Artikel top billede

Mac i virksomheden? Her er dine vigtige overvejelser

Der er en række helt bestemt ting, it-chefen og it-afdelingen bør overveje, når medarbejdere ønsker Macs frem for Windows-pc'er.

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor har jeg skiftet fra Windows til Mac

Windows mod Mac: Hvem vinder på din arbejdsplads?

Der er ikke tale om en it-revolution, der lige med det samme vælter Windows af tronen, men nye vinde blæser i disse år ind over it-afdelingerne.

Som Computerworld har beskrevet i den seneste uge, er et stigende antal it-chefer begyndte at åbne op for Mac.

Med den efterhånden massive udbredelse af iPhones og iPads i virksomhederne og snakken om bring your own device og consumerization er Mac-styresystemet ikke længere udelukket på forhånd.

Tværtimod viser internationale undersøgelser blandt de it-ansvarlige, at der er mange, der overvejer Apples platform.

En ting er dog medarbejdere, der ønsker Macs, noget andet er den dagligdag, it-chefen og it-afdelingen skal have til at hænge sammen.

"Man skal tænke sig godt om. Der er så mange aspekter, som man skal overveje. Ellers kommer det som hovsa-oplevelser bagefter," lyder det fra Olav Frølich, der er partner i Devoteam og rådgiver større danske virksomheder om it.

"Det er den enkelte virksomhed og dennes behov, der skal være afgørende for, hvad der er det rigtige, men man skal tænke sig godt om," siger han.

Øget pres på it-afdelingen

Olav Frølich peger på, at en del medarbejdere i dag oplever, at de har bedre it-værktøjer derhjemme end på arbejdet.

Samtidig lærer de en masse smarte tjenester at kende privat, eksempelvis Dropbox og Skype, og begynder at undre sig over, hvorfor de ikke også findes på jobbet.

"Der kommer et pres på it-afdelingerne for, at det it, man har på arbejdspladsen, skal være lige så godt som det, man har derhjemme."

Skal det ikke også det?

"Jo, men det er bare mere kompliceret end som så," svarer Olav Frølich.

Devoteam-kollegaen Hans Ernst Lassen, der er løsningsarkitekt, tilføjer:

"De her produkter er meget henvendt til forbrugeren og understøtter forbrugerens behov. De værktøjer, du sidder med på arbejde, skal ikke bare understøtte forbrugeren, men også forretningen. De ting er ikke altid forenelige," siger han.

Olav Frølich har dog en helt generel anbefaling i forhold til, om man skal lukke op for nye platforme i virksomheden:

"It-afdelingerne mister noget kontrol, fordi man er nødt til at åbne døren for noget af alt det her. Vores anbefaling er, at man skal prøve at forholde sig til det, sådan så det kan gøres på en kontrolleret måde."

Den helt store udfordringer ved Mac

Læs også:

Så mange styresystemer skal du mestre i dag

It-chefer: Sådan er det at arbejde med Macs

Olav Frølich og Hans Ernst Lassen mener, at der er en række helt centrale overvejelser, når det handler om, hvorvidt man skal lukke Macs ind i et ellers Windows-baseret virksomhedsmiljø.

"Hvad er det for en platform, Mac kan tilbyde? Hvordan er hele administrationsdelen? Hvor nemt og automatiseret kan driftsafdelingens arbejde blive? Det spiller kraftigt ind i vurderingen," lyder nogle af eksemplerne fra Olav Frølich.

En anden faktor er sikkerheden og spørgsmålet om, hvorvidt de værktøjer, man har i virksomheden, i samme grad er til stede på Mac-platformen som på Windows.

"Har dem, der skal administrere det her, de rette værktøjer i Mac-verdenen til at kunne gøre det på tilsvarende måde. Det er noget, der er modnet i Windows-verdenen gennem lang tid, og selvom der selvfølgelig findes alternativer på Mac-platformen, er det noget, man skal forholde sig til."

Den helt store udfordring

Og så er der den måske den største udfordring af alle:

"Alt det legacy, man har i virksomheden - alle de centrale systemer - det er ofte noget, der ikke bare lige kan bruges på Mac-platformen," siger Olav Frølich.

"Selvfølge kan en webgrænseflade gøre tingene nemmere, men hvis det er en konventionel applikation med en klient på pc'en, så er det nok en af de største forhindrende faktorer til, at man kan komme over på Mac."

Er det ikke den samme udfordring, man står med, når man investerer i iPads til medarbejdere?

"Jo, det er det, men forskellen er, at man med en iPad accepterer, at det ikke er den eneste platform, medarbejderen har. Man kan tilgå noget funktionalitet, mail for eksempel, men i forhold til, om du har adgang til centrale systemer som ERP, er det nok mere undtagelsen end reglen."

Disse produkter findes ikke til Mac

Læs også:

Her skal du passe på med Mac-computere i virksomheden

Vi køber stadig flere Macs - og kører Windows på dem

Devoteam-rådgiverne forklarer, at man skal som it-ansvarlig bør overveje, hvor stort et udvalg af løsninger, der findes inden for den platform, man overvejer at skifte til.

"Normalt vil man i så høj grad som muligt gerne gøre brug af standardsystemer og så måske lave lidt tilpasninger. Men er udvalget der, når det gælder Mac-platformen? Og hvis man ikke har en standardvare, har man så adgang til ressourcer, der kan udvikle løsningen?" siger Olav Frølich.

"Ved at introducere Mac-platformen oven i det andet får man nogle ekstra arbejdsopgaver i ens it-afdeling. Kan man klare det ekstra behov, og har man den ekstra kompetence på området? Man skal forholde sig til, hvad business casen er for det her."

Disse produkter findes ikke til Mac

Hans Ernst Lassen, der er løsningsarkitekt hos Devoteam, mener ikke, at man kan svare generelt på, om Mac er så modent en platform, at man i en given virksomhed kan rulle det ud og dermed køre med to platforme eller ligefrem erstatte Windows.

"Virksomheden skal lave en nærmere analyse af, hvilke krav man har til platformen - og så se på, om Mac understøtter det."

Han forklarer, at der er en del af de helt almindelige værktøjer, danske virksomheder anvender, som ikke findes til Mac.

"Microsoft Visio og Project kunne være eksempler. Hvis man baserer sin virksomhed på sådan nogle redskaber, så vil det være besværligt at lave skiftet."

"Der findes pendanter, og uden at ville gå ind i, om de er ligeså gode, så er de i hvert fald anderledes. På den måde kan udvekslingen af filer besværliggøres," siger Hans Ernst Lassen.

"Har man mange forskellige typer kunder, bliver man nødt til at vælge en standard, som er anvendt mange steder. Microsoft Project er et af eksemplerne, og hvis jeg kommer med en Mac-variant, som ikke rigtig virker med kundens it, så har jeg en dårlig forretning."

Sådan griber mange Mac-trenden an

Læs også:

Dansk it-chef: Derfor har jeg skiftet fra Windows til Mac

Windows mod Mac: Hvem vinder på din arbejdsplads?

Inden for de seneste år er der dog sket en betydelig udvikling i forhold til, hvilke værtøjer, der nu også findes på Mac.

Microsofts Office-pakke i Mac-versionen er formentlig den mest åbenlyse forandring, ligesom brugen af web-applikationer naturligvis også er med til at rykke grænserne for det mulige.

Sammen med trenden med bring your own device og consumerization betyder det, at stadig flere it-chefer begynder at forholde sig til, om der kan åbnes op for Macs i virksomheden.

"Det er et pres, der er på alle it-afdelinger - og det kommer også fra de øverste chefer i organisationen. Det gør, at man bliver nødt til at forholde sig til at åbne op," lyder det fra Olav Frølich.

Det betyder imidlertid ikke, at virksomhederne så vælger at gå all-in med Mac frem for Windows. I stedet ser Devoteam, at der åbnes op for en delvis brug af Mac - og på en måde, så det hænger sammen for it-afdelingen.

"Det, der sker i praksis mange steder, er, at man har en verden, hvor begge dele eksisterer."

"Windows er den officielle platform, men man har så også Macs - og måske har man så sat det sådan op, at man også kan køre Windows på Mac'en," forklarer Olav Frølich med henvisning til de mange desktop virtualiserings-løsninger og muligheden for at installere Windows på selve Mac'en.

For mange virksomheder er det måske den rette løsning, fordi man så kan tillade brugen af Mac, men samtidig have styr på de maskeiner som med almindelig Windows-pc'er, lyder budskabet fra Olav Frølich og Hans Ernst Lassen fra Devoteam.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere