Artikel top billede

Kommuner forlanger indblik i KMD's udgifter

16 kommuner forlanger at få at vide, hvor mange ressourcer KMD bruger på bestemte systemer. De vil selv vurdere, om de betaler en rimelig pris. "Vi har et ansvar for skatteborgernes penge," lyder det.

Læs også: Her er brevet: Kommuner sure på KMD-topchef

I et notat fra 30. oktober blev det afsløret, at kommunernes it-selskab Kombit direkte anbefaler kommunerne at stoppe betalingsaftaler med KMD, såfremt it-kæmpen ikke fremlægger mere information omkring priserne.

Men nu tager 16 kommunaldirektører sagen i egen hånd og skriver et brev direkte til KMD topchef Lars Monrad-Gylling, hvor de kræver, at KMD giver dem de relevante oplysninger.

"Vi har et ansvar for skatteborgernes penge. Vi må derfor forlange, at KMD giver os de oplysninger, der skal til for, at vi kan vurdere, om vi betaler en rimelig markedspris for de Kritiske IT-løsninger," skriver kommunaldirektørerne fra 16 kommuner i brevet, som du kan læse i sin fulde længde her.

Uenighed om milliard-priser

Kommunerne er KMD's største kunde og står for op imod 70 procent af it-virksomhedens omsætning på over fire milliarder kroner.

Tidligere har det været fremme at kommunerne i 2011 betalte i omegnen af 1,1 milliard kroner alene for de såkaldte monopol-systemer, der i øvrigt snart skal i udbud.

Men alligevel tager kommunerne nu det noget opsigtsvækkende tiltag at skrive direkte til den administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling.

"Vi er ikke i den forbindelse interesserede i KMD's prisliste, men i de ressourcer, KMD bruger på at levere de Kritiske IT-løsninger til hver enkelt kommune," forklarer kommunerne i brevet til topchefen.

Kommunerne insisterer derfor på, at KMD skaber sammenhæng i sit aftale- og faktureringssystem.

"Vi skal kunne stå inde for, at vi kun betaler for ydelser, vi har brugt. Der er imidlertid ingen sammenhæng mellem løsningsaftalerne med KMD, den prisliste KMD afregner efter og de fakturaer, KMD udsteder," lyder den hårde kritik i brevet.

Ingen udsigt til julefred

Opgøret om priser har stået på igennem længere tid.

Og hele balladen kan siges at være opstået tilbage, da kommunerne blev tvunget til at sælge KMD via en lov i Folketinget.

Dengang i 2008 blev KMD solgt til EQT og ATP inklusiv de mange monopol-systemer. Til gengæld lavede man en transitionsaftale, der skulle regulere priserne på de omstridte it-systemer.

Men det er altså den regulering og transitationsaftale, som parterne i høj grad skændes om.

I hvert fald er det åbenlyst, at priserne på disse systemer ikke ligefrem er med til at sikre julefred mellem den store it-gigant og dets største kundegruppe kommunerne.

Læs også: Her er brevet: Kommuner sure på KMD-topchef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere