Artikel top billede

Sådan vinder Linux-folket it-chefens hjerne

Hvis vi vil have vækst i virksomhederne, skal vi bruge hjernecellerne på udvikling. Det hjælper ikke at spare. Her kommer Linux-verdenen på banen med en stribe interessante produkter.

Læs også:
Ubuntu-stifter i København: Din telefon skal være en tynd klient

Sådan går Linux-folket til topmøde i Danmark

Ubuntu Enterprise Summit: I 1979 brugte verdens it-afdelinger en tredjedel af budgettet på udvikling og to tredjedele på vedligeholdelse.

Sådan er det langt fra i dag.

Nu går der cirka ti procent til udvikling, mens langt hovedparten af pengene bliver brugt til vedligeholdelse af de eksisterende systemer.

Den tendens ser Chris Ingle, der er analytiker i IDC, som et faresignal for vækst, og hans analyse lyder: Hvis vi vil have vækst via it, skal der kanaliseres flere penge ind i udvikling.

"Vi kan ikke blive ved med at spare os ud af krisen," sagde han til tilhørerne, da han holdt sin keynote på Ubuntu Enterprise Summit, en konference der netop er løbet af stablen i København.

Han pegede på outsourcing som et eksempel på spare-lysten i it-butikken.

Og IDC's tal er ret skræmmende, hvis man bor i den del af verden, som betragter sig selv som frontløber indenfor it.

"Kina overhaler i år Japan som det næststørste it-marked. Rusland er på vej til at blive det største marked i Europa, og Sydamerika har også enorm fart på, et eksempel på det er Brasilien."

Hurtig, billig og fleksibel

Den stigende konkurrence er blandt andet et argument for at skubbe gang i it-udvikling, men fordi pengene ikke sidder særlig løst, er der nogle kriterier, der skal være opfyldt.

"Udvikling skal være enkel, fleksibel, intelligent og så må den ikke være forbundet med store udgifter," fortsætter han.

Og her mener Chris Ingle, at open source/Linux-produkterne passer godt ind.

"De opfylder basiskravene til at knibe sig ind i it-afdelinger med ellers flade budgetter," forklarer han.

Han peger på Big Data, eller håndtering af store datamængder som et potentielt vækstområde.

Et eksempel på den pointe er foto-delingstjenesten Instagram, der har taget verden med storm.

Inden firmaet blev solgt til Facebook for en milliard dollar, sad der blot to personer i it-afdelingen, og de håndterede teknologien, der er baseret på Linux-distributionen Ubuntu og de tilhørende cloud-tjenester.

Samtidig har Instagrams virksomhedsmodel en indbygget bagdør.

Hvis tjenesten ikke var blevet en succes, så havde det været nemt at lukke den ned igen. Der er ingen server-park, ingen software-licenser eller lignende hængepartier.

Et klik på sluk-knappen hos cloud-udbyderen ville være nok til at lukke butikken.

De smarte indbyggede systemer

Et andet område, som Chris Ingle peger på som attraktivt for Linux-folket, ligger i den modsatte ende af de verdensomspændende cloud-løsninger.

Det handler om embeddede systemer, altså mini-systemer eksempelvis i et tv, køleskab eller anden elektronik.

"I 2020 vil der være 30 millirader enheder med embeddede systemer. Og her står Linux-folket også med et attraktivt produkt for erhvervslivet," lød det fra den tæt byggede englænder.

Pas på myterne om Linux

Han delte dog også en advarsel ud i forbindelse med de myter, der ofte møder Linux.

"Linux-folket har et omdømme som værende meget innovative, det er ikke nødvendigvis sandheden. Mange af de Linux-produkter man ser, minder til forveksling om andre kommercielle produkter."

Han vurderer dog, at den åbne udviklingsform har stort potentiale, fordi der kan handles meget hurtigt, af mange personer og på konkrete problemstillinger.

"Linux forbindes også ofte med at være gratis. Det er det ikke," lød det andet bud, som blev efterfulgt af en lille opsang til de meget optimistiske:

"Det er langt fra tilfældet, at der kommer åben kode indenfor alle områder. Der skal være et behov i virksomhederne," lød analysen fra Chris Ingle.

Læs også:
Ubuntu-stifter i København: Din telefon skal være en tynd klient

Sådan går Linux-folket til topmøde i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere