Artikel top billede

Her er de fejltrin du bare skal undgå som it-chef

Hvis it for alvor skal være en integreret del af forretningen og kunne levere værdi til virksomheden, skal du holde tungen lige i munden, når du lægger din it-strategi.

Læs også:

Her vi overhovedet brug for it-afdelingen længere?

Her er din hverdag i fremtidens it-organisation

It skal være en integreret del af forretningen.

Det er ofte et budskab, der går igen, når Computerworld interviewer danske CIO'er.

Hvor it-afdelingen måske tidligere er blevet betragtet som en afdeling lidt for sig selv, der først og fremmest skulle sikre den daglige drift, så er visionen i de fleste virksomheder i dag, at it skal smeltes sammen med forretningen.

Man ønsker at udnytte det teknologiske potentiale til at forbedre virksomheden.

I disse uger, hvor mange it-chefer lægger sidste hånd på it-strategien for 2013, ses det dog tydeligt, om it-organisationen fortsat lever en isoleret tilværelse, skriver Gartners ledelses-rådgiver Mark McDonald i et blogindlæg.

Han peger på 10 ting, der bør få advarselslamperne til at lyse, hvis man ønsker at være en fremtidens it-chef.

Her skal du passe på

Blandt andet mener Mark McDonald, at en klassisk fejl er, at man taler om it uden at putte det ind i en forretningskontekst eller uden at have en sammenhæng mellem det, it-afdelingen har gang i, med de behov forretningen har.

"En it-strategi, der kun handler om it, fortæller forretningen, at den ikke behøver bekymre sig om eller forvente meget af it-afdelingen, da det er mere et funktionelt vedhæng end en kerne kompetence," skriver Gartner-rådgiveren blandt andet.

Et andet problem er, hvis de mål, man har med it-strategien, er uklare, ligesom Mark McDonald også mener, at det er et problem, hvis it-strategien udelukkende indeholder tørre tal.

"Det at reducere it til omkostninger er indbegrebet af at gøre det til et commodity, eftersom alt kan udtrykkes i kroner og øre uden at man ser på, hvilke værdier og resultater man får igen for de investeringer."

Af de andre klassiske fejl, Gartner remser op, kan nævnes, at man undlader en prioritering af de forskellige it-projekter og -services, at man ikke får tjekket op på projekterne fra sidste år, eller at den it-strategi, man præsenterer, er så generel, at den ville kunne anvendes i en hvilken som helst virksomhed eller industri.

Sådan gør danske CIO'er

Mark McDonald mener også, at man skal sikre sig, at it-strategien ikke blot sigter efter at levere det samme som sidste år, ligesom man også skal huske, at it-organisationen skal ændre sig i takt med resten af organisationen.

Det sidstnævnte er man blandt andet meget opmærksomme på på Aalborg Universitet, hvor CIO Lise Marcher i øjeblikket [url=er i gang med at etablere en helt ny struktur i it-organisationen, som blandt andet indebærer fire nye it-chefer og en samlet it-organisation på 160 mand. 

"Vi ønsker at blive mere professionelle og få en mere robust it-understøttelse," har hun forklaret.

"Den handler ikke om de 160 medarbejdere alene, men rigtig meget om den sammenhængende it-organisering på universitetet med gennemsigtighed i beslutningsstruktur, roller og ansvar."

En fælles rejse

Michael Steen Hansenm CIO i Rigspolitiet, har også fortalt om, hvordan han arbejder med it-understøttelse af hele den forandringsproces, politiet gennemgår i disse år. Det indebærer blandt andet at hans egen it-organisation skal tilpasse sig de nye tider.

"Politiet er i gang med en forandring i de her år, og derfor skal den teknologi-organisation, der skal understøtte det, også forandre sig. Vi kigger på vores egen rolle og især på, om vi er organiseret rigtigt i forhold til at kunne møde en organisation med krav til fleksibilitet og agilitet."

"Men vi er på en rejse. Der skal være en balance, for det nytter ikke noget, at it-afdelingen bare skal være super dygtig til at levere drift, udviklingsprojekter og rådgivning, hvis organisationen, der skal have det, ikke er vant til at bruge det. Den rejse er vi på sammen," har han forklaret til Computerworld.

Læs også:

Her vi overhovedet brug for it-afdelingen længere

Dansk universitet får ny it-gruppe med 160 ansatte

Her er din hverdag i fremtidens it-organisation

Her er den perfekte it-chef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.