Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Kommune i flæsket på KMD: Godt gal over licens-rod

Dansk kommune blev så vred på KMD i forbindelse med licensballade, at den truede med at gøre krav gældende over for it-virksomheden.

Læs også: Dansk kommune slipper for stor regning fra Microsoft

Varde Kommune fik først er krav om licensbetaling for 8,5 millioner kroner, men endte med tre millioner kroner.

Imidlertid havde KMD en uheldig rolle under forløbet, forklarer it-chefen fra kommunen.

Herunder beskriver han KMD´s rolle:

"Vi anvender KMD's licensspecialister til rådgivning og har blandt andet på deres anbefaling anskaffet et asset management software fra Novell, der automatisk scanner vore computere og rapportere om installeret software."

KMD hjælper med at "analysere, lave prognoser for, hvad vi skal anskaffe, og rådgiver således om, hvad vi skal anskaffe, hvilket vi selfølgelig betaler for".

"KMD har derudover lavet de software installationspakker, vi anvender, når vi tildeler og dermed installere Microsoft Office pakker - både på "fede" klienter og via citrix," forklarer it-chefen.

"KMD lavede disse pakker forkert til Varde kommune," fortæller han.

Fejlen var, at KMD brugte et Office professionel medie selskabet tilsyneladende "beskar", så det kun indeholdt en standard pakke.

"Men et eller andet sted, måske i licensnøglen, kunne revisionsselskabet KMPG se, at det var "bygget" på/fra en professionel medie og dermed ikke lovligt," forklarer kommunens it-chef.

Kommunes folk kunne ikke se det

"Vi og vore brugere kunne ikke se det," understreger han.

Derudover havde KMD installeret en SQL database på en virtuel server, der havde 22 CPU'er tilknyttet.

Men da Microsoft ændrede licensreglerne, så man skulle betale licens per CPU, overså KMD's licensspecialister denne installation, og Microsoft ville derfor have betaling, oplyser han videre.

"Varde kommune betalte i øvrigt både for at få Office-pakker og SQL-databasen installeret, og da vi så blev opmærksom på, at det ikke var korrekt, betalte vi igen for at få fejlen rettet. En meget dyr form for rådgivning," konkluderer it-chefen.

Truede KMD

Varde Kommune truede med at gøre kravet fra Microsoft gældende over for KMD, men droppede det igen.

"Vi truede med at gøre KMD ansvarlig på grund af forkert rådgivning, men har ikke gjort yderligere. Det er jo samtidig vores største samarbejdspartner, og jeg vurderede, at vi stod os bedre ved kun at true," slutter it-chefen.

KMD-udklip fra licensrapporten

Herunder er udklip fra KPMGs licensaudit-rapport:

26. april 2011 Microsoft Danmark ApS Microsoft Software Licens Review hos Varde Kommune KPMG

Vi har foretaget analysen i perioden 6. april 2011 til d. 14. april 2011. Vi har foretaget test den 6. april 2011 på kundens domicil Bytoften 2, 6800 Varde.

Kunden har givet følgende kommentar til KPMG's opgørelse: "Office Professionel 2003, som fejlagtigt var installeret (af KMD) i vort Citrix miljø, er afinstalleret og i stedet er Office Standard 2003 nu installeret"

Kunden har givet følgende kommentar til KPMG's opgørelse: " I Citrix miljøet, som er installeret af KMD, er det ikke længere teknisk muligt at tilgå Citrix uden anvendelse af Token - hvilket vi ikke opfatter som værende i strid med de indgåede licensaftaler"

Kunden har givet følgende kommentar til KPMG's opgørelse: "Alle SQL servere er nu fjernet fra det virtuelle miljø herunder har KMD flyttet E og M databasen til fysisk server"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere






CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?