Artikel top billede

Her er fire store risici ved at bruge digitale penge

Sikkerhedsekspert advarer mod fire store faremomenter ved at benytte Bitcoin-valutaen, som har oplevet vilde kursstigninger i de seneste måneder.

Den digitale valuta Bitcoin har i de seneste måneder oplevet en kraftig kursstigning og - efterfølgende -fald som en konsekvens af forskellige hackerangreb.

Du kan her læse mere om den virtuelle valuta Bitcoin, og hvordan systemer virker. 

Forskningschef hos sikkerhedsfirmaet AlienVault, Jaime Blasco, fortæller til Computerworld, at der er flere risici forbundet med den internetbaserede valuta, som man som forbruger, skal holde sig for øje.

Hold øje med din pc

Det gælder først og fremmest brugerens "wallet", som er en fil indeholdende nøglen til at udveksle bitcoins med.

Brugerens wallet kan være installeret lokalt eller via en tredjepartsleverandør som Instawallet, hvis database ifølge The Verge blev hacket for en lille måneds tid siden. 

"Hvis du har din wallet installeret lokalt, så vil mange hackere kigge efter den, hvis de har held med at komme ind på din computer, og hvis du har din wallet hos en tredjepartsleverandør, så skal du være forsigtig med at vælge den rette leverandør," forklarer Jaime Blasco ovenpå flere hackerangreb.

Hans råd til at holde hackerne fra døren er, som ved al anden lokalt sikkerhedsarbejde på pc'en, at holde alle programmer opdaterede, så de it-kriminelle ikke kan udnytte sårbarheder i programmer som Quicktime, Adobe Reader eller anden tredjepartssoftware.

Botnet arbejder på merværdi

En anden trussel mod Bitcoin-markedet er botnets, som er en samling af computere, der tilsammen udgør en særdeles potent regnekraft.

Da Bitcoins netop skabes ved brugernes beregningskraft, er valutaen sårbar for, når der pludselig opstår kraftfulde netværk, der kan løse komplekse matematiske problemer og siden dele dem med resten af Bitcoin-netværket.

Ifølge BBC har et af de største botnets, ZeroAccess, millionvis af intetanende computerbrugere, der mere eller mindre ubevidst stiller deres beregningskraft til rådighed i at skabe nye Bitcoins - også kendt som mining.

It-kriminelle bruger gamle kneb med Bitcoin

Jaime Blasco fortæller, at det ikke er helt ualmindeligt, at it-kriminelle er sluppet afsted med millionvis af kroner, når de ved hjælp af store botnetværk er gået i gang med at skabe flere Bitcoins, som dog vil nå sit maksimum på 21 millioner Bitcoins i 2140.

I dag har Bitcoins ifølge Jaime Blasco en samlet markedsværdi på omkring en milliard amerikanske dollar (cirka 5,7 milliarder kroner).

DDoS-angreb og phishing-forsøg

En tredje usikkerhed er ifølge Jaime Blasco DDoS-angreb mod Bitcoin-børser som eksempelvis Bitcoin24 og BTC-E.

Sikkerhedseksperten forklarer, at formålet med disse DDoS-angreb er at lægge børsen ned og gøre markedet utilgængeligt i en længere eller kortere periode.

Derved vil markedsværdien for Bitcoins falde, hvorefter de it-kriminelle kan købe devaluerede Bitcoins til lavere priser og vente på, at markedet stiger igen.

Et fjerde minefelt er oprettelsen af falske Bitcoin-børser, hvor de it-kriminelle vil forsøge at phishe brugernavne og passwords med henblik på at misbruge Bitcoin-brugerens konti.

"Når du ved, hvordan du bruger dine Bitcoins og beskytter dig på nettet, så er der tale om et sikkert og stærkt system. Problemet er dog bare, at mange ikke ved, hvordan de skal beskytte sig selv," forklarer Jaime Blasco.

Han tilføjer, at på grund af et stigende antal angreb og usikkerhed mod Bitcoin-systemet, er løbet ved at være kørt for spekulanterne, som givetvis har tjent mange penge på vilde kursstigninger i de seneste måneder.

Sikkerhedseksperten fortæller, at Computerworld-læserne via Bitcoin-forummet Bitcointalk.org selv kan danne sig et overblik over de største misbrug mod valuta-systemet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.