Artikel top billede

Foto: Martin Bech. Thomas Fredenslund, direktør hos UNI-C og rektor hos DTU, Anders Bjarklev skriver under på overdragelsen af Forskningsnettet, Dix'en og DK-CERT.

Uni-C forærer DiX'en og Forskningsnettet væk

UNI-C har foræret tre af de rigtig gamle danske internetinstitutioner i Danmark til DTU.

Den statslige virksomhed UNI-C har foræret de danske internet-Institutioner DiX'en, DK-CERT og Forskningsnettet til DTU. 

Det skete per 1. januar 2013, oplyser direktøren for UNI-C, Thomas Fredenslund. 

Internet-organisationerne, hvis historie går tilbage til den spæde begyndelse af dansk trafik på internettet i midtfirserne, har dermed fået ny ejer.

Skal slankes

Hos UNI-C fortæller Thomas Fredenslund, at overdragelsen af institutionerne sker som led i en slankning af UNI-C, der er resultatet af en resortændring, som blev påbegyndt inden regeringsskiftet tilbage i 2011.

Meningen er, at UNI-C med sin placering under Børne og undervisningsminsteriet skal fokusere på it-opgaver, som knytter sig til børne og unge-området, til og med ungdomsuddannelsenerne og altså ikke universiteterne, fortæller han. 

Thomas Fredenslund fortæller, at UNI-C ikke har fået noget for de overdragne institutioner, der ikke skal betragtes som et egentligt salg, men en resortflytning.

"DTU har fra universitetsiden haft et ønske om at få de universitetsrettede opgaver omkring forskningsnettet tættere på," siger Thomas Fredenslund.

50 millioner kroner

Med afhændelsen af Forskningsnettet, DiX'en, DK-CERT, en supercomputer på Island og et par hostingopgaver, mister UNI-C omkring 50 millioner kroner på budgettet i grove tal.

"Vi har overdraget de mennesker og den hard- og software der er til DTU. Vi mister 50 millioner, men har jo så heller ikke nogen omkostninger længere, og har deror hverken tjent eller tabt på det," siger Thomas Fredenslund.

I forbindelse med bortgivelsen overdrager UNI-C omkring 40 medarbejdere til DTU.

I praksis sidder de ansatte dog i forvejen i en bygning på DTU, så flytningen foregår i praksis på papiret og i regneark.

Her er DiX'ens nye navn

Hos DTU er Forskningsnettet blevet fusioneret med Dansk Center for Scientific Computing og har fået navnet DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation), som ledes af Steen Petersen, der er it-chef på DTU.

Det fortæller divisionsdirektør Martin Bech, der sammen med knap 40 kolleger fra Forskningsnettet nu er ansat hos DTU.

Han fortæller, at DiX'en i øjeblikket sammen med en række andre internetrelaterede har fået navnet i2, som ikke reguleres af DeIC.

I2 leverer en række sikkerheds og hostingydelser på kommercielle vilkår til alle, som en sideaktivitet til Danish e-Infrastructure Cooperation.

DK-CERT er til gengæld havnet direkte under vingerne på DeIC.

Mindre spredt

Det kan lyde indviklet, men de 40 ansatte der blev foræret væk af UNI-C og fusioneret med omkring 10 andre mennesker, er tilfredse, giver Martin Bech indtryk af .

"Alle os 50 sjæle er nu formelt ansat på DTU, hvor vi har Steen Petersen som chef. Og på den måde er det blevet mindre spredt end det var," fortæller divisonsdirektøren.

Han bemærker, at ingen af de 40 ansatte hos UNI-C er blevet så usikre på processen, at de har sagt nej til at flytte med over til DTU.

"De er allesammen blevet. Der er ingen, som har sagt op," siger Martin Bech.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.