Artikel top billede

Tidligere var han CIO i Region Syddanmark. Nu skal Jan Topp Rasmussen stå i spidsen for Skats it-systemer. (Foto: JONAS FOTOGRAFI / JONAS FOTOGRAFI)

Skats nye CIO: Sådan tjener vi skatteborgerne bedst muligt

Interview: Skat har fået en ny mand i spidsen for it-systemerne. Han er parat til at tage de nødvendige kampe i et af Danmarks mest krævende it-job. Han begyndte da også i orkanens øje.

Læs også:

Derfor forsvinder den klassiske danske it-chef

Top-CIO: Denne beslutning ændrede hele min karriere

Interview: En ilddåb. Det kan man med rette kalde job-starten for Skats nye CIO.

Hans første opgave var nemlig at tage ansvaret for it-håndteringen af årsopgørelserne, som netop er blevet udsendt til de danske skatteborgere.

Selv om han ikke helt havde forudset opgavens omfang, så blev projektet dog taget i stiv arm.

"Set i bakspejlet er det gået godt. Det er lykkedes at planlægge opgaven internt og i samarbejde med leverandører og kundecentre."

"Når jeg ser tilbage på de meget hektiske fire til fem dage omkring udsendelsen af årsopgørelserne, så er det forløbet meget fornemt," fortæller Jan Topp Rasmussen.

En CIO har hår på brystet

Så du ville ikke hellere have begyndt jobbet nu, hvor det er overstået?

"Nej, overhovedet ikke," griner han. 

"Da jeg overtog jobbet for fire uger siden, var jeg ikke klar over, at årsopgørelsen ville fylde så meget, men det gør den jo selvfølgelig, når man sidder i Skat. Det har været spændende, og heldigvis er det gået godt."

Da du sagde ja til jobbet som CIO i Skat, så sagde du vel også ja til at træde ind på øretævernes holdeplads?

"Ja, men det er nu ikke så meget anderledes i Skat end i andre virksomheder. Når man sidder med et ansvar, så kan det give nogle øretæver. Når det går godt, så modtager man omvendt også ros og deler den ud til dem, der har været med til at bidrage."

"It er integreret så tæt ind i forretningen i alle brancher, så hvis it ikke virker, så er der intet, der virker. Det betyder, at der er et stort pres på den it-ansvarlige."

Man skal erkende it-problemer

Kræver det en speciel type person at være it-chef?

"Det kræver tålmodighed, udholdenhed og i høj grad robusthed. Man skal have evnen og modet til at tage en dialog om de ting, der ikke fungerer, og erkende, hvis der er noget, som skal laves om."

I Skat er it forretning

"CIO-rollen i Skat er en integreret del af koncerndirektionen, og det er et klart signal om, at it understøtter forretningen," fortæller Jan Topp Rasmussen. 

Så udgangspunktet er et forretningsfokus?

"Ja, men CIO-opgaven er også knyttet til innovation, udvikling, kundehåndtering og drift, så de 300 personer, der er i afdelingen, skal favne meget bredt."

Hvilke fingeraftryk vil du gerne sætte på it-afdelingen i Skat?

"Der er nogle strategiske fokusområder, som er vigtige. Et af dem er systemmodernisering, så it hele tiden følger forretningens behov og strategi. Samtidig kan vi ikke komme uden om stabil drift," siger Skats CIO.

"Der er tre kodeord i form af, at det skal være enkelt, effektivt og korrekt for forretningen. Men det gælder om at tjene skatteborgerne bedst muligt, og det er det gennemgående tema for Skats it."

Hvilken opgave ligger øverst på dit skrivebord?

"Der er mange. En stor opgave handler om effektiv inddrivelse af skat, som er en automatisering af hele inddrivelsesprocessen."

"Det er en stor opgave, der har været i gang i flere år, men som sættes i drift den 1. september, Den glæder jeg mig til at få på plads."

Læs også:

Nordens tre top-CIO'er: Her er vores planer for 2013

CIO i Danske Spil: Nye roller til alle it-ansatte

Derfor forsvinder den klassiske danske it-chef

Top-CIO: Denne beslutning ændrede hele min karriere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere