Artikel top billede

John Trolle i retten: Jeg skal frifindes

Reportage: En fåmælt John Trolle mødte tirsdag op i retten i Viborg i første kapitel i stor erstatnings-batalje om 100 millioner kroner. Se her, hvordan det gik.

I Vestre Landsret i Viborg begyndte tirsdag for alvor det store erstatningsopgør i kølvandet på erhvervsskandalen om Memory Card Technology.

Konkursboet har foreløbig stillet et krav om, at den tidligere direktør, John Trolle, bestyrelsen og revisionshuse skal betale 100 millioner kroner plus renter.

Chipkort-virksomheden, der blev stiftet af John Trolle kollapsede i 2001, og siden er direktøren idømt seks års fængsel for bedrageri. Det kan du læse mere om her.

En velklædt John Trolle iført sorte sko, skjorte, sort jakke og cowboybukser var da også mødt op i retten i dag klokken 09.00.

Selvom mange år efter holder sagen stadig mange folk beskæftigede.

Måtte bytte pladser

Således fremtvang det da også et smil hos en ellers lidt sammenbidt John Trolle, da 12 af de 17 fremmødte advokater og deltagere i retssagen, umiddelbart inden mødet gik i gang, måtte skifte plads.

Sagernes advokater og forsvarsadvokaterne havde byttet plads i forhold til på hvilken side af dommeren, de skulle sidde.

Det medførte så også, at John Trolle nede i rækken af tidligere bestyrelsesmedlemmer måtte flytte plads.

Bunker af advokater og papirer

Samtidig skulle de mange mapper i sagen slæbes et nyt sted hen.

For flere advokater sad med bunker af op til 12 mapper foran sig, hvor hver mappe havde en tykkelse af omkring fire centimenter.

Såfremt man stablede alle papirer i lokalet i én bunke, ville bunken utvivlsomt overstige 2-3 meter.

Men med de mange mapper på plads kunne konkursboets kurator, Per Magid, indlede med at slå fast, at boet foreløbigt kræver 100 millioner kroner plus renter, som de sagsøgte hæfter solidarisk for.

Den rutinerede advokat pegede derefter blandt andet på, at en tidligere økonomidirektør, Henning Bech, der opsagde sin stilling i protest, vil komme til at spille en særlig rolle i erstatningssagen.

Henning Bech afleverede en længere redegørelsen til bestyrelsesformanden i forbindelse med sin opsigelse, hvor han advarede imod regnskabsrod.

Alligevel meddelte selskabets til fondsbørsen, at opsigelsen var sket "af personlige årsager", fortalte advokaten i retten i Viborg.

"Det er en sandhed med modifikationer," lød det fra Per Magid.

John Trolle: Det er vist vejen ud

Hans påstand er klar: Bestyrelsen har ikke ført forsvarligt tilsyn og har handlet ansvarspådragende i forhold til aktieselskabsloven.

Revisorernes manglende forbehold

Per Magid pegede videre på, at urigtige oplysninger i regnskabet har betydet, at man ikke har fået driften justeret.

Ergo, at selskabet ikke havde tabt så meget, hvis det havde haft styr på tallene.

Omvendt fremhæves det af modparten, at dollarskursen og prisen på RAM var udslagsgivende for kollapsen.

Konkursboets advokat mener derimod, at revisionerne skulle have taget forbehold i regnskabet.

Han nævner desuden, at flere af de involverede revisorer tidligere har fået skarpe påtaler og bøder i revisorernes eget ankenævn.

John Trolle vil frikendes

Derefter blev det John Trolles tur for en kort bemærkning.
Han afviste kort påstanden og krævede "frifindelse".
Det samme gælder revisionsfirmaerne og den tidligere bestyrelse, fremførte advokaterne.

John Trolle havde ingen advokat med til sagen, men sad resten af mødet og lyttede intenst med læserbriller liggende på dokumenterne og et plastikglas med vand foran ham.

Her kunne han høre konkursboets mand fortælle, at tabet i forbindelse med Memory Card Technology langt overstiger de 100 millioner kroner, som boet kræver.

Men foreløbig er det den mest realistiske sum at gå efter.
Da alt gik godt for it-virksomheden sponserede den Bjarne Riis-cykelholdet og fodboldklubben AGF.

Banker tabte en halv milliard

Bankerne Nordea og Danske Bank var også villige til at udlåne store millionbeløb til blandt andet opkøb af andre virksomheder og klargøring til børsnoteringen på Nasdaq, der ville indbringe en kæmpe gevinst.

Men bankcheferne Peter Schütze, Peter Straarup og Jakob Broager måtte se pengene gå tabt.
I alt tabte de to banker omkring en halv milliard kroner på sagen.

Under erstatningssagen bliver det også et omdrejningspunkt, hvorvidt bankerne kendte til risikoen.

Banker kendte til risikoen, fremfører bestyrelsen, mens konkursboets advokat Per Magid afviser dette.

Endelig vil sagens langstrakte forløb nok også blive et tema, i hvert fald nævnes også i denne sag - ligesom i straffesagen imod John Trolle - menneskerettighederne omkring af få en hurtig afsklaring på sager.

Konkursboet afviste dog i dag, at dette forhold skulle påvirke erstatningens størrelse.

Vejen ud[/b]
Første pause i sagen fandt sted klokken cirka 11, hvor John Trolle forlod retten, i øvrigt efter pænt at have meddelt pressen, at han ikke ønskede at tale.

På vej ud af bygningen tog John Trolle den forkerte dør, men med et smil vendte han tilbage og gik ud af den rigtige hoveddør.

"Det er vist vejen ud," sagde han.

Sagen er foreløbig berammet til 15 dage, hvorefter der forventes at falde dom i det formodentlig sidste kapital i den store erhvervsskandale.

Læs også:

Kendis-batalje: Sådan forsøgte John Trolle at fuppe Peter Warnøe

Dansk it-direktør er nu i fængsel - skal sidde i seks år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.