Artikel top billede

Politikere i hed debat: Skal alle have bredbånd?

Erhvervsministeren og Dansk Folkeparti er røget i totterne på hinanden over, hvordan bredbånd skal understøtte it-selvbetjening.

Læs også: Så mange danske firmaer kan være afskåret fra bredbånd

For nylig kom det frem, at et antal virksomheder måske skulle undtages fra en ellers obligatorisk digital postkasse, fordi virksomhederne ganske enkelt ikke havde god nok bredbåndsforbindelse.

Det fik Dansk Folkeparti til at kræve nogle svar fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).

I hendes svar fremgår det, at hun for det første ikke finder det tilfredsstillende, hvis borgere eller virksomheder "ikke kan få en bredbåndsforbindelse, der er god nok til at anvende de offentlige selvbetjeningsløsninger". 

Endvidere vurderer ministeren, at det er markant færre end 1.000 virksomheder, der ikke har godt nok bredbånd.

Du kan læse ministeren svar i sin fulde længde på sidste side.

DF: Ikke godt nok 
Men meldingen fra bredbåndsministeren får på ingen måde Dansk Folkeparti til at indstille kritikken.

Tværtimod.

For Dansk Folkepartis it-ordfører Dennis Flydtkjær er fortsat utilfreds.

Blandt andet kritiserer han i skarpe vendinger de bredbåndskrav, der blev opstillet i forbindelse med en auktion.

DF: "Det er altså ikke godt nok"

Dennis Flydtkjær påpeger, at den auktion som ministeren taler om, kun sætter 800 mhz-krav i visse postnumre.

Samtidig må nogle virksomheder vente til 2015.

"Svaret betyder, at de mange virksomheder må vente til 2015 inden de kan få blot en internetforbindelse med begrænset hastighed, og det betyder ikke engang at alle de virksomheder, som i dag ikke kan kommunikere med det offentlige kan det i 2015," forklarer Dennis Flydtkjær. 

Det mobile 800 Mhz-bredbånd skal nemlig kun dække 207 postnumre ud af de cirka 1050, der er i dag, oplyser han og spørger, "hvad med de virksomheder, som lægger uden for de 207 postnumre, hvor der ikke er garanti for dækning?"

"Det er altså ikke godt nok," konkluderer han. 

Staten tjente penge på bredbåndshuller

Samtidig kritiserer politikeren fra Dansk Folkeparti alle partierne bag teleforliget.

"Partierne bag teleforliget dummede sig, da de kun satte dækningskrav til 207 postnumre," forklarer han. 

De skulle have sat dækningskravet til langt flere postnumre, hvilket dog havde gjort, at prisen som teleselskaberne havde budt for at benytte den nye frekvens ville blive lavere, forklarer Dennis Flydtkjær. 

"Det er tydeligt at partierne i teleforliget har prioriteret, at få så mange penge i statskassen som muligt, ved at stille lempelige dækningskrav, i stedet for at have sikret danskerne en ordentlig dækning," slutter han.

Hele svaret fra bredbåndsministeren

Folketingets Lovsekretariat

Vedlagt fremsender jeg min besvarelse af spørgsmål S 940 stillet af Dennis Flydtkjær (DF) den 22. januar 2013.

Med venlig hilsen
Annette Vilhelmsen

Besvarelse af spørgsmål S 940 stillet af Dennis Flydtkjær (DF) den 22. januar 2013.

Spørgsmål:
Mener ministeren, at der er tilfredsstillende internetforbindelser i Danmark, når der ifølge Erhvervsstyrelsen er op imod 1.000 virksomheder, der kan blive undtaget fra lovkravet om obligatorisk postkasse på virk.dk på grund af dårlige eller manglende internetforbindelser?

Svar:
Adgang til digitale offentlige selvbetjeningsløsninger er essentiel for, at samfundet kan udnytte fordelene ved digitalisering af den offentlige sektor.

Der findes ikke helt eksakte tal over, hvor mange virksomheder, der ikke kan få adgang til en tilstrækkelig hurtig internetforbindelse til de offentlige selvbetjeningsløsninger.

Den daværende IT- og Telestyrelse vurderede dog i 2010, at der var under 1.000 husstande og virksomheder, der ikke på det tidspunkt kunne få en forbindelse på 512 kbit/s, jf. også lovbemærkningerne til lov om Offentlig Digital Post. Denne hastighed må betegnes som minimumshastigheden i for-hold til de offentlige selvbetjeningsløsninger. På grund af den teknologiske udvikling siden 2010 må det forventes, at tallet i dag er væsentligt lavere end de 1.000.

Men det er ikke tilfredsstillende, hvis der stadig er virksomheder og borgere, der ikke kan få en bredbåndsforbindelse, der er god nok til at anvende de offentlige selvbetjeningsløsninger.

Regeringen har derfor i 2012 gennemført en auktion over frekvenser i 800 MHz-området til mobilt bredbånd. I den forbindelse blev der fastsat særlige geografiske dækningskrav. Dækningskravene betyder, at TDC senest med udgangen af 2015 skal sikre en mobil bredbåndsdækning med en oplevet hastighed på minimum 10 Mbit/s i 207 postnumre med dårligst bredbånds-dækning.

Regeringen vil også ved fremtidige auktioner vurdere behovet for at stille dækningskrav med henblik på at tilvejebringe bedre bredbåndsdækning i yderområderne.

Endelig kommer regeringen inden for kort tid med et udspil om bedre mobildækning og hurtigere bredbånd i hele Danmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.