Artikel top billede

Har vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?

Måden, man anskaffer og anvender it på, er under voldsom forandring. Det får en ekspert til at stille spørgsmålet, om vi stadig har brug for en it-afdeling i virksomheden?

Læs også:

Danske CIO'er nægter: Vil ikke være drifts-slaver

Her er din hverdag i fremtidens it-afdeling

"It-afdelingen, som vi kender den, har alvorlige problemer," skriver Gartner-analytiker Mark McDonald i et blogindlæg.

Han er Ph.D og leder af research i Gartners Executive Programs. I sit indlæg blæser han til et større opgør med måden, tingene "plejer" at foregå på.

"Vi er nødt til at stille svære spørgsmål til it. Med it mener jeg it-organisationen, dens rolle, ansvar, strategiske bidrag, struktur etc. Ikke teknologi. Vi har bestemt brug for teknologi, men teknologi er andet og mere end it-afdelingen, så vi er nødt til at betragte it-afdelingen separat," skriver han.

Mark McDonald baserer blandt andet sin pessimisme på, at it-budgetterne de fleste steder er meget under pres, at mange CIO'er mangler de rette kompetencer i it-afdelingen, og at man efterhånden er ved at være i mål med det arbejde, der relaterer sig til proces-automatisering og integration.

"Hvis du træder et skridt tilbage og ser på det grundlæggende, kan du argumentere for, at it-afdelingen er i dybe og eksistentielle problemer," mener Mark McDonald.

Hvad svarer du til disse spørgsmål?

Hans pointe er, at it-afdelingens arbejde med justeringer og forbedringer ikke nødvendigvis er nok til at retfærdiggøre den strategiske, organisatoriske og driftsmæssige relevans i fremtiden.

"Mens it-professionelle altid har arbejdet i et miljø med innovation, forandringer og et driftsmæssigt pres, så føles dette miljø anderledes."

"Der har aldrig været større valgfrihed i forhold til, hvordan virksomheder anskaffer sig og bruger teknologi, og den moderne it-organisation blev skabt ud fra antagelsen om, at den havde et organisatorisk monopol på teknologi i virksomheden."

Mark McDonald mener derfor at vi skal stille os selv spørgsmålet, om it-afdelingen, som vi kender den, er værd at bevare?

Der vil formentlig være mange, der mener, at it-organisationen i virksomheden fortsat er helt afgørende for både driften og den fremadrettede anvendelse af it.

Gartner-rådgiveren har dog helt ret i, at valgmulighederne aldrig har været flere.

Skal man outsource it-opgaver, skal man gå cloud-vejen, skal man anvende konsulenter i højere grad - eller skal man fortsætte med den mere klassiske it-afdeling?

"Hvilke grunde er der til, at vi har brug for it-organisationen i fremtiden?" spørger Mark McDonald i sit indlæg.

Læs også:

Danske CIO'er nægter: Vil ikke være drifts-slaver

Her er din hverdag i fremtidens it-afdeling




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere