Artikel top billede

Hej, it-chef! Hvad er det egentlig, du laver?

Betegnelsen teknologidirektør eller CTO bruges i stigende grad i betydningen driftsdirektør for it. Læs her, hvorfor det er en stærk model.

Computerworld News Service: Stillingsbetegnelsen it-chef eller CIO dukkede op, i takt med it-afdelingen blev mere afgørende for virksomhedens forretningsmæssige målsætninger. Selvom it-chefens rolle varierer en smule fra virksomhed til virksomhed, står det stadig relativt klart, hvad der er stillingens centrale arbejdsopgave: Identificering og levering af de it-tjenester, som virksomheden har behov for.

Derimod er stillingen som teknologidirektør eller CTO sandsynligvis den mest forskelligartede af alle de teknologirelaterede roller, med hensyn til hvad jobtitlen dækker over. Det kan skabe forvirring for administrerende direktører, bestyrelsesformænd og eksterne interessenter såsom tjenesteleverandører.

National Australia Bank besluttede for nylig at splitte rollen som it-chef op i en primært teknisk stilling og en primært forretningsorienteret stilling. Det fik adskillige af Gartners klienter til at spørge mig, om det er en god idé. Australian Government Information Management Office gjorde noget lignende i december.

Betydningen "driftsdirektør for it" er ved opstå som den dominerende betydning af betegnelsen teknologidirektør eller CTO i erhvervslivet. Det er en stærk model, der gør det muligt for it-chefen at vende blikket mere udad og være med til at forme den digitale forretningsstrategi.

Gartner har identificeret seks roller, som jobtitlen teknologidirektør ofte bruges til at betegne. De første to er hovedsageligt relevante for teknologiproducenter og tjenesteleverandør.

Her er it-chefens seks forskellige roller

Hvilken af disse seks CTO-roller, din virksomhed anvender, bør afhænge af virksomhedens og især it-afdelingens behov, selvom det i praksis ofte afgøres af tradition.

1. CTO = Chef for driftsteknologien

I brancher, hvor teknologien er centralt for virksomhedens produkt eller leveringen af produktet, betyder CTO ofte den person, der har ansvaret for denne teknologi - som nogle steder kaldes driftsteknologi. Her er telebranchen er klart eksempel, hvor CTO'en ofte står for telekommunikations-netværket, mens CIO'en står for den interne brug af it.

2. CTO = Chefudvikler

I højteknologiske virksomheder, der gør stærkt brug af forskning og udvikling, såsom softwarevirksomheder, kan CTO'en være den, der står for at opfinde og designe produktet. Denne forståelse af CTO'ens rolle har som regel intet eller meget lidt at gøre med en virksomheds interne brug af it.

3. CTO = Driftsdirektør for it

I alle brancher (ikke kun de højteknologiske) står CTO'en i denne udgave for den daglige drift af den interne it, og rapporterer til it-chefen. Det giver it-chefen mulighed for at have et mere forretningsorienteret og strategisk fokus. Andelen af offentlige institutioner og private virksomheder, der gør brug af denne fordeling af opgaverne mellem en it-chef og en it-driftsdirektør er støt stigende. I langt størstedelen af tilfældene rapporterer en CTO i denne rolle direkte til CIO'en. Uden dette klart definerede hierarki er der risiko for stor forvirring og alvorlige spændinger.

4. CTO = Chef for it-relateret forskning og udvikling

Denne CTO-rolle har relevans for alle virksomheder, hvor teknologien ikke er det primære produkt eller tjeneste, og er den mest afgrænsede. Her er teknologichefen ansvarlig for, at virksomheden holder sig ajour med den relevante teknologiske udvikling, for at definere teknologiske standarder for virksomheden og for at opbygge og vedligeholde relationer til kilder til indsigt og innovation såsom universiteter og analysefirmaer.

5. CTO = Chefarkitekt

Her er CTO'en ansvarlig for de vigtigste teknologirelaterede beslutning er, beslutninger om it-arkitektur og oprettelsen af standarder. Arbejdsopgaverne kan række udover den tekniske arkitektur til hele enterprise-arkitekturen (EA). Denne rolle vil typisk også kunne få betegnelsen chefarkitekt.

6. CTO = It-afdelingschef

Denne CTO-rolle er hverken direkte ansvarlig for driften eller strategien for virksomhedens it, men udelukkende de tværgående funktioner, hvilket typisk er ting som arkitektur, governance, it-finansiering, it-afdelingens HR, it-indkøb, it-risiko og -sikkerhed, og står muligvis for it-projekt- og it-programledelse.

Ligegyldigt hvilken rolle CTO'en har, så er det vigtigste, at alle interne som eksterne interessenter er klar over, hvad stillingsbetegnelsen indebærer i netop din virksomhed.

Linda Price er group vice president for executive programmes hos Gartner. Hun kan kontaktes på e-mailadressen linda.price@gartner.com.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.