Artikel top billede

Kommuner på bar bund med NemID: Kan ikke få data

Landets kommuner mangler et overblik over, hvordan det går med udbredelsen af NemID. Indtil videre har NemID-data sandsynligvis været fejlbehæftede.

Kommunerne har i længere tid ikke kunnet se, hvordan det går med deres indsats for at få udbredt NemID til borgerne.

Mere konkret drejer det sig om, at kommunerne ikke kan få adgang til udbredelses-data af NemID i specifikke postnumre.

Derfor har de enkelte kommuner og deres projektledere ikke et præcist billede over, hvilke tiltag på eksempelvis lokalmesser der virker, når flere danskere skal have et NemID papkort i hånden til hjælp af eksempelvis aflæsning og indlevering af årsopgørelser.

"Vi ved, at indsatsen med medbetjening virker, men kommunerne har behov for at vide præcis hvilke tiltag, der virker bedst. Derfor er vi meget interesserede i at få fat på data om NemID-udbredelsen i specifikke postnumre," forklarer chefkonsulent Charlotte Munksgaard hos KL til Computerworld.

Udover den manglende indsigt i kommunernes kampagnetiltag til udbredelse af NemID, kan KL heller ikke få et samlet overblik over, hvor mange borgere i de enkelte postnumre, der i dag allerede har og gør brug af NemID.

"Ligesom kommunerne har data over opkald til virksomhederne og deres tabte opkald, så vil vi også gerne have indsigt i, hvordan NemID er udbredt på landsplan," forklarer Charlotte Munksgaard.

Ad hoc med fejl

DanID-selskabet Nets bekræfter over for Computerworld, at der har været problemer med at hive statistikkerne frem.

Problemerne skyldes ifølge kommunikationskonsulent Ulrik Marschall fra Nets, at der har manglet fælles fodslag mellem Nets og Digitaliseringsstyrelsen om, hvilke data styrelsen - og herunder kommunerne - ønsker fra Nets.

Han understreger, at Nets og Digitaliseringsstyrelsen som sådan ikke har været uenige undervejs, men bekræfter, at det har været en lang proces at finde definitionerne på Nets' dataudtræk.

"Vi har et omfattende business intelligence-system, som kan trække de rette data ud, men der skal man altså være skarp på hvilke data, man ønsker sig," siger Ulrik Marschall.

"Det har det været ressourcekrævende at få det rette datagrundlag på plads, og derfor har vi prioriteret at bruge kræfterne på driften i stedet," fortsætter han.

Kommer i denne måned

Nets og Digitaliseringsstyrelsen er dog løbende i dialog om dataudtrækkene, hvor kommunernes brug af NemID fordelt på postnumre er en del af den store datapakke, som Digitaliseringsstyrelsen vil få tilsendt snart.

Ifølge Ulrik Marschall vil data-definitionerne formentlig være på plads i denne måned, så styrelsen - og herunder kommunerne - kan få fingrene i data omkring NemID-udbredelsen.

"Indtil videre har vi kun ad hoc trukket tal, og disse tal kan godt have været fejlbehæftede. Med nye definitioner vil der kunne trækkes data om NemID noget oftere og mere præcist, end det hidtil har været tilfældet," forklarer Ulrik Marschall.

Han fortæller, at når definitionerne på plads, så vil kommunerne kunne følge med i NemID-udbredelsen, og hvordan det går med deres medbetjeningstiltag til endnu større udbredelse af NemID.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere