Artikel top billede

Tidligere var han CIO i Region Syddanmark. Nu skal Jan Topp Rasmussen stå i spidsen for Skats it-systemer.

Skats nye CIO: Sådan tjener vi skatteborgerne bedst muligt

Interview: Skat har fået en ny mand i spidsen for it-systemerne. Han er parat til at tage de nødvendige kampe i et af Danmarks mest krævende it-job. Han begyndte da også i orkanens øje.

Læs også:

Derfor forsvinder den klassiske danske it-chef

Top-CIO: Denne beslutning ændrede hele min karriere

Interview: En ilddåb. Det kan man med rette kalde job-starten for Skats nye CIO.

Hans første opgave var nemlig at tage ansvaret for it-håndteringen af årsopgørelserne, som netop er blevet udsendt til de danske skatteborgere.

Selv om han ikke helt havde forudset opgavens omfang, så blev projektet dog taget i stiv arm.

"Set i bakspejlet er det gået godt. Det er lykkedes at planlægge opgaven internt og i samarbejde med leverandører og kundecentre."

"Når jeg ser tilbage på de meget hektiske fire til fem dage omkring udsendelsen af årsopgørelserne, så er det forløbet meget fornemt," fortæller Jan Topp Rasmussen.

En CIO har hår på brystet

Så du ville ikke hellere have begyndt jobbet nu, hvor det er overstået?

"Nej, overhovedet ikke," griner han. 

"Da jeg overtog jobbet for fire uger siden, var jeg ikke klar over, at årsopgørelsen ville fylde så meget, men det gør den jo selvfølgelig, når man sidder i Skat. Det har været spændende, og heldigvis er det gået godt."

Da du sagde ja til jobbet som CIO i Skat, så sagde du vel også ja til at træde ind på øretævernes holdeplads?

"Ja, men det er nu ikke så meget anderledes i Skat end i andre virksomheder. Når man sidder med et ansvar, så kan det give nogle øretæver. Når det går godt, så modtager man omvendt også ros og deler den ud til dem, der har været med til at bidrage."

"It er integreret så tæt ind i forretningen i alle brancher, så hvis it ikke virker, så er der intet, der virker. Det betyder, at der er et stort pres på den it-ansvarlige."

Man skal erkende it-problemer

Kræver det en speciel type person at være it-chef?

"Det kræver tålmodighed, udholdenhed og i høj grad robusthed. Man skal have evnen og modet til at tage en dialog om de ting, der ikke fungerer, og erkende, hvis der er noget, som skal laves om."

I Skat er it forretning

"CIO-rollen i Skat er en integreret del af koncerndirektionen, og det er et klart signal om, at it understøtter forretningen," fortæller Jan Topp Rasmussen. 

Så udgangspunktet er et forretningsfokus?

"Ja, men CIO-opgaven er også knyttet til innovation, udvikling, kundehåndtering og drift, så de 300 personer, der er i afdelingen, skal favne meget bredt."

Hvilke fingeraftryk vil du gerne sætte på it-afdelingen i Skat?

"Der er nogle strategiske fokusområder, som er vigtige. Et af dem er systemmodernisering, så it hele tiden følger forretningens behov og strategi. Samtidig kan vi ikke komme uden om stabil drift," siger Skats CIO.

"Der er tre kodeord i form af, at det skal være enkelt, effektivt og korrekt for forretningen. Men det gælder om at tjene skatteborgerne bedst muligt, og det er det gennemgående tema for Skats it."

Hvilken opgave ligger øverst på dit skrivebord?

"Der er mange. En stor opgave handler om effektiv inddrivelse af skat, som er en automatisering af hele inddrivelsesprocessen."

"Det er en stor opgave, der har været i gang i flere år, men som sættes i drift den 1. september, Den glæder jeg mig til at få på plads."

Læs også:

Nordens tre top-CIO'er: Her er vores planer for 2013

CIO i Danske Spil: Nye roller til alle it-ansatte

Derfor forsvinder den klassiske danske it-chef

Top-CIO: Denne beslutning ændrede hele min karriere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.