Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Her er de fejltrin du bare skal undgå som it-chef

Hvis it for alvor skal være en integreret del af forretningen og kunne levere værdi til virksomheden, skal du holde tungen lige i munden, når du lægger din it-strategi.

Læs også:

Her vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?

Her er din hverdag i fremtidens it-organisation

It skal være en integreret del af forretningen.

Det er ofte et budskab, der går igen, når Computerworld interviewer danske CIO'er.

Hvor it-afdelingen måske tidligere er blevet betragtet som en afdeling lidt for sig selv, der først og fremmest skulle sikre den daglige drift, så er visionen i de fleste virksomheder i dag, at it skal smeltes sammen med forretningen.

Man ønsker at udnytte det teknologiske potentiale til at forbedre virksomheden.

I disse uger, hvor mange it-chefer lægger sidste hånd på it-strategien for 2013, ses det dog tydeligt, om it-organisationen fortsat lever en isoleret tilværelse, skriver Gartners ledelses-rådgiver Mark McDonald i et blogindlæg.

Han peger på 10 ting, der bør få advarselslamperne til at lyse, hvis man ønsker at være en fremtidens it-chef.

Her skal du passe på

Blandt andet mener Mark McDonald, at en klassisk fejl er, at man taler om it uden at putte det ind i en forretningskontekst eller uden at have en sammenhæng mellem det, it-afdelingen har gang i, med de behov forretningen har.

"En it-strategi, der kun handler om it, fortæller forretningen, at den ikke behøver bekymre sig om eller forvente meget af it-afdelingen, da det er mere et funktionelt vedhæng end en kerne kompetence," skriver Gartner-rådgiveren blandt andet.

Et andet problem er, hvis de mål, man har med it-strategien, er uklare, ligesom Mark McDonald også mener, at det er et problem, hvis it-strategien udelukkende indeholder tørre tal.

"Det at reducere it til omkostninger er indbegrebet af at gøre det til et commodity, eftersom alt kan udtrykkes i kroner og øre uden at man ser på, hvilke værdier og resultater man får igen for de investeringer."

Af de andre klassiske fejl, Gartner remser op, kan nævnes, at man undlader en prioritering af de forskellige it-projekter og -services, at man ikke får tjekket op på projekterne fra sidste år, eller at den it-strategi, man præsenterer, er så generel, at den ville kunne anvendes i en hvilken som helst virksomhed eller industri.

Sådan gør danske CIO'er

Mark McDonald mener også, at man skal sikre sig, at it-strategien ikke blot sigter efter at levere det samme som sidste år, ligesom man også skal huske, at it-organisationen skal ændre sig i takt med resten af organisationen.

Det sidstnævnte er man blandt andet meget opmærksomme på på Aalborg Universitet, hvor CIO Lise Marcher i øjeblikket [url=er i gang med at etablere en helt ny struktur i it-organisationen, som blandt andet indebærer fire nye it-chefer og en samlet it-organisation på 160 mand. 

"Vi ønsker at blive mere professionelle og få en mere robust it-understøttelse," har hun forklaret.

"Den handler ikke om de 160 medarbejdere alene, men rigtig meget om den sammenhængende it-organisering på universitetet med gennemsigtighed i beslutningsstruktur, roller og ansvar."

En fælles rejse

Michael Steen Hansenm CIO i Rigspolitiet, har også fortalt om, hvordan han arbejder med it-understøttelse af hele den forandringsproces, politiet gennemgår i disse år. Det indebærer blandt andet at hans egen it-organisation skal tilpasse sig de nye tider.

"Politiet er i gang med en forandring i de her år, og derfor skal den teknologi-organisation, der skal understøtte det, også forandre sig. Vi kigger på vores egen rolle og især på, om vi er organiseret rigtigt i forhold til at kunne møde en organisation med krav til fleksibilitet og agilitet."

"Men vi er på en rejse. Der skal være en balance, for det nytter ikke noget, at it-afdelingen bare skal være super dygtig til at levere drift, udviklingsprojekter og rådgivning, hvis organisationen, der skal have det, ikke er vant til at bruge det. Den rejse er vi på sammen," har han forklaret til Computerworld.

Læs også:

Her vi overhovedet brug for it-afdelingen længere

Dansk universitet får ny it-gruppe med 160 ansatte

Her er din hverdag i fremtidens it-organisation

Her er den perfekte it-chef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere