Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Kommuner forlanger indblik i KMD's udgifter

16 kommuner forlanger at få at vide, hvor mange ressourcer KMD bruger på bestemte systemer. De vil selv vurdere, om de betaler en rimelig pris. "Vi har et ansvar for skatteborgernes penge," lyder det.

Læs også: Her er brevet: Kommuner sure på KMD-topchef

I et notat fra 30. oktober blev det afsløret, at kommunernes it-selskab Kombit direkte anbefaler kommunerne at stoppe betalingsaftaler med KMD, såfremt it-kæmpen ikke fremlægger mere information omkring priserne.

Men nu tager 16 kommunaldirektører sagen i egen hånd og skriver et brev direkte til KMD topchef Lars Monrad-Gylling, hvor de kræver, at KMD giver dem de relevante oplysninger.

"Vi har et ansvar for skatteborgernes penge. Vi må derfor forlange, at KMD giver os de oplysninger, der skal til for, at vi kan vurdere, om vi betaler en rimelig markedspris for de Kritiske IT-løsninger," skriver kommunaldirektørerne fra 16 kommuner i brevet, som du kan læse i sin fulde længde her.

Uenighed om milliard-priser

Kommunerne er KMD's største kunde og står for op imod 70 procent af it-virksomhedens omsætning på over fire milliarder kroner.

Tidligere har det været fremme at kommunerne i 2011 betalte i omegnen af 1,1 milliard kroner alene for de såkaldte monopol-systemer, der i øvrigt snart skal i udbud.

Men alligevel tager kommunerne nu det noget opsigtsvækkende tiltag at skrive direkte til den administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling.

"Vi er ikke i den forbindelse interesserede i KMD's prisliste, men i de ressourcer, KMD bruger på at levere de Kritiske IT-løsninger til hver enkelt kommune," forklarer kommunerne i brevet til topchefen.

Kommunerne insisterer derfor på, at KMD skaber sammenhæng i sit aftale- og faktureringssystem.

"Vi skal kunne stå inde for, at vi kun betaler for ydelser, vi har brugt. Der er imidlertid ingen sammenhæng mellem løsningsaftalerne med KMD, den prisliste KMD afregner efter og de fakturaer, KMD udsteder," lyder den hårde kritik i brevet.

Ingen udsigt til julefred

Opgøret om priser har stået på igennem længere tid.

Og hele balladen kan siges at være opstået tilbage, da kommunerne blev tvunget til at sælge KMD via en lov i Folketinget.

Dengang i 2008 blev KMD solgt til EQT og ATP inklusiv de mange monopol-systemer. Til gengæld lavede man en transitionsaftale, der skulle regulere priserne på de omstridte it-systemer.

Men det er altså den regulering og transitationsaftale, som parterne i høj grad skændes om.

I hvert fald er det åbenlyst, at priserne på disse systemer ikke ligefrem er med til at sikre julefred mellem den store it-gigant og dets største kundegruppe kommunerne.

Læs også: Her er brevet: Kommuner sure på KMD-topchef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere