Artikel top billede

Sådan kommer din bil til at kommunikere i fremtiden

Mobile World Congress: En ny bil lavet i samarbejde mellem Ericsson og Volvo viser M2M-teknologiens muligheder. Læs her, hvad du kan forvente af it-kommunikation i fremtidens biler.

"Der er lige sket en ulykke længere fremme, drej derfor til højre om 30 meter," lyder meldingen til far bag rattet,

Børnene sidder bagi og ser film direkte streamet fra Netflix.

Samtidig er en ambulance sendt af sted mod ulykkesstedet, aktiveret af sensorer i den havarerede bil.

Sådan et scenario er kommet et skridt nærmere.

Lidt senere på året lancerer den svenske bilproducent Volvo nemlig en ny bil, der er blevet til i et samarbejde med den svenske netværksgigant, Ericsson.

Et samarbejde, hvor M2M-teknologien (machine to machine) får lov at udfolde sig.    

"Vi har lavet en cloud-løsning til Volvo, som blandt andet betyder, at Volvo-fabrikken kan hive en masse informationer ud af bilerne," fortæller Ericsson direktør i Danmark, Lars Tofft, da Computerworld besøger Ericssons stand på Mobile World Congress i Barcelona.

"Der er indbygget wifi, så i princippet bliver bilen en wifi-zone. Med den nyeste M2M-teknologi er der langt bedre realtidsinformation til rådighed. Det skaber uanede muligheder for kommunikationen," fortsætter han.

Booker selv eftersyn

For eksempel kan kommunikationen med bilfabrikken udmønte sig i online-bookning af serviceeftersyn, eller meldinger om, hvornår det er på tide at udskifte diverse bildele.

Men også brændstofoptimering vil potentielt set være en mulighed.

Aftalen er global og betyder, at Volvo vil kunne kommunikere med deres biler over hele verden.

Lars Tofft viser bilen som et eksempel på de netværksteknologiske projekter, den svenske netværksgigant lige nu går og sætter i søen i en tid, hvor snakken om M2M-teknologi og Big Data bliver mere og mere allestedsnærværende.

Alle kobler sig på

Fra et bredere samfundsperspektiv kan kommunikationen mellem biler og alarmberedskaber på sigt komme til at betyde, at man næppe kommer til at vente to timer på ambulancen, hvis man sidder fastklemt i en havareret bil, da der også vil være direkte kontakt med alarmcentraler.

Og, måske ikke ulogisk, følger forsikringsbranchen også nøje med i udviklingen, da de mange informationer vil give helt andre muligheder for at finde ud af, hvad der for eksempel er sket inden en kollision.

Men bilsektoren er blot en ud af mange, hvor udnyttelse af store mængder data er i fuld gang.

"Vi bevæger os i en tid, hvor IKT (informations- og kommunikationsteknologi red.) begynder at blive interessant for andre sektorer, og alt, hvad der har gavn af at blive forbundet, bliver forbundet," lyder det fra den danske Ericsson-direktør.

Forrige år trak den svenske netværksgigant sig helt ud af mobilproduktionen, da japanske Sony købte Ericsson ud af den fælles mobilproduktionsselskab Sony Ericsson.

Læs mere om det her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.