Artikel top billede

Staten: Bare ikke dygtig nok til at lave gode it-projekter

Interview: Mange af statens største it-projekter er stadig præget af budgetoverskridelser og forsinkelser. Hvad skal der dog til for at det bliver bedre? Se her, hvad Digitaliseringsstyrelsen svarer.

Læs også:
Overblik: Her er statens mest elendige it-projekter

Kan ikke følge med: Halvårlig rapport om it-skandaler forsinket fire måneder

Kontorchef Morten Ellegaard fra Digitaliseringsstyrelsen, hvor meget er den samlede tids- og budgetoverskridelse i de statslige it-projekter til en værdi af mere end 10 millioner kroner?

"Det er svært at sige for de gamle budgetter, da vi ikke har et samlet overblik over alle business cases fra før 1. januar 2011. Med hensyn til de nye projekter er angivet en tidsoverskridelse på Nationalt Patientindeks på 365 dage, mens resten enten holder kursen eller er fortrolige oplysninger."

Flere af statens større it-projekter til 10 millioner kroner er netop fortrolighedsstemplet på både tid og økonomi. Er hele meningen med afrapporteringen ikke at skabe åbenhed omkring statens større it-projekter?

"Når man enkelte steder i rapporten ser, at der står "fortroligt", så skyldes det, dels at offentliggørelsen af prisen vækker bekymring hos den enkelte myndighed, der er i udbudsfasen og derfor ikke vil afsløre deres budgetter, dels almindelig fortrolighed. Og det respekterer vi."

Jamen, så er det jo umuligt at få et samlet overblik over status på statens it-projekter?

"Hos Digitaliseringsstyrelsen kender vi godt budgetterne, og vores vurdering er, at denne rapport giver et rigtig indblik i statens it-projekter."

Problemerne med overskridelse af tid og budget på offentlige it-projekter er efterhånden blevet en stående joke og en evig frustration for alle. Hvad skal der til for at få projekterne til at ramme både tid og pris?

"Det er svært at lave gode it-projekter hos både private og i det offentlige. Men vi er ikke dygtige nok, og vi kan kun blive bedre ved at have bedre governance, hvilket vil sige, at projekterne skal følge den fælles statslige projektmodel. Dernæst skal myndighedernes topledelse være med til at styre it-projekterne, og så er ifølge Statens it-råd for lille fokus på risici i projekterne."

Statens it-projektråd angiver netop bekymring over, at kun to procent af projekternes budget bliver brugt på analysefasen. Hvor meget bør ministerierne afsætte til analyse - og hvad vil det hjælpe?

"Svært at sige i kroner og ører, den væsentligste pointe er, at der i opstartsfasen af et projekt skal skabes meget mere opmærksomhed på foranalyse og risikohåndtering."

Overblik: Her er statens mest elendige it-projekter

Kan ikke følge med: Halvårlig rapport om it-skandaler forsinket fire måneder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Fremadstormende belgisk Dynamics-selskab på indtog i Danmark: Overtager Bredana Solutions i andet stor-opkøb på blot tre måneder
Blot tre måneder efter købet af danske Optimate over det belgiske Dynamics-selskab 9altitudes nu også Bredana Solutions.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.