Artikel top billede

Sådan vinder Linux-folket it-chefens hjerne

Hvis vi vil have vækst i virksomhederne, skal vi bruge hjernecellerne på udvikling. Det hjælper ikke at spare. Her kommer Linux-verdenen på banen med en stribe interessante produkter.

Læs også:
Ubuntu-stifter i København: Din telefon skal være en tynd klient

Sådan går Linux-folket til topmøde i Danmark

Ubuntu Enterprise Summit: I 1979 brugte verdens it-afdelinger en tredjedel af budgettet på udvikling og to tredjedele på vedligeholdelse.

Sådan er det langt fra i dag.

Nu går der cirka ti procent til udvikling, mens langt hovedparten af pengene bliver brugt til vedligeholdelse af de eksisterende systemer.

Den tendens ser Chris Ingle, der er analytiker i IDC, som et faresignal for vækst, og hans analyse lyder: Hvis vi vil have vækst via it, skal der kanaliseres flere penge ind i udvikling.

"Vi kan ikke blive ved med at spare os ud af krisen," sagde han til tilhørerne, da han holdt sin keynote på Ubuntu Enterprise Summit, en konference der netop er løbet af stablen i København.

Han pegede på outsourcing som et eksempel på spare-lysten i it-butikken.

Og IDC's tal er ret skræmmende, hvis man bor i den del af verden, som betragter sig selv som frontløber indenfor it.

"Kina overhaler i år Japan som det næststørste it-marked. Rusland er på vej til at blive det største marked i Europa, og Sydamerika har også enorm fart på, et eksempel på det er Brasilien."

Hurtig, billig og fleksibel

Den stigende konkurrence er blandt andet et argument for at skubbe gang i it-udvikling, men fordi pengene ikke sidder særlig løst, er der nogle kriterier, der skal være opfyldt.

"Udvikling skal være enkel, fleksibel, intelligent og så må den ikke være forbundet med store udgifter," fortsætter han.

Og her mener Chris Ingle, at open source/Linux-produkterne passer godt ind.

"De opfylder basiskravene til at knibe sig ind i it-afdelinger med ellers flade budgetter," forklarer han.

Han peger på Big Data, eller håndtering af store datamængder som et potentielt vækstområde.

Et eksempel på den pointe er foto-delingstjenesten Instagram, der har taget verden med storm.

Inden firmaet blev solgt til Facebook for en milliard dollar, sad der blot to personer i it-afdelingen, og de håndterede teknologien, der er baseret på Linux-distributionen Ubuntu og de tilhørende cloud-tjenester.

Samtidig har Instagrams virksomhedsmodel en indbygget bagdør.

Hvis tjenesten ikke var blevet en succes, så havde det været nemt at lukke den ned igen. Der er ingen server-park, ingen software-licenser eller lignende hængepartier.

Et klik på sluk-knappen hos cloud-udbyderen ville være nok til at lukke butikken.

De smarte indbyggede systemer

Et andet område, som Chris Ingle peger på som attraktivt for Linux-folket, ligger i den modsatte ende af de verdensomspændende cloud-løsninger.

Det handler om embeddede systemer, altså mini-systemer eksempelvis i et tv, køleskab eller anden elektronik.

"I 2020 vil der være 30 millirader enheder med embeddede systemer. Og her står Linux-folket også med et attraktivt produkt for erhvervslivet," lød det fra den tæt byggede englænder.

Pas på myterne om Linux

Han delte dog også en advarsel ud i forbindelse med de myter, der ofte møder Linux.

"Linux-folket har et omdømme som værende meget innovative, det er ikke nødvendigvis sandheden. Mange af de Linux-produkter man ser, minder til forveksling om andre kommercielle produkter."

Han vurderer dog, at den åbne udviklingsform har stort potentiale, fordi der kan handles meget hurtigt, af mange personer og på konkrete problemstillinger.

"Linux forbindes også ofte med at være gratis. Det er det ikke," lød det andet bud, som blev efterfulgt af en lille opsang til de meget optimistiske:

"Det er langt fra tilfældet, at der kommer åben kode indenfor alle områder. Der skal være et behov i virksomhederne," lød analysen fra Chris Ingle.

Læs også:
Ubuntu-stifter i København: Din telefon skal være en tynd klient

Sådan går Linux-folket til topmøde i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere