Artikel top billede

Så mange patent-ansøgninger skovles afsted hvert år

Apple, der nidkært forsvarer sine designrettigheder, indgiver relativt få patent-ansøgninger. Der er til gengæld andre, der har travlt med at sende ansøgninger afsted.

Læs også:

EU sænker prisen på patenter med 80 procent

Computerworld News Service: Der er i de seneste år indgivet flere patentansøgninger inden for computerteknologi end nogen anden sektor, oplyser World Intellectual Property Organization.

Det er sket, selvom antallet af ansøgninger inden for digital kommunikation stiger hurtigere.

Også antallet af ansøgninger inden for industriel design stiger - men selvom Apple nidkært forsvarer sine designrettigheder, så er det ikke det selskab, der indgiver flest ansøgninger på dette område.

Antallet af patentansøgninger på verdensplan kom for første gang over to millioner i 2011, oplyser WIPO i en rapport (PDF). Her bemærker organisationen, at antallet af ansøgninger om at registrere beskyttelse af industriel design også steg markant det år.

WIPO har indsamlet data om patentansøgninger fra patent- og varemærkestyrelser over hele verden og brudt dem ned i sektorer og lande.

Det europæiske patentkontors database, Patstat, havde ikke brudt sine data for 2011 ned i sektorer ved sidste opdatering i april, så WIPO's analyse fordelt på brancher går kun til 2010.

Antallet af patentansøgninger inden for computerteknologi steg 1,9 procent per år mellem 2006 og 2010 med højdepunktet på 129.952 ansøgninger i 2009, før det i 2010 var nede på 126.897 ansøgninger.

Der er dog væsentlig større vækst i antallet af patentansøgninger inden for digital kommunikationsteknologi, som er steget med 8,1 procent til 71.499 ansøgninger i 2010.

Masser af søgsmål

Udover patentansøgninger har WIPO også undersøgt it-virksomheders ansøgninger om beskyttelse af designrettigheder.

Designret er tæt forbundet med ophavsret og var omdrejningspunktet for mange retssager i 2012, oplyser WIPO.

"Disse retssager har tit fokus på krænkelsen af patenter og de underliggende teknologiske opfindelser. Men nogle af de højest profillerede sager relateret til smartphones og tablets har drejet sig om produktdesign," skriver organisationen.

Domstole over hele verden afsiger vigtige domme angående hvilke design, der kan beskyttes, og hvad der udgør en krænkelse af en designret, tilføjer WIPO.

Brok over Samsungs Galaxy-smartphones

Ericsson offentliggjorde for eksempel for nylig, at selskabet sagsøger Samsung for patentkrænkelse, og har bedt en dommer i USA om at blokere for salget af produkter fra Samsung Electronics såsom Galaxy S III og Galaxy Note II i USA. 

Tidligere i år blev Samsung pålagt ved dom at betale over 5,7 milliarder kroner til Apple for patentkrænkelse.

Selskaber såsom Samsung, LG, Research in Motion, Panasonic, Sony, Microsoft og Foxconn var ifølge WIPO konsekvent at finde øverst på listen over selskaber, der gør brug for designrettigheder inden for elektronik, informations- og kommunikationsteknologi og software i 2011.

Apple var overraskende nok ikke den største bruger af designrettigheder i 2011, afslører WIPO's data.

Selskabet er med 122 registreringer kun nummer seks på listen i USA for 2011 bag Samsung med 328, LG med 236 og Microsoft med 182 registreringer.

I syv andre af de største lande på dette område var Apple end ikke med på top 10.

I Kina, Japan og Sydkorea er det selskaber i elektronik- og IKT-sektorerne, der er blandt de mest intensive brugere af designrettigheder.

"I Kinas tilfælde er det hovedsageligt udenlandske selskaber, der udgør top 10. Interessant nok er den eneste kinesiske organisation i top 10 et universitet," tilføjer WIPO.

Det er i Kina, der er indgivet fleste ansøgninger om designrettigheder. Her står Panasonic øverst på listen med 3.634 ansøgninger efterfulgt af Samsung med 3.335 og LG med 2.844 ansøgninger.

Designrettigheder udgør i dag en væsentlig del af selskabers investering i immaterielle aktiver og innovation. Der er dog brug for yderligere analyse for at klarlægge, hvordan de juridiske og kreative aspektiver af industriel design-aktivitet relaterer til hinanden, konkluderer WIPO.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

EU sænker prisen på patenter med 80 procent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere