kobberforretning.

Hvis du vil vinde vores udbud af fiberbredbånd, skal du også levere fiber til samtlige borgere og virksomheder i kommunens byer og landsbyer - og vi bestemmer max-prisen.

Sådan lød udmeldingen fra Ringkøbing-Skjern kommune for en lille måneds tid siden til potentielle leverandører.

Kommunen selv erkender, at forslaget er dristigt, men mener samtidig, at en fiberudrulning er helt nødvendig for at få kommunen op i gear i forhold til at nå regeringens målsætning om 100 megabit til alle borgere og virksomheder i 2020.

"Udbuddet er blevet kaldt dristigt, og det er nok ikke helt forkert. Der skal dog ikke herske tvivl om, at vi tror på, det kan lade sig gøre. Der er behov for, at vi sikrer den fremtidige erhvervsudvikling i yderområderne," udtalte kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard i en pressemeddelelse.

For nylig viste en undersøgelse fra Aalborg universitet, at Ringkøbing-Skjern kommune ligger under landsgennemsnittet inden for alle bredbåndsparametre.

Bombe under TDC

Men noget tyder nu på, at udbuddet, udover at være dristigt, også har en vis kontroversiel karakter i branchen, da det for eksempel udelukker TDC til at byde ind med en kobberløsning.  

I hvert fald har folketingspolitiker Mette Bock fra Liberal Alliance bedt erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) om at tage stilling til sagen. Det sker i form af en række § 20-spørgsmål.

"Finder ministeren, at det er i overensstemmelse med udbudsreglerne, når Ringkøbing-Skjern Kommune i et it-udbud kræver, at vinderen af udbuddet udover at levere it til kommunens institutioner skal rulle fiberbredbånd ud til alle kommunens byer og landsbyer til en af kommunen fastsat maksimal pris," spørger Mette Bock.

"Mener ministeren, at Ringkøbing-Skjern Kommunes udbudsvilkår for it-udbud er foreneligt med principperne bag den nuværende regulering af bredbåndsmarkedet, der er baseret på markedsvilkår og teknologineutralitet?"

Og sidst, men ikke mindst:

"Finder ministeren, at Ringkøbing-Skjern Kommunes udbudsvilkår for it-udbud, der bl.a. indeholder konkrete prislofter for detailpriser, er acceptable, set i lyset af at Erhvervsstyrelsen regulerer bredbåndsmarkedet igennem markedsanalyser og konkrete markedsafgørelser, og i den forbindelse har afklaret, at der ikke er grundlag for regulering af detailpriser på bredbåndsmarkedet?"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.