Artikel top billede

It-chefer: Sådan er det at arbejde med Mac

En række it-chefer har gjort sig vigtige erfaringer med at bringe Macs ind i virksomheden.

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor har jeg skiftet fra Windows til Mac

Windows mod Mac: Hvem vinder på din arbejdsplads?

Så mange styresystemer skal du mestre i dag

Debatten om Windows versus Mac er - igen - blevet aktuel, efter at en dansk it-chef i sidste uge fortalte om sine erfaringer med at skifte fra Microsofts til Apples platform.

"Hvis du tør at tage skridtet, får du meget mere for meget mindre," lyder budskabet fra it-chefen, hvilket har skabt en livlig debat blandt Computerworlds læsere.

Det er stadig et fåtal af it-cheferne, der vælger at investere i Macs frem for Windows. Ikke mindst her i Danmark.

I USA er Mac-trenden dog mere markant, og der har en række it-chefer allerede gjort sig erfaringer med brugen af Macs. 

Det siger andre it-chefer

Vores CIO-søstermedie i USA har tidligere talt med en række amerikanske it-chefer om deres erfaringer med Mac-platformen.

Et eksempel er Tom Kelly, der er CFO og CIO i virksomheden Healthcare IP Partners.

Han fortæller i artiklen på cio.com, at han blandt andet købte Macs til den ellers Windows-dominerede virksomhed, fordi han så et potentiale for at lette behovet for desktop-support.

Hans konklusion i artiklen lyder blandt andet, at Mac-brugere oplever færre problemer, men også at de i højere grad tager ejerskab over maskinen og derfor selv søger løsninger på tekniske problemer.

Hvad koster det en Mac på lang sigt?

I samme artikel fortæller it-ansvarlige Robert Pickering fra AAA Allied Group (American Automobile Association), at startudgifterne ved en Macbook Pro for ham er betydeligt højere end eksempelvis en pc med Windows.

Men hvis man ser på udgifterne over en traditionel fornyelses-cyklus på en tre-fire år, er billedet anderledes, mener han.

"Folk ser ofte kun på, hvad der kommer ud af det udgiftsbudget, man starter ud med. De ser ikke på afskrivningerne eller restværdien, fordi det ligger tre eller fire år ude i tiden," udtaler han i artiklen på cio.com.

Kan man spare penge ved at vælge Macs?

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor har jeg skiftet fra Windows til Mac

Windows mod Mac: Hvem vinder på din arbejdsplads?

Så mange styresystemer skal du mestre i dag

Robert Pickering peger blandt andet på, at mens Windows-pc'en vil være stort set uden værdi efter tre-fire år, vil han stadig kunne sælge de gamle Macs på eBay og på den måde få nogle af udgifterne ind igen.

Også han siger, som den danske it-chef, vi talte med i sidste uge, at der er penge at spare på licenssiden ved at vælge Macs.

Besparelserne hentes blandt ved ikke at investere antivirus eller antispyware til Macs.

Ikke desto mindre kører AAA ifølge CIO-artiklen med omkring otte procents Macs ud af virksomhedens 1.000 maskiner, så det er altså stadig Windows, der dominerer klart i organisationen.

I en artikel hos vores kolleger hos Networkworld kan man også møde nogle virksomheder, der er skiftet til Mac.

Et eksempel er ejendoms-selskabet Bently Holdings, hvor 110 ud af 123 medarbejdere nu anvender Macs.

Her fortæller it-chef Brady Frey, at man opnår massive besparelser ved at gå Mac-vejen.

Blandt andet skal behovet for at undervise nye medarbejdere i brugen af it være reduceret med over 75 procent, fordi mange allerede anvendte Macs derhjemme og derfor kender den platform, skriver Networkworld.

I en dansk kontekst vil billedet dog formentlig være det stik modsatte, da Mac slet ikke i samme grad som Windows anvendes af forbrugerne. 

De unge vil have Mac

Freed-Hardeman University, der huser et par tusinde studerende, har arbejdet med at sikre en OS-neutral infrastruktur for også at kunne understøtte Macs.

Til Networkworld fortæller netværkschef Greg Maples, at man derfor i stigende grad har satset på cloud-services - eksempelvis ved at skifte fra en Exchanger Server til Googe Apps og har opnået besparelser den vej rundt.

University of Massachusetts-Boston giver de mange Mac-brugende studerende adgang Mac-versionen af Microsofts Office 2011, Adobes software og til universitetets Exchange Server.

Det, der måtte mangle for Mac-brugerne, kan de få adgang til via en virtuel desktop-løsning, fortæller den klient-ansvarlige Apurva Mehta til Networkworld.

"De (Apple, red.) har virkelig fået skabt et navn inden for brugervenlighed. De har en cool-faktor, og de yngre medarbejdere og fakultetet efterspørger Macs," lyder forklaringen fra Apurva Mehta.

Det siger eksperterne om Mac og Windows

Ifølge blandt andre analysefirmaerne Gartner og Forrester finder der i disse år en udvikling sted, så stadig flere virksomheder tager Macs i brug.

Det er produkter som iPhone og iPad, der er med til at bane vejen for Mac'en i virksomhederne.

En Forrester-undersøgelse blandt 3.300 it-beslutningstagere og 10.000 vidensarbejdere i 17 forskellige lande viser, at 21 procent af vidensarbejderne anvender et eller flere produkter fra Apple på arbejdspladsen.

Halvdelen af virksomhederne med mere end 1000 ansatte tilbyder Macs til i hvert fald nogle af de ansatte.

Forrester konkluderer også, at 52 procent af virksomhederne venter, at antallet af Macs i virksomheden vil blive øget i 2012.

Både på internationalt plan og ikke mindst her i Danmark er Microsofts Windows dog uomtvisteligt den helt dominerende platform både generelt og specifikt hos virksomhederne.

Ifølge FDIM's statistik ligger Mac OS X på en markedsandel på lige godt 9,9 procent i Danmark.

Til sammenligning ligger Windows XP, Vista og 7 sammenlagt på en markedsandel på mere end 72 procent.

Ser man isoleret på danske erhvervsbrugere, vil Windows-dominansen formentlig være endnu mere markant.

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor har jeg skiftet fra Windows til Mac

Windows mod Mac: Hvem vinder på din arbejdsplads?

Så mange styresystemer skal du mestre i dag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere