Artikel top billede

Foto: Nicolai Devantier

Ubuntu-stifter i København: Din telefon skal være en tynd klient

Reportage: Ubuntus karismatiske grundlægger har været i København for at tale om forandring, cloud og tynde telefoner.

Ubuntu Enterprise Summit (UES): Topmødet for Ubuntus forretningsudgave løber af stablen i København, og i den forbindelse dukkede grundlæggeren af den populære Linux-distribution op i Bella Center i byen.

Her talte han om forandring, om cloud og ikke mindst om telefoner, der skal være tynde klienter.

UES afholdes for at sætte gang i udbredelsen af den alsidige distribution, der i dag dækker spektret fra klient til cloud, og snart også vil komme til tablets og telefoner.

Tynde telefoner

Ubuntu kan i dag anvendes som tynd klient til computeren, hvilket eksempelvis er tilfældet i firmaet Capgemini, som bruger teknologien over hele kloden.

Den tynde-teknologi skal gå igen på telefonen, og et styresystem til mobilos er lige på trapperne, fortalte Mark Shuttleworth.

"Det er ikke ret mange år siden, at man sagde, at telefonen skulle have sit helt eget styresystem, men sådan er det ikke. Vi vil lægge hele Ubuntu på din telefon, der så kommer til at fungere som en tynd klient," sagde han.

Det betyder i praksis, at man kan afvikle software på en server og ikke direkte på telefonen, der så til gengæld ikke behøver så meget power.

"Man kan derved afvikle Excel på sin Ubuntu-telefon via en trådløs- eller teleforbindelse. Det bliver smukt."

Den nye forretning

Mark Shuttleworth, der er født i 1973 og i 2004 grundlagde firmaet Canonical, som står bag Ubuntu-distributionen, blev verdenskendt, da han som den første afrikaner kom en tur ud i rummet.

Tidligere har han erhvervet sig en formue gennem firmaet Thawte, som han etablerede i 1995.

Det beskæftigede sig med digitale certifikater og internet sikkerhed og blev solgte til VeriSign for en halv milliard dollar.

Efter starten på Ubuntu har det udviklet sig fra et klientbaseret operativsystem til nu at være hele viften af software, der dækker fra telefonen og til bygningen af en personlig cloud.

Og der er kommet fuld fokus på erhvervslivet med den kommende Ubuntu-mobillancering, også selvom Mark Shuttleworth godt ved, at konkurrencen på markedet er hård.

"Jeg er minister for forandring," sagde han grinende fra talerstolen i Bella Centret.

"Men det sværeste ved forandring er netop forandringen selv," erkender han.

På trods af det satses der benhårdt på kold business fra virksomheden, der ellers ofte betegnes som en gratis leverandør af software til folket.

På Ubuntu Enterprise Summit er det tunge skyts dog kørt frem i form af information om support, konsulenter samt teknologi og forretningssnak.

Den karismatiske sydafrikaner er ved at skabe en ny forretning.




IT-JOB

Centrica Energy

Senior Software Developer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

AP Pension

Arkitekturchef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere