Artikel top billede

Foto: Emil Rossing. Den "lidt improviserede el-installation" hos Emil Rossing i Guinea-Bissau.

Afrika kalder: Det er som om, alting bare virker dårligere her

Dansk it-mand i felten: Emil Rossing, der i et år skal arbejde som it-ansvarlig i Afrika, er kommet frem. Og der er meget arbejde at tage fat på. Læs hans beretning her.

Læs også:
Galleri: Her er dansk it-mands nye it-arbejdsplads i afrika 

Afrika kalder: Dansk it-mand får usædvanligt job

Kort før jul ankom jeg til Bissau for at forberede implementeringen af det nye IT system.

Den første opgave var at sørge for at få hardware-installationen på plads - herunder trække el- og netværks-kabler, opsætte netværksudstyr, installere og konfigurere klient-PC'er og servere samt installere og konfigurere UPS/nødstrømsforsyninger.

Rødt støv overalt

En del af den hardware, der skulle sættes op, er blevet indkøbt for fem-seks år siden og har stået i opbevaring siden da.

Så en helt konkret opgave var at først og fremmest at grave sig frem til det relevante hardware på lageret, holde styr på hvad der var forsvundet igennem de sidste år samt prøve at få liv i udstyret igen efter så lang tid i opbevaring under ekstremt støvede forhold.

Man forbløffes af, hvor støvede ting kan blive i dette klima på trods af, at det har været pakket ind i kasser og poser. Der er rødt støv alle vegne.

Flere hardware-fejl

Det tog en del tid at få trukket kabler og samlet de pc'er, der skal bruges som klient-maskiner på det nye system.

Det er min opfattelse, at der simpelthen bare opstår flere hardwarefejl her end i Danmark.

Om det skyldes temperaturen, luftfugtigheden eller den lidt svingende spænding i el-nettet ved jeg ikke, men for eksempel var der helt nye tastaturer, indkøbt i Danmark og i ubrudt emballage, som bare ikke ville fungere.

Batterier tørret ud

Opsætningen af UPS (Uninterruptible Power Supply, red.) gav også lidt udfordringer - formentlig blot fordi batterierne i løbet af de fem år er tørret ud.

I hvert fald lykkedes det at få det gang, efter vi havde udskiftet batterierne.

Selv om vi på projektet kører på generator-strøm det meste af arbejdstiden, er UPS nødvendig for at beskytte imod power spikes, power surges og brown-outs.

UPS'en gør også at vores servere kan nå at lukke korrekt ned og derved nedsætte risikoen for tab af data integritet.

Skal migrere 30 års levede forskningsdata

Status her efter tre-fire uger i Guinea-Bissau er, at vi nu har det tekniske setup på plads og har et system, der kører på samme måde som vores test-setup i København.

Det næste skridt i implementeringen af det nye dataindsamlings-system bliver at koordinere en række parallelle aktiviteter, herunder oplæring af assistenterne i de nye spørgeskema-typer, som skal erstatte de spørgeskemaer, de bruger i dag, når de går rundt og indsamler data.

Dernæst skal de folk, der indtaster data, oplæres i det nye system.

Endelig skal det koordineres, hvordan man migrerer 30 års levende forskningsdata over i et nyt database-system, uden for store afbrydelser i data-indsamlingsarbejdet og uden at risikere at miste data undervejs.

Dobbelte indtastninger modtaget positivt

I forbindelse med sidstnævnte er det vores strategi, at der i indkørings-perioden skal ske indtastning i både det gamle og det nye system parallelt, således at vi kan "rulle tilbage" på det gamle system, hvis vi opdager problemer i den nye data.

Dette besværliggøres naturligvis en smule af, at vi i forbindelse med det nye it-system også indfører ændringer i de spørgeskemaer der bruges, således er det et krav, at de nye spørgeskemaer også skal kunne indtastes i det gamle system.

Modtagelsen af projektet og folks omstillingsvillighed har overrasket mig positivt, og der hersker en rigtig god stemning omkring arbejdet med det nye system.

Så indtil videre en rigtig spændende opgave med masser af udfordringer ventende forude, som jeg ser frem til at prøve at løse.

Læs alle Computerworlds historier om Emil Rossings eventyr i Afrika her 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.