Artikel top billede

Hård kritik af SKI: It-kæmper dropper milliardaftale

It-giganter har fravalgt en milliardstor softwareaftale. SKI beskyldes for at stille urimelige krav, men afviser selv kritikken.

Læs også:

Vinderne fundet til dansk milliardudbud

It-brancheforeningen ITEK under Dansk Industri kommer nu med en hård kritik af SKI, der netop har offentliggjort en opsigtsvækkende liste over vinderne af en aftale til to milliarder kroner.

Aftalen, der gælder ydelser inden for IBM-, Oracle-, Microsoft- og SAS-kompatibel software, indeholder nemlig ikke navnene på IBM, Microsoft eller Oracle, der ellers alle var prækvalificerede.

ITEK kritiserer udbudskravene, men to af leverandørerne kommer med andre forklaringer.

"SKI havde simpelthen nogle helt urimelige krav i udbudsmaterialet," fortæller direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.

Urimelig og stædig

Tom Togsverd oplyser, at det blandt andet var kravet om, at kunden maksimalt skal kunne betale 10 procent ekstra ved såkaldte licensaudits - uanset hvor mange licenser kunden ulovligt har installeret - der bidrog til retræte. 

Angiveligt er mindst en af de store leverandører gået meget langt for at nå en løsning med faste priser, men altså uden at blive lyttet til.

"Det er møgærgerligt, at SKI har opført sig stædigt og urimeligt," fortæller Tom Togsverd.

Han peger på, at en aftale om standardsoftware, der er kompatibel med Microsoft, IBM og Oracle-software - uden at de tre firmaer er med - er skæv.

Kommer partnerne i klemme?

Nu vil blandt andet de partnere, der skal indgå aftaler med kunderne, risikere at kunne komme i klemme.

For hvem hænger på regningen i sidste ende?

Her skal partnerne på aftalen naturligvis overveje risikoen, påpeger Tom Togsverd.

Imidlertid ryster han på hovedet af SKI, som, han mener, i det mindste burde have udskudt aftalen for at finde en løsning.

"Det er vi jo desværre vant til. Og i forhold til, hvad SKI tidligere har udskudt udbud på grund af, så er det her vigtigere," siger ITEK-direktøren.

Kravene fra SKI, der har fået mindst en af de store leverandører til at springe fra en to milliarder kroner stor aftale, ærgrer direktøren.
 
Indkøbscentralen, der bruges af offentlige indkøbere, er ikke overraskende af en helt anden opfattelse.

SKI: Kunder synes ikke vi er urimelige

Læs også: 

Vinderne fundet til dansk milliardudbud

Hos SKI lader man til at tage den hårde kritik med ophøjet ro.

"SKI varetager vores offentlige kunders interesser, og vi er tilfredse med, at vi har fået skabt nogle rimelige vilkår for vores brugere," udtaler udbudschef Christian Lunding fra SKI.

På aftalen finder man virksomheder som KMD, Atea og CSC. Og SKI hæfter sig da også ved de virksomheder, som findes på aftalen.

Læs listen over alle virksomhederne her

"Vi har fået bud fra branchens store og velkendte spillere, der rigeligt og på en professionel måde, kan dække brugernes behov," udtaler udbudschefen.

SKI: En god aftale
Endelig afviser SKI, at indkøbsorganisationen under forhandlingerne skulle have været urimelig.

"Vi mener ikke, at vi har opført os urimeligt. Det tror vi heller ikke, at de offentlige indkøbere synes."

"Vi synes faktisk, at vi har lavet god aftale i vores brugeres interesse," lyder det fra Christian Lunding.

It-giganter: Derfor bød vi ikke

Hos Oracle ønsker man ikke at kommentere på licens-balladen. Selskabet var prækvalificeret, men valgte ikke at byde.

"Vi har bevidst valgt at samarbejde med vores partnere i stedet for at byde selv."

"Og med de partnere, som er kommet med på aftalen, vurderer at vi, at vi er rigtig godt dækket ind," forklarer pressechef Anders Lund Rendtorff fra Oracle i en kortfattet mail til Computerworld.

Han forklarer videre, at mange af Oracles løsninger bliver implementeret i tæt samarbejde med partnerne, og partnerne er en vigtig del af Oracles forretning. 
 
Microsoft: Derfor sprang vi fra miliardaftale
Også hos Microsoft fokuserer man på, at partnere nu skal stå for salget.

"Grunden til, at vi prækvalificerede os, er, at ingen leverandører kender til indholdet i et udbud, før det kommer."

"Under prækvalifikationsfasen afslører udbyder kun de generelle og overordnede dele af udbuddet," forklarer pressechef Anders Adelhorst fra Microsoft i en mail til Computerworld.

"Efter at have fået det endelige udbudsmateriale på lige fod med alle de andre leverandører, valgte vi at gøre, som vi normalt gør i denne type sager, nemlig at samarbejde med vores dygtige partnere om at sikre at kundernes behov bliver mødt," udtaler han.

Pressechefen glæder sig i øvrigt over at se mange Microsofts partnere på rammeaftalen.

Computerworld afventer fortsat en kommentar fra IBM.

Læs også: 

Vinderne fundet til dansk milliardudbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kommunal IT-sikkerhed: Sådan håndterer du det mest effektivt
Hvordan sikrer du systemer og fortrolige data i den kommunale sektor trods begrænsede budgetter og en lang række krav til den digitale transformationsproces? Få et godt overblik her.