Artikel top billede

Kommune i flæsket på KMD: Godt gal over licens-rod

Dansk kommune blev så vred på KMD i forbindelse med licensballade, at den truede med at gøre krav gældende over for it-virksomheden.

Læs også: Dansk kommune slipper for stor regning fra Microsoft

Varde Kommune fik først er krav om licensbetaling for 8,5 millioner kroner, men endte med tre millioner kroner.

Imidlertid havde KMD en uheldig rolle under forløbet, forklarer it-chefen fra kommunen.

Herunder beskriver han KMD´s rolle:

"Vi anvender KMD's licensspecialister til rådgivning og har blandt andet på deres anbefaling anskaffet et asset management software fra Novell, der automatisk scanner vore computere og rapportere om installeret software."

KMD hjælper med at "analysere, lave prognoser for, hvad vi skal anskaffe, og rådgiver således om, hvad vi skal anskaffe, hvilket vi selfølgelig betaler for".

"KMD har derudover lavet de software installationspakker, vi anvender, når vi tildeler og dermed installere Microsoft Office pakker - både på "fede" klienter og via citrix," forklarer it-chefen.

"KMD lavede disse pakker forkert til Varde kommune," fortæller han.

Fejlen var, at KMD brugte et Office professionel medie selskabet tilsyneladende "beskar", så det kun indeholdt en standard pakke.

"Men et eller andet sted, måske i licensnøglen, kunne revisionsselskabet KMPG se, at det var "bygget" på/fra en professionel medie og dermed ikke lovligt," forklarer kommunens it-chef.

Kommunes folk kunne ikke se det

"Vi og vore brugere kunne ikke se det," understreger han.

Derudover havde KMD installeret en SQL database på en virtuel server, der havde 22 CPU'er tilknyttet.

Men da Microsoft ændrede licensreglerne, så man skulle betale licens per CPU, overså KMD's licensspecialister denne installation, og Microsoft ville derfor have betaling, oplyser han videre.

"Varde kommune betalte i øvrigt både for at få Office-pakker og SQL-databasen installeret, og da vi så blev opmærksom på, at det ikke var korrekt, betalte vi igen for at få fejlen rettet. En meget dyr form for rådgivning," konkluderer it-chefen.

Truede KMD

Varde Kommune truede med at gøre kravet fra Microsoft gældende over for KMD, men droppede det igen.

"Vi truede med at gøre KMD ansvarlig på grund af forkert rådgivning, men har ikke gjort yderligere. Det er jo samtidig vores største samarbejdspartner, og jeg vurderede, at vi stod os bedre ved kun at true," slutter it-chefen.

KMD-udklip fra licensrapporten

Herunder er udklip fra KPMGs licensaudit-rapport:

26. april 2011 Microsoft Danmark ApS Microsoft Software Licens Review hos Varde Kommune KPMG

Vi har foretaget analysen i perioden 6. april 2011 til d. 14. april 2011. Vi har foretaget test den 6. april 2011 på kundens domicil Bytoften 2, 6800 Varde.

Kunden har givet følgende kommentar til KPMG's opgørelse: "Office Professionel 2003, som fejlagtigt var installeret (af KMD) i vort Citrix miljø, er afinstalleret og i stedet er Office Standard 2003 nu installeret"

Kunden har givet følgende kommentar til KPMG's opgørelse: " I Citrix miljøet, som er installeret af KMD, er det ikke længere teknisk muligt at tilgå Citrix uden anvendelse af Token - hvilket vi ikke opfatter som værende i strid med de indgåede licensaftaler"

Kunden har givet følgende kommentar til KPMG's opgørelse: "Alle SQL servere er nu fjernet fra det virtuelle miljø herunder har KMD flyttet E og M databasen til fysisk server"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Windows 11 lækket: Her er Microsofts kommende styresystem - se det her
Microsoft kommende styresystem tager form. En lækket version viser allerede nu store dele af, hvordan Windows 11 er i brug.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.