Artikel top billede

Konsulent: Sådan sparer du 30 procent på licenser

Udgifter til licenser fylder op imod en fjerdedel af it-budgettet. Men det er muligt at skære 30 procent af udgiften, mener konsulent. Se her, hvordan du gør.

Læs også:

Fortrolig rapport: Sådan tjekkes licenser under licens-audits

Licenser: Derfor vil du blive ramt af flere kontroller

Det vrimler med historier om millionregninger udskrevet i kølvandet på licenskontroller, der ofte viser rod med licenserne hos kunderne.

Det sker, selv om flere og flere virksomheder rent faktisk har fået bedre værktøjer til at styre deres it-licenser.

Det påpeger Fred Johnsen, der er ansvarlig for PA Consulting Groups Centre of Excellence vedrørende ERP.

"Mens flere og flere virksomheder har fået bedre værktøjer til at styre deres it-licenser, har kun meget få virksomheder etableret en konkret governance struktur, herunder solide processer, definerede roller og ansvar, eksempelvis for indkøb, fornyelse, genbrug, reforhandling og afskaffelse af it-licenser," forklarer han.

30 procent kan spares

På baggrund af interviews gennemført med virksomheder i 2012 - blandt andet med en række store internationale virksomheder - anslår PA Consulting, at med det rette set up, så kan virksomheder rent faktisk spare op til 30 procent af deres udgifter til softwarelicenser.

Læs mere om hvor meget virksomheder bruger på softwarelicenser, og hvor stor en andel af producenters omsætning, der stammer fra samme, her.

Her er de tre gode råd

Fred Johnsen fra PA Consulting Group ridser tre gode råd op:

Så hvad skal virksomhederne gøre?

1. Begynd med de største

Når man går i gang med at skabe et overblik over sin licenssituation, bør man være pragmatisk.

Begyndt med de største softwareleverandører som Microsoft, Oracle og SAP, siden disse typisk står for cirka 80 procent af alle licensomkostninger i virksomheden.

2. Sæt fokus på interne arbejdsproces

Det er vigtig at implementere de rigtige it-værktøjer for at holde styr på virksomhedens licenser.

Men glem ikke at få defineret processer og roller i forhold til at skabe en vedvarende positiv effekt.

3. Hold stærkt kommercielt fokus

For at skabe forståelse for vigtigheden af en gennemtænkt og velfunderet License Management strategi på tværs af virksomheden, bør man begynde med at forstå de kommercielle forhold.

Det kan gøres ved at fokusere på følgende områder:

a) På hvilke områder finder man typisk "Quick Wins"?

b) Etablering af et overordnet business case.

c) identificere hvilke kompetencer, som skal findes i organisationen for at kunne gennemskue de forskellige licensmuligheder, der findes, og ikke mindst identificere de bedste forhandlingsstrategier overfor softwareleverandøren.

"Følger man disse tre råd, vil man typisk kunne skabe op til 30 procent besparelse vedrørende virksomhedens licensomkostninger, samt signifikant reducere risikoen for "bad publicity" i media på grund af manglende compliance på licensområdet," slutter Fred Johnsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.