Artikel top billede

Sådan giver it-udviklingen danskerne mere kultur

En stor undersøgelse af danskernes kulturvaner afslører, at it og digitaliseringen af samfundet har en stor ære for, at vi forbruger mere kultur end tidligere. Se her, hvordan det hænger sammen.

I dag udkommer Kulturministeriets store oversigt og debatudspil "Danskernes kulturvaner 2012", der omhandler, hvor meget og hvilken kulturformidling vi har vendt os mod i perioden 2004 til 2012. 

Ministeriet fremhæver blandt andet digitaliseringen som en af de helt store kanoner i et generelt øget kulturforbrug i Danmark.

Således placerer ministeriet internetmedier, film og musik konsumeret på smartphones og pc'er helt i toppen, når det kommer til at forklare vores øgede kulturforbrug.

"Den teknologiske udvikling over de seneste år har ændret borgernes kulturvaner gennemgribende. Den overordnede tendens er, at de traditionelle kulturområder og medier holder niveau, mens nye medier og apparater skaber yderligere forbrug," skriver Kulturministeriet på førstepladsen i en oversigt over de 10 vigtigste kulturtendenser fra 2004 til 2012.

Internettet forandrer alt

Derudover angiver ministeriet, at en af de største stigninger i danskernes kulturforbrug blandt andet ligger i vores brug af internettet set over de seneste otte år.

Her bliver det angivet, at flest mænd bruger internettet som en integreret del af deres hverdag.

"Undersøgelsen viser, at digitaliseringen kører i højeste gear, og at vores medievaner ændrer sig hastigt, så vi nyder kultur i flere og flere forskellige sammenhænge og på flere og flere forskellige måder," udtaler Kulturminister Uffe Elbæk (R) i en pressemeddelelse i kølvandet på rapporten.

"Udviklingen af nye, digitale medier har siden 2004 grundlæggende ændret den måde, vi forbruger - og udbyder - kultur på. Også kulturen har måttet åbne sig op og lytte til brugernes krav om øget kvalitet, tilgængelighed og inddragelse," fortsætter ministeren, der glæder sig over, at knap halvdelen af alle danskere over 70 dagligt er på nettet.

Computerspil vinder frem på børneværelset

Danskernes private kulturudgifter er i perioden fra 2004 til 2012 faldet, hvilket ifølge Kulturministeriets blandt andet skyldes, at der er kommet nye digitale - og åbenbart billige - tilbud på banen, og at danskerne er blevet mere aktive på motionsfronten.

En anden hovedtendens i undersøgelsen er, at børn har et stigende kulturforbrug.

Stigningen af børns forbrug af kultur skyldes hovedsageligt, at flere børn end tidligere kaster sig over områder som computerspil, musik, teater, skønlitteratur og internetforbrug.

Det omfattende værk på 381 sider baserer sin dataindsamlingen fra spørgeskemaundersøgelser med deltagelse
af 3.628 voksne og 1502 børn.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere