Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Store it-problemer hos Skat efter firewall-udskiftning

En planlagt udskiftning af en firewall sendte adskillige it-systemer hos Skat i knæ.

Læs også:
Vigtig Skat-løsning i sort efter fejl hos leverandør

Danske virksomheder havde mandag og tirsdag problemer med at benytte flere af Skats tastselv-løsninger på nettet til erhvervslivet på grund af it-fejl.

Problemerne opstod mandag eftermiddag omkring klokken 16.20, de varede frem til tirsdag eftermiddag.

Det fortæller kontorchef hos Skats it-funktion, Johnny Mandrup Jensen.

Han oplyser, at Skat med det samme meldte fejlen til leverandøren CSC, og at problemerne var centreret omkring login-problemer i forhold til Skats eIndkomst og det såkaldte Excise Movement and Control System (EMCS).

Det sidstnævnte system benyttes i forbindelse med forsendelser af afgiftsbelagte varer som tobak og spiritus inden for EU.

Timeout og sporadisk logon

Johnny Mandrup Jensen fortæller, at fejlen bevirkede, at nogle af brugerne sporadisk har kunnet benytte eIndkomst, mens andre er blevet mødt af en timeout på en firewall.

"Det er infrastrukturløsningen omkring firewall og sikkerhedsløsningen, som har givet gener henover natten," siger kontorchefen.

Han fortæller, at han tirsdag formiddag kommunikerede med CSC på ledelsesplan for at følge med i, hvad leverandøren gjorde ved problemerne.

"Det er vores centrale sikkerhedsløsning, som har givet nogle problemer. CSC har justeret nogle timings-parametre, så det er infrastrukturen, der har gjort et hop derude, " siger han.

Stor momsberetning lige om hjørnet

Efter ændringen i parametrene hos CSC holdt Johnny Mandrup Jensen op med at modtage fejlindberetninger fra Skats kundecentre, hvilket indikerede, at fejlen var fundet og rettet.

Han oplyser, at Skat mandag og tirsdag ikke har haft tidsfrister på indberetninger fra erhvervsbrugerne.

Men det er centralt for Skat, at systemerne virker i slutningen af ugen, hvor der skal indberettes til eIndkomst.

"Så det skal virke. Vi har stor momsindberetning på fredag, så der er lige et par dage at løbe på," siger han.

Følgevirkninger af firewall-udskiftning

Johnny Mandrup Jensen fortæller, at CSC udskiftede hele firewall-komplekset omkring Skat den 25. januar med nye løsninger og softwarepakker.

Derfor kan de aktuelle it-problemer godt være udløbere af dette arbejde.

Udskiftningen sker nu, for at Skat får tid til at få finjusteret al it inden begyndelsen af marts, hvor offentliggørelsen af årsrapporterne bliver Skats travleste dag på nettet.

Travlheden om nogle få måneder skyldes, at borgerne vil vide, om de får penge tilbage fra Skat.

Her har tilbagevendende problemer med kapaciteten tidligere fået myndigheden til at eksperimentere med cloud-kø-systemer, for at undgå problemer med overbelastning af it-systemerne.

Skat skiftede tilbage i november til en ny sikkerhedsløsning, hvilket også gav dagelange problemer med login til selvbetjeningssystemerne, og det betød, at Skat måtte udsætte fristen for indberetning af moms.

Dengang var det dog selve sikkerhedsløsningen, der drillede, fortæller Johnny Mandrup Jensen.

"Denne gang var det ikke sikkerhedsløsningen, men kommunikationen mellem firewall og sikkerhedsløsningen," siger Johnny Mandrup Jensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.