Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Store it-problemer hos Skat efter firewall-udskiftning

En planlagt udskiftning af en firewall sendte adskillige it-systemer hos Skat i knæ.

Læs også:
Vigtig Skat-løsning i sort efter fejl hos leverandør

Danske virksomheder havde mandag og tirsdag problemer med at benytte flere af Skats tastselv-løsninger på nettet til erhvervslivet på grund af it-fejl.

Problemerne opstod mandag eftermiddag omkring klokken 16.20, de varede frem til tirsdag eftermiddag.

Det fortæller kontorchef hos Skats it-funktion, Johnny Mandrup Jensen.

Han oplyser, at Skat med det samme meldte fejlen til leverandøren CSC, og at problemerne var centreret omkring login-problemer i forhold til Skats eIndkomst og det såkaldte Excise Movement and Control System (EMCS).

Det sidstnævnte system benyttes i forbindelse med forsendelser af afgiftsbelagte varer som tobak og spiritus inden for EU.

Timeout og sporadisk logon

Johnny Mandrup Jensen fortæller, at fejlen bevirkede, at nogle af brugerne sporadisk har kunnet benytte eIndkomst, mens andre er blevet mødt af en timeout på en firewall.

"Det er infrastrukturløsningen omkring firewall og sikkerhedsløsningen, som har givet gener henover natten," siger kontorchefen.

Han fortæller, at han tirsdag formiddag kommunikerede med CSC på ledelsesplan for at følge med i, hvad leverandøren gjorde ved problemerne.

"Det er vores centrale sikkerhedsløsning, som har givet nogle problemer. CSC har justeret nogle timings-parametre, så det er infrastrukturen, der har gjort et hop derude, " siger han.

Stor momsberetning lige om hjørnet

Efter ændringen i parametrene hos CSC holdt Johnny Mandrup Jensen op med at modtage fejlindberetninger fra Skats kundecentre, hvilket indikerede, at fejlen var fundet og rettet.

Han oplyser, at Skat mandag og tirsdag ikke har haft tidsfrister på indberetninger fra erhvervsbrugerne.

Men det er centralt for Skat, at systemerne virker i slutningen af ugen, hvor der skal indberettes til eIndkomst.

"Så det skal virke. Vi har stor momsindberetning på fredag, så der er lige et par dage at løbe på," siger han.

Følgevirkninger af firewall-udskiftning

Johnny Mandrup Jensen fortæller, at CSC udskiftede hele firewall-komplekset omkring Skat den 25. januar med nye løsninger og softwarepakker.

Derfor kan de aktuelle it-problemer godt være udløbere af dette arbejde.

Udskiftningen sker nu, for at Skat får tid til at få finjusteret al it inden begyndelsen af marts, hvor offentliggørelsen af årsrapporterne bliver Skats travleste dag på nettet.

Travlheden om nogle få måneder skyldes, at borgerne vil vide, om de får penge tilbage fra Skat.

Her har tilbagevendende problemer med kapaciteten tidligere fået myndigheden til at eksperimentere med cloud-kø-systemer, for at undgå problemer med overbelastning af it-systemerne.

Skat skiftede tilbage i november til en ny sikkerhedsløsning, hvilket også gav dagelange problemer med login til selvbetjeningssystemerne, og det betød, at Skat måtte udsætte fristen for indberetning af moms.

Dengang var det dog selve sikkerhedsløsningen, der drillede, fortæller Johnny Mandrup Jensen.

"Denne gang var det ikke sikkerhedsløsningen, men kommunikationen mellem firewall og sikkerhedsløsningen," siger Johnny Mandrup Jensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere