Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Konsulent: Sådan sparer du 30 procent på licenser

Udgifter til licenser fylder op imod en fjerdedel af it-budgettet. Men det er muligt at skære 30 procent af udgiften, mener konsulent. Se her, hvordan du gør.

Læs også:

Fortrolig rapport: Sådan tjekkes licenser under licens-audits

Licenser: Derfor vil du blive ramt af flere kontroller

Det vrimler med historier om millionregninger udskrevet i kølvandet på licenskontroller, der ofte viser rod med licenserne hos kunderne.

Det sker, selv om flere og flere virksomheder rent faktisk har fået bedre værktøjer til at styre deres it-licenser.

Det påpeger Fred Johnsen, der er ansvarlig for PA Consulting Groups Centre of Excellence vedrørende ERP.

"Mens flere og flere virksomheder har fået bedre værktøjer til at styre deres it-licenser, har kun meget få virksomheder etableret en konkret governance struktur, herunder solide processer, definerede roller og ansvar, eksempelvis for indkøb, fornyelse, genbrug, reforhandling og afskaffelse af it-licenser," forklarer han.

30 procent kan spares

På baggrund af interviews gennemført med virksomheder i 2012 - blandt andet med en række store internationale virksomheder - anslår PA Consulting, at med det rette set up, så kan virksomheder rent faktisk spare op til 30 procent af deres udgifter til softwarelicenser.

Læs mere om hvor meget virksomheder bruger på softwarelicenser, og hvor stor en andel af producenters omsætning, der stammer fra samme, her.

Her er de tre gode råd

Fred Johnsen fra PA Consulting Group ridser tre gode råd op:

Så hvad skal virksomhederne gøre?

1. Begynd med de største

Når man går i gang med at skabe et overblik over sin licenssituation, bør man være pragmatisk.

Begyndt med de største softwareleverandører som Microsoft, Oracle og SAP, siden disse typisk står for cirka 80 procent af alle licensomkostninger i virksomheden.

2. Sæt fokus på interne arbejdsproces

Det er vigtig at implementere de rigtige it-værktøjer for at holde styr på virksomhedens licenser.

Men glem ikke at få defineret processer og roller i forhold til at skabe en vedvarende positiv effekt.

3. Hold stærkt kommercielt fokus

For at skabe forståelse for vigtigheden af en gennemtænkt og velfunderet License Management strategi på tværs af virksomheden, bør man begynde med at forstå de kommercielle forhold.

Det kan gøres ved at fokusere på følgende områder:

a) På hvilke områder finder man typisk "Quick Wins"?

b) Etablering af et overordnet business case.

c) identificere hvilke kompetencer, som skal findes i organisationen for at kunne gennemskue de forskellige licensmuligheder, der findes, og ikke mindst identificere de bedste forhandlingsstrategier overfor softwareleverandøren.

"Følger man disse tre råd, vil man typisk kunne skabe op til 30 procent besparelse vedrørende virksomhedens licensomkostninger, samt signifikant reducere risikoen for "bad publicity" i media på grund af manglende compliance på licensområdet," slutter Fred Johnsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere