Artikel top billede

Her er de mest eftertragtede it-kompetencer lige nu

Læs her hvilke 10 it-kompetenceområder, der for tiden er mest efterspørgsel efter i erhvervslivet.

Computerworld News Service: Den økonomiske nedgangsperiode, der begyndte i 2008, har fået mange virksomheder til at revurdere grundlaget for ansættelsen af nye medarbejdere - i it-branchen er der nu hovedsageligt efterspørgsel på folk med unikke it-kompetencer.

Med hensyn til mange af disse færdigheder og ekspertiser er der ikke længere så stor fokus på certificering, men mere på praktisk erfaring og forretningsforståelse.

"Man er ikke nødvendigvis en værdifuld it-medarbejder bare fordi man besidder en masse af disse it-kompetencer," kommenterer David Foote, der er direktør for Foote Partners Research.

"I stedet handler det om at demonstrere, at man har anvendt sine færdigheder i praksis til at bygge løsninger."

Kan du føje værdi til forretningen?

Jobsøgende er nødt til at demonstrere overfor potentielle arbejdsgivere, hvordan deres kompetencer vil føje værdi til forretningen.

Det kan også være en god hjælp til karrieren at sætte sig ind i, hvad erhvervslivets it-personalebudgetter generelt går til.

Hvad enten dit mål er at udvikle dine karrieremuligheder, at komme tilbage i arbejde eller slet og ret at tjene flere penge, så kan kompetencer på følgende områder ifølge Foote være et godt skridt på vejen.

Apache og big data

Der er i år større efterspørgsel på færdigheder inden for udvikling til Apache på grund af big data.

Og de organisationer, der har været først til at kaste sig over big data, er ivrige efter at finde it-folk med kompetencer inden for Apache Hadoop.

Det inkluderer HBase and Hive, Apache Cassandra og Apache CouchDB. Rammeværktøjet / programmings-modellen MapReduce og database-systemer som NoSQL er også områder, hvor efterspørgslen ifølge Foote ser ud til at stige.

SAP-udvikling
Ligesom originalt og relevant indhold længe er blevet fremhævet som af største vigtighed på nettet - content is king, siger man - så er praktisk erfaring frem for certificeringer nu det afgørende for arbejdsgivere på udkig efter SAP-udviklere.

Arbejdsgiverne er især ivrige efter at finde it-folk med ekspertise inden for SAP HANA (in-memory appliance), SAP SEM (strategic enterprise management), SAP ESA (enterprise services architecture), SAP PLM (product lifecycle management), SAP Solution Manager, SAP Retail, SAP SRM (supplier relationship management), SAP CRM, SAP CO-PA (profitability analysis), SAP PS (project systems), SAP BI og SAP EHS (environmental management).

Mobil-udvikling og databaser

Udvikling af apps til mobil

Den stigende efterspørgsel på applikationer til mobile enheder er ifølge Foote godt nyt, hvis du er dygtig til at anvende HTML5, Java og relaterede teknologier til at bygge mobil-apps.

Kategorien HTML5-teknologier inkluderer også JavaScript og Cascading Style Sheets 3 (CSS3).

Der er også en del efterspørgsel på specifikke kompetencer og erfaringer relateret til Android og iOS.

Database-udvikling

Erhvervslivet vil altid have behov for at sikre, vedligeholde og levere data, hvilket betyder, at database-udvikling er en kompetence, der vedblivende er efterspørgsel på.

Ekspertise i database-administration er en af de kompetencer, it-chefer efterspørger mest hos kandidater til it-job. I særlig grad efterspørges erfaring med Oracle Developer Suite, Oracle, Informatica, MongoDB og MySQL / MySQL Cluster.

Web-/e-handelsudvikling

Nettet udvikler sig fortsat hurtigere, end de fleste kan følge med til, men der er stadig efterspørgsel på den traditionelle webudvikling.

Det gælder også for de kompetencer på højt niveau, der fortsat i 2012 bringer nyt liv til World Wide Web, inden for eksempelvis Microsoft Commerce Server, Microsoft .Net, EMC Corporations Documentum (enterprise content management), Python, Sharepoint Server, Oracle Workflow, SOAP, Google App Engine, og ja, kompetencer inden for sociale medier.

Ledelse, proces og metode

De kompetencer inden for it-ledelse, der er størst efterspørgsel på, inkluderer business process management, information risk management, business performance management, TOGAF (The Open Group Architecture Framework), projektledelse, kvantitativ analyse, risikovurdering / risikostyring samt forandringsledelse.

Systemer og netværk

Med væksten i 2012 inden for virtualisering og cloud computing er mange arbejdsgivere på udkig efter folk med kompetencer inden for sikkerhed i relation til eksempelvis data warehouse / business intelligence, ERP og web samt inden for virtualisering, netværkssikkerhed, administration af trådløse netværk og RFID.

Java og arkitektur

Java SE, EE og ME
"Java er i omfattende grad grundlaget inden for big data," bemærker Foote. Arbejdsgivere efterspørger udviklere, der har erfaring med Java Standard Edition (SE) - den central Java programmings-platform, der indeholder alle standard-bibliotekerne og API'erne - Enterprise Edition (EE) - der indeholder biblioteker til databaseadgang (JDBC, JPA), messaging (JSM), remote method invocation (RMI), XML-behandling samt web-services og definerer standard-API'er til Enterprise JavaBeans, servlets, portlets og JavaServer Pages - samt Micro Edition (ME) - der bruges i udvikling af mobil-apps og apps til indlejrede systemer.

Infrastruktur-arkitektur

Jobbet som infrastruktur-arkitekt indebærer at samle de krav og begrænsninger, som er blevet fastsat af en forretningsarkitekt og løsningsarkitekt. Her er mere specifikt brug for færdigheder inden for virtual desktop infrastruktur (VDI) og virtuel infrastruktur (VI), klient / server, storage, netværk, backup og gendannelse, stemmeopkald, video og mobility.

Informationssikkerhed

Med ny teknologi opstår også nye teknologiske sårbarheder.

I 2012 er der blevet påvist en hidtil uhørt stigning i kompleksiteten, omfanget og hyppigheden af cyberangreb, så arbejdsgiverne er forståeligt nok på udkig efter it-folk med sikkerhedsmæssige kompetencer heriblandt inden for risikostyring, netværks- og cloud- / virtualiserings-sikkerhed, driftssikkerhed og sikkerhed for mobile enheder.

Udvikling af karrieremulighederne

It-færdigheder er selvfølgelig kun en del af puslespillet.

Det, der virkelig får potentielle arbejdsgivere til at tage notits, er indsigt i, hvordan man kombinerer sine kompetencer på it-området med forretningsforståelse.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.