Artikel top billede

Så mange danske firmaer kan være afskåret fra bredbånd

Se hvor mange danske virksomheder, der har så ringe bredbåndsadgang, at de kan slippe for ny lov om tvungen digital postkasse.

Læs også:
Gør dig klar: Snart slut med brevpost fra det offentlige

Sådan kommer tvangs-mail fra det offentlige til at fungere

Ved udgangen af i år skal landets virksomheder bruge en obligatorisk postkasse på virk.dk.

Men faktisk har man i loven set sig nødsaget til at smide en bredbånds-undtagelse ind.

Virksomheder, der ikke har mulighed for at få en bredbåndsforbindelse, defineret som 512 kilobit, har fået lov til at slippe for at blive tilmeldt ordningen.

Hos Erhvervstyrelsen forklarer kontorchef Carsten Ingerslev at styrelsens seneste kortlægning viser, at flere end 99,9 pcocent af alle danske virksomheder har mulighed for en bredbåndsforbindelse på mindst to Mbit/s.

Under 1.000 virksomheder

"Derfor forventer vi, at under 1.000 virksomheder kan blive undtaget fra lovkravet om en obligatorisk postkasse på Virk.dk," udtaler han i et skriftligt svar til Computerworld.

I øvrigt er undtagelsen at finde i et lovforslag om "Lov om Offentlig Digital Post" fra den 13. april 2012 af finansminister Bjarne Corydon (S).

Her fremgår det, at det foreslås, at der indføres en bemyndigelse til erhvervs-og vækstministeren til at fastsætte såkaldte fritagelsesbestemmelser fra obligatorisk tilslutning.

Loven siger, at kommunikation "som altovervejende hovedregel" bør foregå digitalt.

"Fritagelse for tilslutning til den offentlige digitale postløsning kan derfor efter forslaget kun komme på tale, hvis der foreligger ganske særlige omstændigheder," hedder det.

"Det kan eksempelvis være tilfældet for personer eller virksomheder, som er hjemmehørende i et af de forholdsvis få områder, hvor der er begrænset adgang til internettet som anført i afsnit 4.4.3.1."

Imidlertid har en kontorchef fra Digitaliseringsstyrelsen tidligere udtalt følgende:

"Det er kun, hvis en virksomhed ikke har mulighed for at få en bredbåndsforbindelse defineret som 512 kilobit, at man kan slippe for at blive tilmeldt ordningen".

DF: Ikke acceptabelt
It-ordfører Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti (DF) mener, at det er statens ansvar, at folk kan kommunikere med det offentlige digitalt.

"Jeg mener, at det ikke er acceptabelt, at der er borgere og virksomheder i Danmark, som ikke kan få en brugbar internetforbindelse, som kan bruges til at komme i kontakt med det offentlige," udtaler han til Computerworld.

Når man fra statens side sætter krav til at danskerne skal kommunikere med det offentlige via digitale kanaler, så har staten også et ansvar for, at der er en infrastruktur til rådighed, forklarer han videre.

Derfor har DF også fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om fradrag for etableringsomkostninger ved tilslutning til højhastighedsforbindelse til de borgere, som i dag ikke kan få en hurtig internetforbindelse. 

"Omvendt, når vi nu har den situation, at det ikke er alle, der kan få en tilfredsstillende forbindelse, så er det mindste, man kan gøre, at man laver en undtagelsesmulighed, så de borgere kan slippe for kravet om digitalt post."

"Men det er rigtig ærgerligt at det er nødvendigt," udtaler Dennis Flydtkjær, der vil rejse spørgsmålet i Folketinget.

Han mener i øvrigt, at ansvaret for de mange mobilhuller og dårligt bredbåndsdækning ligger hos partierne bag teleforliget, for det er dem, som har ført en fejlslået politik igennem mange år nu. 

"Man har stillet for lempelige krav, når der var udbud, og samtidig har man ikke brugt de penge, man får ind på auktionerne til at sikre bedre forbindelser for præcis de virksomheder og borgere, som kommer i klemme nu," påpeger han.

Dansk Energi: Alt for mange
Hos Dansk Energi, der repræsenterer fiber-leverandørerne, kritiserer man også tingenes tilstand.

"Hvis der er tale om 1.000 virksomheder, som i dagens Danmark anno 2013 ikke kan få en bredbåndsforbindelse med lidt over ISDN2-hastighed, så er det 1.000 for meget," udtaler chefkonsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Desuden advarer han om, at der ofte kan være sammenfald mellem en mindre virksomhed som en enkeltmandsvirksomhed og så den private husstande, hvorfra virksomheden drives, hvorfor udfordringen ikke kun gælder offentlig digital post, men digitale velfærdsløsninger generelt.

"I stedet for alene at undtage virksomhederne bør man måske også se nærmere på, hvordan de så får erstattet deres smalbåndsforbindelser med noget med tidssvarende, men den hovedpine er jo i højere grad politisk," lyder opfordringen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


Premium
Jacob og Henrik har netop solgt deres it-virksomhed for et trecifret millionbeløb: "Vi havde et mål om at vokse endnu mere, men så kom det her tilbud"
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje