Artikel top billede

Windows mod Mac: Hvem vinder på din arbejdsplads?

ComputerViews: En dansk it-chef fik "meget mere for meget mindre" ved at skifte fra Windows til Mac. Men er det en enlig svale, eller vil andre it-chefer gå samme vej?

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor skiftede jeg fra Windows til Mac

ComputerViews: For it-chef Jørgen Scheuer-Larsen var det ikke et spørgsmål om religion, da han valgte at indkøbe en stor mængde Macs til virksomheden Skagen Designs.

I stedet var motivationen behovet for besparelser og en højere grad af selvbetjening hos brugere.

Og it-chefen mener, at han fik præcis det han ønskede.

"Hvis du tør at tage skridtet, får du meget mere for meget mindre," lyder budskabet fra Jørgen Scheuer-Larsen.

Men spørgsmålet er naturligvis, om hans konklusionen skyldes, at Skagen Designs havde nogle specifikke behov, der gjorde, at det gav god mening at skifte fra Windows til Mac?

Eller er det samme konklusion, it-chefer i en stribe forskellige virksomheder vil nå frem til, hvis de vælger at gå Mac-vejen?

Sådan er styrkeforholdet i Danmark

Det er ikke ofte, at man i Danmark støder på virksomheder, der hælder til Mac.

En anden undtagelse fra Windows-reglen er det danske politis overvågningscentral i København, hvorfra politiet blandt andet styrer sikkerheden ved store, internationale begivenheder i Danmark.

Her har man valgt at tage Macs i brug, selvom politiet ellers generelt anvender Windows-maskiner.

"Det er mere stabilt og brugervenligt", forklarede en vicepolitiinspektøren, da Computerworld var på besøg for et par år siden.

Diskussionen om Windows versus Mac er ofte præget af følelser for og imod de forskellige platforme. Skal man se på de helt nøgterne fakta, så er FDIM's statistik nok et meget godt sted at starte. 

Den viser, at Mac OS X ligger på en markedsandel på lige godt 9,9 procent i Danmark. Til sammenligning ligger Windows XP, Vista og 7 sammenlagt på en markedsandel på mere end 72 procent.

Zoomer man ind på danske erhvervsbrugere, vil Windows-dominansen formentlig være endnu mere markant.

For et par måneder siden fortalte Gartner-analytiker Michael Silver dog, at der er ved at ske et skred blandt erhvervsbrugerne.

Det koster det i indkøb og drift

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor skiftede jeg fra Windows til Mac

Gartner vurderer, at hele consumerization-bølgen betyder, at it-afdelingerne i dag er mere åbne over for at skulle understøtte flere forskellige platforme.

Gartner henviser blandt andet til en undersøgelse, der viser, at 60 procent af virksomhederne fortsat "begrænser" brugen af Macs, men at 64 procent siger, at de formentlig vil tillade flere Macs i virksomheden i de kommende år.

"Det plejede at hedde: ‘Hvordan holder vi Macs ude?'" udtalte Michael Silver til vores kolleger på Networkworld.

Det koster det

Analysefirmaet peger på, at hvor Macs tidligere generelt var dyrere i forhold til hardware, software og support, så er billedet ikke så simpelt i dag.

Konkret viser Gartners beregninger, at Macs koster omkring 9.618 kroner i hardware og software mod 8.972 kroner for Windows-maskiner i hardware og software.

Til gengæld er Macs nede i en omkostning i behovet for it-arbejdskraft på 3.771 kroner mod 4.631 for Windows-maskiner, vurderer Gartner.

I en gennemsnitsberegning kommer Macs ifølge Gartner ud en smule billigere i den totale omkostning, der indebærer hardware, software, udrulning og administration.

Analysefirmaet peger dog på, at de undersøgte virksomheder havde ganske forskellige oplevelser af, hvorvidt det er billigere eller dyrere med Macs.

iPhone og iPad baner vejen for Mac

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor skiftede jeg fra Windows til Mac

Også rådgivnings- og analysefirmaet Forrester har i år været ude med nogle interessante tal for anvendelsen af Macs i erhvervslivet.

CIO-rådgiver Frank Gillett skrev i et blogindlæg, at Apple på mange måder allerede har invaderet virksomheder.

Det er produkter som iPhone og iPad, der er med til at bane vejen for Mac'en ind i virksomhederne.

En Forrester-undersøgelse blandt 3.300 it-beslutningstagere og 10.000 vidensarbejdere i 17 forskellige lande viser, at 21 procent af vidensarbejderne anvender et eller flere produkter fra Apple på arbejdspladsen.

Halvdelen af virksomhederne med mere end 1000 ansatte tilbyder Macs til i hvert fald nogle af de ansatte.

Denne illustration fra Forrester viser resultatet af undersøgelsen:

Kilde: Forrester

Forrester konkluderer også, at 52 procent af virksomhederne venter, at antallet af Macs i virksomheden vil blive øget i 2012.

Men hvad med i danske virksomheder?

Det er naturligvis langt fra sikkert, at samme billede ville vise sig, hvis man lavede en undersøgelse udelukkende baseret på danske virksomheder.

Omvendt så er der snart ikke den danske virksomhed, der ikke har åbnet op for Apple-produkter som iPhone og iPad og dermed også har døren på klem for Mac'en.

Hvordan tror du, at styrkeforholdet mellem Microsoft og Apple vil se ud i de danske virksomheder i fremtiden - og hvorfor?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere