Artikel top billede

Minister banker i bordet: Få styr på software-licenser

Efter afsløringer af rod med softwarelicenser for op imod 70 millioner kroner, slår finansministeren fast, at der skal være styr på området.

En stribe afsløringer af ekstra regninger i kølvandet på licensaudits hos landets myndigheder har tvunget finansminister Bjarne Corydon (S) på banen.

For Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen vil have ministerens holdning til, at blandt andet Statens It under Finansministeriet har fået en ekstra regning på over 20 millioner kroner.

"Offentlige myndigheder skal, i lighed med andre kommercielle brugere af software, sikre, at vilkår og betingelser for anvendelse af softwarelicenserne overholdes, herunder sikre overensstemmelse mellem det antal licenser, der er ibrugtaget og det antal licenser, der er indkøbt," slår ministeren fast.

Ingen central styring

Han peger på, at der ikke foretages ikke en central styring og overvågning af licensforbrug blandt de offentlige myndigheder.

"Ansvaret for overholdelse af softwareproducenternes licensregler påhviler den myndighed, der har ejerskabet til licenserne," skriver han.

Omkring Statens It peger ministeren på, at der er iværksat en stribe tiltag for at undgå, at det vil ske igen.

Læs om tiltagene i hele finansministerens svar på næste side.

Hele ministerens svar om licenser

Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg D. 8. april 2013

Svar på spørgsmål S 1488 af 26. marts 2013 stillet af Michael Aastrup Jensen (V)
Spørgsmål
Hvorledes vil ministeren sikre, at offentlige myndigheder såsom Statens IT ikke fremover anvender softwarelicenser, som myndighederne ikke har betalt for, jf. Computerworlds artikler om emnet, eks. den 3. juli 2012?

Svar
Offentlige myndigheder skal, i lighed med andre kommercielle brugere af software, sikre, at vilkår og betingelser for anvendelse af softwarelicenserne overholdes, herunder sikre overensstemmelse mellem det antal licenser, der er ibrugtaget og det antal licenser, der er indkøbt.

Der foretages ikke en central styring og overvågning af licensforbrug blandt de offentlige myndigheder. Ansvaret for overholdelse af softwareproducenternes licensregler påhviler den myndighed, der har ejerskabet til licenserne.

Statens It har ansvaret for licensstyringen, herunder ansvaret for overholdelse af licens-reglerne, for de 80 institutioner (fordelt på 10 ministerområder), der er kunder hos Sta-tens It.

Allerede ved etablering af Statens It 1/1 2010 var der fokus på optimering af licenssty-ring. Forløbet omkring Microsoft auditeringen, som omtalt i artiklerne i Compu-terworld, har yderligere aktualiseret ønsket om forbedring af den fremadrettede licensstyring.

Følgende supplerende forbedringstiltag er blevet igangsat i Statens It inden for de sidste to år:
• Der er afsat yderligere ressourcer til licensstyringsområdet med henblik på at forbedre den løbende styring af licensforbruget og til at vurdere det fremadrettede licensbehov samt til at sikre en omkostningseffektiv brug af licenser.
• Der er implementeret automatisk og systemunderstøttet overvågning af li-censforbruget på de væsentligste områder.
• Der er udmeldt interne retningslinjer i organisationen, der sikrer en proaktiv vurdering af de licensmæssige konsekvenser forud for større systemomlægninger eller udvidelser (fx ved virtualisering).

Siden afslutning af det af Computerworld omtalte auditforløb (primo 2011), har der været løbende dialog mellem Microsoft og Statens It vedrørende licensstyring. Der er for nærværende ingen kendte udeståender på området.

Med venlig hilsen

Bjarne Corydon
IT-JOB

9altitudes Denmark

Dynamics 365 FO Konsulent

Shiji Denmark ApS

Software developer

Unik System Design A/S

IT Operations Manager

Saab Danmark A/S

Security Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere