Artikel top billede

Salget af pc'er styrtdykker - her er kæden hoppet af

Salget af pc'er faldet med rekordfart. Det bratte fald skyldes en række alvorlige tendenser, der tilsammen er en giftpille. Se her, hvorfor det står så slemt til for pc-producenterne.

En række konkrete omstændigheder presser tilsammen markedet helt i bund. Se her, hvor kæden er hoppet af.

En hel stribe omstændigheder oven i hinanden har fået salget af pc'er til at styrtdykke.

Det samlede globale salg af pc'er er faldet med hele 13,9 procent i årets første kvartal i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor.

I alt blev der i årets først kvartal solgt 76,3 millioner solgte enheder, viser tal fra analysehuset IDC.

En giftpille

Årsagen i det bratte fald i pc-salget skal findes i en række årsager, der tilsammen udgør en giftpille for pc-branchen,

IDC peger på, at pc-industrien står ved en skillevej, hvor forbrugerne for alvor rykker mod andre devices - smartphones, tablet-computere og lignende.

Det betyder, at der bliver stillet spørgsmål ved, om pc'en overhovedet har nogen fremtid.

Hertil kommer en vis ustabilitet blandt pc-producenterne, hvor prisstigninger og underleverandør-problemer har været med til at skubbe salget nedad, lyder det fra IDC-analytiker David Daoud.

Bærbare hårdest ramt

Værst ser det ud for salget af bærbare computere. IDC mener, at det skyldes, at mange mulige købere af en bærbar computer i stedet vælger at købe en tablet-computer.

David Daoud peger på, at verdens største pc-producent, HP, er i gang med en lang og tung omstrukturering, mens Dell er i gang med at lægge forretningen om til at blive mere service-orienteret.

I alt har det ført til en opbremsning i innovationen, der blot forværres af, at pc-producenterne har svært ved at skaffe de nødvendige komponenter, som ellers kan være med til at tiltrække nye kunder - eksempelvis touchskærme.

Også Windows 8 bærer en del af ansvaret.

Ifølge IDC har Microsofts nye styresystem slet ikke vundet gehør, og mange forbrugere ser ikke som forventet Windows 8 som et incitament til at anskaffe sig en ny computer.

Det samme gælder virksomhederne, hvor CIO'erne i stor stil foretrækker at beholde Windows 7 fremfor at udskifte maskinparken til pc'er med Windows 8.

Mange brugere med desktop-computere har bøvl med det touch-baserede interface i Windows 8, lyder det fra IDC, der også peger på, at touch-baserede computere er dyre.

Langt størstedelen af de solgte pc'er i kvartalet har været uden touch.

IDC forventer, at faldet i salget af pc'er vil fortsætte.

Det blev i hele 2012 i alt solgt 314 millioner pc'er. Analyshuset Gartner forventer, at dette tal vil falde til i alt 315 millioner i hele 2013 og 302 millioner i 2014.

Så hårdt har nedgangen ramt de fem største pc-leverandører

Så mange pc'er har de solgt i første kvartal:

1) Hewlett-Packard: 12 millioner solgte enheder (nedgang på 23,7 procent).

2) Lenovo: 11,7 millioner solgte enheder (samme niveau som et år tidligere).

3) Dell: ni millioner solgte enheder (nedgang på 10,9 procent).

4) Acer: 6,15 millioner solgte enheder (nedgang på 31,3 procent).

5) Asustek: 4,36 millioner solgte enheder (nedgang på 19,2 procent)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.