Artikel top billede

Her er bagmændene bag den svenske hacker-storm

Hele Sverige blev fredag truet på web-infrastrukturen af hackergruppen Anonymous. Nu er angriberne blevet identificeret.

Læs også:
Hackere truer: Vi lægger alle ned i dag kl. 14.30

Netangreb lægger svenske sider ned på stribe

Fredag klokken 14.30 var der web-uro i Sverige.

Det var nemlig på dette klokkeslæt, at hacker-gruppen Anonymous havde erklæret en stribe navngivne svenske web-sider krig.

Allerede et par timer før kampstart begyndte målene at give efter for presset, der kom i form af overbelastningsangreb, også kaldet DDoS-angreb, hvor websites bliver oversvømmet af trafik, så de til sidst går ned.

Og klokken 14.30 gik det så for alvor løs.

"Vi har opgjort angrebet til at have ramt 80 procent af de mål, som hackerne havde forudsagt ville blive angrebet. Nogle var kun berørt i kort tid, mens andre stadig er nede," fortæller Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert i firmaet CSIS.

"Vi fulgte slagets gang tæt, med det i baghovedet, at angrebene kunne brede sig over grænsen til Damark, hvilket de dog ikke gjorde."

"I løbet af lørdag blev der blæst til fred igen, og tiden blev i stedet brugt til, at Anonymous hyldede sig selv for en succesfuld aktion," fortæller han.

Med et par enkelte undtagelser er de svenske web-sider på højkant igen efter fredagens uroligheder.

Unge, vrede svenskere

Det, der bragte sindene i kog i broderlandet, var blandt andet, at de svenske myndigheder har slået hårdt ned på en stribe fildelings-tjenester ala Pirate Bay og mod host-firmaet PRQ.

"Der er en meget solid kultur i Sverige for frie data. Man har blandt andet et pirat-parti, der har mange støtter, som deler tankerne omkring fildeling," fortæller Peter Kruse.

Pirat-partiet opnåede 0,65 procent af stemmerne ved valget i 2010, og det er derfor ikke repræsenteret i Sveriges Riksdag, men har to repræsentanter i Europaparlamentet efter at have fået 7,1 procent af stemmerne ved Europaparlamentsvalget 2009.

Ifølge Wikipedia har partiet sin største vælgergruppe blandt yngre mænd, særligt i aldersgruppen 20-29 år, og det svarer nogenlunde overens med de observationer, som CSIS har gjort.

"Vi har samlet information om deltagerne i angrebet, og lidt overraskende var hovedparten af dem svenskere. Normalt kommer denne type angreb udefra, og man spærrer typisk for ip-adresser, som kommer uden for landets grænser, i forbindelse DDoS-angreb."

Og mange af deltagerne er, i god overensstemmelse med Pirat-partiets medlemmer, unge mænd.

"Anonymous er en flydende størrelse, der kan stable en organisation på benene til en bestemt sag, hvorefter den opløses igen. Men den profil, vi har tegnet på deltagerne i denne aktion, er vrede teenagere. Personerne er typisk mellem 12 og 16 år," fortæller Peter Kruse.

Den korte afstand mellem angribere og mål har også været medvirkende til, at angrebene har ramt hårdt, da datapakkerne ikke skal kastes rundt over mange internet-punkter, fortæller han.

Læs også:
Hackere truer: Vi lægger alle ned i dag kl. 14.30

Netangreb lægger svenske sider ned på stribe
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.