Artikel top billede

Danmarks største netværksaftale bremses efter klager

For nylig vandt netværksvirksomheden Axcess overraskende Danmarks største netværksaftale. Men klage fra konkurrent blokerer nu for udbuddet.

Læs også:

Derfor tabte NetDesign kæmpeaftale på gulvet

Dansk rival slår Netdesign i Danmarks største netværksaftale

Selv om Axcess for nylig kunne løfte hænderne i vejret efter at have vundet Danmarks største netværksaftale er jubelscenerne blegnet en smule.

For mens den nye kontrakt, der indebærer levering af netværkskomponenter til staten de næste to år, egentlig skulle træde i kraft 1. januar, er tingene nu blevet udskudt.

En klage fra konkurrenten Atea i løbet af den såkaldte stand still-periode betyder nemlig, at kontrakten med en værdi af omkring 280 millioner kroner, endnu ikke er underskrevet.

Atea-direktør Jan Elbæk bekræfter, at Atea har sendt en klage af sted, men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Udskydelsen vækker stor ærgrelse hos Axcess.

"Det er møgirriterende, men vi bliver bare nødt til at væbne os med tålmodighed," lyder det fra Axcess-direktør Stig Abildsø.

Atea tilbød den billigste pris

Trods Ateas fåmælthed har det via aktindsigt været muligt at komme lidt nærmere ind på klagens indhold.

For samme dag som Axcess blev kåret som vinder af udbuddet sendte Atea en begæring om aktindsigt af sted til Moderniseringsstyrelsen.

Ønsket var at se tilbudsmateriale og tilbudsdokumenter fra alle konkurrenterne i udbuddet.

"Det er Ateas hensigt at gennemgå materialet, for at undersøge om der er afgivet faktuelt og materielt forkerte oplysninger i forbindelse med udbudsmaterialet. Ligeledes er det Ateas hensigt at foretage en vurdering af materialets tekst i relation til egen udbudsbesvarelse," lyder det i mailen fra Atea.

"Herudover vil Atea forbeholde sig sin retsstilling i den aktuelle sag," står der endvidere.  

Se de tre virksomheders priser på næste side.

Læs også:

Derfor tabte NetDesign kæmpeaftale på gulvet

Dansk rival slår Netdesign i Danmarks største netværksaftale

Atea tilbød den laveste pris

Om det lykkes Atea at få medhold i klagen vil kun tiden vise.

Men kaster man et blik på et notat fra Moderniseringsstyrelsen tyder noget på, at opløbet har været meget tæt.

Mens pris vægter med 70 procent i udbuddet og kvalitet med 30 procent er det interessant at bemærke, at det ikke var Axcess, der bød den billigste pris. Det gjorde derimod Atea med et bud på 31.688.071 kroner.

Axcess bød derimod 33.236.614 kroner, mens Eltel/Comm2ig bød 37.144.361 kroner.

Til gengæld blev Axcess vurderet højere på kvalitet. Moderniseringsstyrelsen vurderede, at Axcess tilbød særdeles god kvalitet, mens Atea og den tredje byder Eltel/Comm2ig "kun" fik stemplet meget god kvalitet.

Kun tredjebedste kvalitet

Selv om Atea og Eltel/Comm2ig umiddelbart fik samme vurdering, står der i notatet, at Atea havde den tredjebedste kvalitet.

Det betød, at Moderniseringsstyrelsen samlet vurderede, at Axcess' tilbud var "det økonomisk mest fordelagtige."

Hvis man kaster et blik tilbage på prækvalificeringsprocessen i forbindelse med det oprindelige udbud, vurderede Moderniseringsstyrelsen dog på det tidspunkt Atea anderledes højt:

"Atea A/S og Hewlett-Packard ApS har begge samlet set dokumenteret særdeles tilfredsstillende leverancer vedrørende de varer og tilknyttede serviceydelser, som rammekontrakten vedrører, og har som de eneste ansøgere dokumenteret både særdeles relevante leverancer og særdeles omfattende leverancer. Herefter følger Axcess A/S og KMD A/S, der begge samlet har dokumenteret mellem meget tilfredsstillende leverancer og særdeles tilfredsstillende leverancer," står der i et notat.

Udbuddet blev dog efterfølgende annulleret, da ingen af de tre bud, der blev indleveret fra de prækvalificerede virksomheder, viste sig at være konditionsmæssige.

I den forbindelse fandt Moderniseringsstyrelsen et fejlpunkt med Axcess materiale, men fire fejlpunkter i Ateas.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere