Artikel top billede

Foto: Emil Rossing. Den "lidt improviserede el-installation" hos Emil Rossing i Guinea-Bissau.

Afrika kalder: Det er som om, alting bare virker dårligere her

Dansk it-mand i felten: Emil Rossing, der i et år skal arbejde som it-ansvarlig i Afrika, er kommet frem. Og der er meget arbejde at tage fat på. Læs hans beretning her.

Læs også:
Galleri: Her er dansk it-mands nye it-arbejdsplads i afrika 

Afrika kalder: Dansk it-mand får usædvanligt job

Kort før jul ankom jeg til Bissau for at forberede implementeringen af det nye IT system.

Den første opgave var at sørge for at få hardware-installationen på plads - herunder trække el- og netværks-kabler, opsætte netværksudstyr, installere og konfigurere klient-PC'er og servere samt installere og konfigurere UPS/nødstrømsforsyninger.

Rødt støv overalt

En del af den hardware, der skulle sættes op, er blevet indkøbt for fem-seks år siden og har stået i opbevaring siden da.

Så en helt konkret opgave var at først og fremmest at grave sig frem til det relevante hardware på lageret, holde styr på hvad der var forsvundet igennem de sidste år samt prøve at få liv i udstyret igen efter så lang tid i opbevaring under ekstremt støvede forhold.

Man forbløffes af, hvor støvede ting kan blive i dette klima på trods af, at det har været pakket ind i kasser og poser. Der er rødt støv alle vegne.

Flere hardware-fejl

Det tog en del tid at få trukket kabler og samlet de pc'er, der skal bruges som klient-maskiner på det nye system.

Det er min opfattelse, at der simpelthen bare opstår flere hardwarefejl her end i Danmark.

Om det skyldes temperaturen, luftfugtigheden eller den lidt svingende spænding i el-nettet ved jeg ikke, men for eksempel var der helt nye tastaturer, indkøbt i Danmark og i ubrudt emballage, som bare ikke ville fungere.

Batterier tørret ud

Opsætningen af UPS (Uninterruptible Power Supply, red.) gav også lidt udfordringer - formentlig blot fordi batterierne i løbet af de fem år er tørret ud.

I hvert fald lykkedes det at få det gang, efter vi havde udskiftet batterierne.

Selv om vi på projektet kører på generator-strøm det meste af arbejdstiden, er UPS nødvendig for at beskytte imod power spikes, power surges og brown-outs.

UPS'en gør også at vores servere kan nå at lukke korrekt ned og derved nedsætte risikoen for tab af data integritet.

Skal migrere 30 års levede forskningsdata

Status her efter tre-fire uger i Guinea-Bissau er, at vi nu har det tekniske setup på plads og har et system, der kører på samme måde som vores test-setup i København.

Det næste skridt i implementeringen af det nye dataindsamlings-system bliver at koordinere en række parallelle aktiviteter, herunder oplæring af assistenterne i de nye spørgeskema-typer, som skal erstatte de spørgeskemaer, de bruger i dag, når de går rundt og indsamler data.

Dernæst skal de folk, der indtaster data, oplæres i det nye system.

Endelig skal det koordineres, hvordan man migrerer 30 års levende forskningsdata over i et nyt database-system, uden for store afbrydelser i data-indsamlingsarbejdet og uden at risikere at miste data undervejs.

Dobbelte indtastninger modtaget positivt

I forbindelse med sidstnævnte er det vores strategi, at der i indkørings-perioden skal ske indtastning i både det gamle og det nye system parallelt, således at vi kan "rulle tilbage" på det gamle system, hvis vi opdager problemer i den nye data.

Dette besværliggøres naturligvis en smule af, at vi i forbindelse med det nye it-system også indfører ændringer i de spørgeskemaer der bruges, således er det et krav, at de nye spørgeskemaer også skal kunne indtastes i det gamle system.

Modtagelsen af projektet og folks omstillingsvillighed har overrasket mig positivt, og der hersker en rigtig god stemning omkring arbejdet med det nye system.

Så indtil videre en rigtig spændende opgave med masser af udfordringer ventende forude, som jeg ser frem til at prøve at løse.

Læs alle Computerworlds historier om Emil Rossings eventyr i Afrika her 
IT-JOB

Metro Service A/S

IT Business Partner

Continia Software A/S

Senior Product Owner

Arbit Cyber Defence Systems ApS

Systemtekniker til Cyber Defence Produkter

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Test Automation Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere