Artikel top billede

Så mange milliarder kan Danmark spare på telemedicin

Telemedicinske løsninger til en ny, kæmpe målgruppe kan spare Danmark for kæmpe milliardbeløb. Se her, hvordan det skal kunne lade sig gøre.

Læs også:
Danskere uden computer-evner er de nye hjemløse

Nu begynder den offentlige jagt på it-svage danskere

Otte milliarder kroner.

Så meget forventer teleselskabet Telenor, at Danmark kan spare på udrulning af telemedicinske løsninger alene til landets ældre borgere. 

Beregningen kommer på baggrund af en rapport, som Boston Consulting Group har udarbejdet for teleselskabet.

Det otte milliarder kroner store potentiale er mere præcis udregnet med baggrund i europæiske forsøg - primært norske - med telemedicin, hvorefter Telenor har tilpasset tallet til det danske samfund.

Mere kontrol og overvågning

Seniorrådgiver Tom Lehn-Christiansen hos Telenor forklarer til Computerworld, at rapportens overordnede anbefaling er at udnytte teknologien til at gøre det muligt for ældre at blive længere i eget hjem.

Og han peger også på konkrete tiltag, der kan være med til at indfri potentialet på de op mod otte milliarder kroner.

"Tiltagene kan eksempelvis være kontrol med, om de ældre tager deres medicin, tjek af sundhedstal som blodsukker og lungefunktioner samt fjernkonsultationer, hvor de ældre kan stille spørgsmål og overvågning af patienters færden," forklarer Tom Lehn-Christiansen.

Ifølge regeringens handlingsplan for udrulning af telemedicin lyder besparelsespotentialet på mellem en og to milliarder kroner, hvor fokus er på KOL (rygerlunger), diabetes og psykiatri.

Men ifølge Telenors beregninger kunne dette tal blive meget højere, hvis også ældre-segmentet blev inddraget i de telemedicinske behandlingsmetoder.

Ældresagen er åben for e-hjælp

Hos foreningen Ældresagen med omkring 620.000 senior-medlemmer er chefkonsulent Olav Felbo åben over for brugen af telemedicinske løsninger.

Her kan det gå galt

Dermed er man hos Ældresagen også til dels med på Telenors argumentation omkring, at ældre i stigende grad også bliver inddraget i telemedicinsk behandling, hvilket kan give store besparelser. 

"Mange ældre vil gerne hurtigt i kontakt med det offentlige, ligesom mange også vil føle sig trygge med en større grad af overvågning ved hjælp af ny eller eksisterende teknologi," forklarer Olav Felbo og fortsætter.

"Jeg tvivler dog på, at potentialet på alle otte milliarder kroner kan indfries, da vi også har en stor skare af ældre, der umiddelbart ikke kan betjene flere forskellige teknologier," siger han.

Skal være mennesker på tilbud

Olav Felbo fra Ældresagen peger også på, at hvis der skal opnås besparelser på otte milliarder kroner, vil det også koste såkaldte varme hænder i den offentlige sektor.

Det kan potentielt give bagslag i jagten på besparelser i de offentlige kasser.

"Hvis vi skærer i mange tilbud til folk uden den store sociale kontakt, så kan det ramme kritiske grupper, som stadig har brug for rigtig menneskelig kontakt i deres behandling. Derfor skal tilbuddet om menneskelig kontakt stadig være til rådighed for en lang række mennesker," forklarer Olav Felbo.

Han nævner samtidigt, at over den næste årrække vil mennesker med digitale kompetencer fylde mere og mere i de ældres rækker, og dermed er der også åbnet for større og større brug af telemedicinske løsninger på længere sigt.

Læs også:
Danskere uden computer-evner er de nye hjemløse

Nu begynder den offentlige jagt på it-svage danskere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere