Artikel top billede

EU sænker prisen på patenter med 80 procent

EU sænker prisen på patenter drastisk med et helt nyt regelsæt.

Computerworld News Service: Europa-Parlamentet har stemt for oprettelsen af et fælleseuropæisk patentsystem. Hensigt er at gøre det billigere og enklere at opnå patent.

Parlamentet godkendte tirsdag alle tre lovforslag, der var nødvendige for oprettelsen af det nye patentsystem: Det fælles patent, oversættelsesordningen og etableringen af en fælles patentdomstol.

Ikke alle EU-medlemslande ønsker at deltage i det nye system: Italien og Spanien undlod at deltage.

De vil dog til enhver tid kunne vælge at tilslutte sig.

Det nye system vil reducere udgifterne ved at opnå patent i de deltagende lande med op til 80 procent.

Patentbeviserne vil blive udformet på engelsk, fransk og tysk ligesom også ansøgningerne skal være på et af disse sprog.

Lande skal ratificere

Det næste skridt er, at Rådet for Den Europæiske Union skal godkende Parlamentets beslutning, hvilket dog burde være en formalitet, da Rådet i forvejen gav sin opbakning til teksten mandag.

Herefter skal hvert EU-medlemsland ratificere aftalen.

"Den internationale aftale om oprettelse af en fælles patentdomstol træder i kraft den 1. januar 2014 eller efter, at 13 af de deltagende medlemslande har ratificeret aftalen, forudsat at Storbritannien, Frankrig og Tyskland er mellem dem," står der i en pressemeddelelse fra EU-parlamentet.

"De to andre retsakter vil gælde fra 1.januar 2014 eller fra den dato, hvor den internationale aftale træder i kraft afhængigt af, hvilken dato, der er den seneste."

Der er dog ingen frist for ratificeringen, så processen kan komme til at tage lang tid, udtaler en person med forbindelse til EU-parlamentet.

Oprettelsen af et fælleseuropæisk patentsystem har været debatteret siden 70'erne og mange af medlemmerne af Europa-Parlamentet (MEP'erne) udtrykte under debatten tirsdag morgen i Strasbourg glæde over, at der nu efter 30 års forhandlingerne endeligt kan oprettes et nyt patentsystem.

Her er målet med de nye patentregler

Det vil fremme innovationen, at det gøres enklere og billigere for innovatorer at registrere patenter og at de juridiske rammer gøres enklere, påpegede Toine Manders, der er MEP for Nederlandene og medlem af gruppen Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa. Han er også opfinder og jurist.

Det var dog ikke alle, der var glade for udfaldet af afstemningerne.

De MEP'er, der er imod de vedtagne tekster, er bekymrede for, at det nye system vil være skidt for innovation og erhverv og at Parlamentet afgiver magt ved at have godkendt lovpakken.

Det nye patentsystem "betyder, at Europa-Parlamentet vil give afkald på al sin politiske magt til en organisation ... der ligger uden for EU," udtaler Christian Engström, der er MEP for det svenske Piratpartiet.

Han tilføjer, at han dog også ønsker et europæisk enhedspatent, men et der ikke hæmmer innovationen, som han mener, det nye patentsystem gør.

Mobilproducenten Ericsson, som ejer cirka 30.000 patenter inden for mobil telekommunikation, er også imod det nye patentsystem.

Selskabet sendte mandag et brev til MEP'erne med en opfordring om at stemme imod forslagene om et enhedspatent, fordi selskabet mener, at det nye system er skidt for det europæiske erhvervsliv.

Ericsson ville støtte en patentreform, hvis den resulterede i et bedre system, end det vi har i Europa i dag, skriver Nina Macpherson, der er vice president og chefjurist for Ericsson.

"Den aktuelle pakke af forslag for en patentreform i EU opnår desværre ikke dette vigtige mål," skriver hun.

Det nye system lægger ifølge Macpherson op til misbrugende adfærd heriblandt håndhævelsen af svage eller ugyldige patenter og gør det muligt for patentindehavere at true med forbud på tværs af EU for at presse penge af legitime virksomheder, der producerer og sælger produkter i Europa.

"Det vil skade innovation, konkurrence og erhvervsliv i Europa i de kommende årtier," advarer hun.

To andre modstandere af det nye patentsystem, Nokia og BAE Systems, har underskrevet et fælles brev til MEP'erne, hvor de advarer:

"Den aktuelle lovpakke vil få europæiske virksomheder til at placere deres infrastruktur såsom fabrikker og lagerbygninger uden for jurisdiktionen og afholde virksomheder med domicil uden for EU fra at investere indad."

Webstedet www.unitary-patent.eu er kommet i besiddelse af disse to breve. Repræsentanter fra de pågældende selskaber har bekræftet deres ægthed.

Ikke alle virksomheder deler dog Ericssons syn på sagen.

De små og mellemstore virksomheder står til at få fordele ved de lavere udgifter i forbindelse med ansøgning, oversættelse og jura, udtaler den europæiske arbejdsgiverforening for håndværk og små og mellemstore virksomheder UEAPME, der byder beslutningen velkommen, da organisationen er overbevist om, at det nye patentsystem vil fremme innovation og SMV'ernes konkurrenceevne.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere