Artikel top billede

Windows mod Mac: Hvem vinder på din arbejdsplads?

ComputerViews: En dansk it-chef fik "meget mere for meget mindre" ved at skifte fra Windows til Mac. Men er det en enlig svale, eller vil andre it-chefer gå samme vej?

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor skiftede jeg fra Windows til Mac

ComputerViews: For it-chef Jørgen Scheuer-Larsen var det ikke et spørgsmål om religion, da han valgte at indkøbe en stor mængde Macs til virksomheden Skagen Designs.

I stedet var motivationen behovet for besparelser og en højere grad af selvbetjening hos brugere.

Og it-chefen mener, at han fik præcis det han ønskede.

"Hvis du tør at tage skridtet, får du meget mere for meget mindre," lyder budskabet fra Jørgen Scheuer-Larsen.

Men spørgsmålet er naturligvis, om hans konklusionen skyldes, at Skagen Designs havde nogle specifikke behov, der gjorde, at det gav god mening at skifte fra Windows til Mac?

Eller er det samme konklusion, it-chefer i en stribe forskellige virksomheder vil nå frem til, hvis de vælger at gå Mac-vejen?

Sådan er styrkeforholdet i Danmark

Det er ikke ofte, at man i Danmark støder på virksomheder, der hælder til Mac.

En anden undtagelse fra Windows-reglen er det danske politis overvågningscentral i København, hvorfra politiet blandt andet styrer sikkerheden ved store, internationale begivenheder i Danmark.

Her har man valgt at tage Macs i brug, selvom politiet ellers generelt anvender Windows-maskiner.

"Det er mere stabilt og brugervenligt", forklarede en vicepolitiinspektøren, da Computerworld var på besøg for et par år siden.

Diskussionen om Windows versus Mac er ofte præget af følelser for og imod de forskellige platforme. Skal man se på de helt nøgterne fakta, så er FDIM's statistik nok et meget godt sted at starte. 

Den viser, at Mac OS X ligger på en markedsandel på lige godt 9,9 procent i Danmark. Til sammenligning ligger Windows XP, Vista og 7 sammenlagt på en markedsandel på mere end 72 procent.

Zoomer man ind på danske erhvervsbrugere, vil Windows-dominansen formentlig være endnu mere markant.

For et par måneder siden fortalte Gartner-analytiker Michael Silver dog, at der er ved at ske et skred blandt erhvervsbrugerne.

Det koster det i indkøb og drift

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor skiftede jeg fra Windows til Mac

Gartner vurderer, at hele consumerization-bølgen betyder, at it-afdelingerne i dag er mere åbne over for at skulle understøtte flere forskellige platforme.

Gartner henviser blandt andet til en undersøgelse, der viser, at 60 procent af virksomhederne fortsat "begrænser" brugen af Macs, men at 64 procent siger, at de formentlig vil tillade flere Macs i virksomheden i de kommende år.

"Det plejede at hedde: ‘Hvordan holder vi Macs ude?'" udtalte Michael Silver til vores kolleger på Networkworld.

Det koster det

Analysefirmaet peger på, at hvor Macs tidligere generelt var dyrere i forhold til hardware, software og support, så er billedet ikke så simpelt i dag.

Konkret viser Gartners beregninger, at Macs koster omkring 9.618 kroner i hardware og software mod 8.972 kroner for Windows-maskiner i hardware og software.

Til gengæld er Macs nede i en omkostning i behovet for it-arbejdskraft på 3.771 kroner mod 4.631 for Windows-maskiner, vurderer Gartner.

I en gennemsnitsberegning kommer Macs ifølge Gartner ud en smule billigere i den totale omkostning, der indebærer hardware, software, udrulning og administration.

Analysefirmaet peger dog på, at de undersøgte virksomheder havde ganske forskellige oplevelser af, hvorvidt det er billigere eller dyrere med Macs.

iPhone og iPad baner vejen for Mac

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor skiftede jeg fra Windows til Mac

Også rådgivnings- og analysefirmaet Forrester har i år været ude med nogle interessante tal for anvendelsen af Macs i erhvervslivet.

CIO-rådgiver Frank Gillett skrev i et blogindlæg, at Apple på mange måder allerede har invaderet virksomheder.

Det er produkter som iPhone og iPad, der er med til at bane vejen for Mac'en ind i virksomhederne.

En Forrester-undersøgelse blandt 3.300 it-beslutningstagere og 10.000 vidensarbejdere i 17 forskellige lande viser, at 21 procent af vidensarbejderne anvender et eller flere produkter fra Apple på arbejdspladsen.

Halvdelen af virksomhederne med mere end 1000 ansatte tilbyder Macs til i hvert fald nogle af de ansatte.

Denne illustration fra Forrester viser resultatet af undersøgelsen:

Kilde: Forrester

Forrester konkluderer også, at 52 procent af virksomhederne venter, at antallet af Macs i virksomheden vil blive øget i 2012.

Men hvad med i danske virksomheder?

Det er naturligvis langt fra sikkert, at samme billede ville vise sig, hvis man lavede en undersøgelse udelukkende baseret på danske virksomheder.

Omvendt så er der snart ikke den danske virksomhed, der ikke har åbnet op for Apple-produkter som iPhone og iPad og dermed også har døren på klem for Mac'en.

Hvordan tror du, at styrkeforholdet mellem Microsoft og Apple vil se ud i de danske virksomheder i fremtiden - og hvorfor?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.