Artikel top billede

Vupti: Dansk fiberselskab forbedrer regnskab med smart snuptag

Fiberselskab forbedrer sit regnskab væsentligt med smart, men tvivlsom manøvre.

Mens flere af landets elselskaber i årevis har kæmpet med røde regnskaber i deres særskilte fiberforretninger, har Sydfyns Elforsyning tilsyneladende fundet en smart løsning til at mindske de røde tal i datterselskabet Sydfyns Intranet.

Efter et katastrofalt 2011-regnskab i Sydfyns Intranet, hvor man valgte at nedskrive fiberforretningen med 120 millioner kroner efter et underskud på næsten 146 millioner kroner, har man i det netop fremlagte 2012-regnskab forbedret tallene markant.

For i 2012 lød underskuddet nemlig "kun" på en halv million kroner, altså en væsentlig forbedring.

Mirakelkuren er beskrevet i ledelsesberetningen:

"Årets resultat for 2011 var i særdeleshed påvirket negativt af omkostninger til markedsføring af bredbånd m.v. Fra og med 2012 har koncernen ændret strategi, således at markedsføringen i højere grad rettes mod koncernen som helhed."

"Dette har bevirket, at koncernens markedsføringsomkostninger i højere grad afholdes i moderselskabet Sydfyns Elforsyning A/S. Den ændrede markedsføringsstrategi har medført en betydelig reduktion af selskabets administrationsomkostninger i 2012."

Med andre ord tørrer man altså markedsføringsomkostningerne af på elselskabet.

Er denne manøvre lovlig?

Af regnskabet fremgår endvidere, at fiberselskabet Sydfyns Intranet ikke har nogen ansatte.

"Selskabet har ikke ansat medarbejdere, men har opbygget sine vidensressourcer hos medarbejdere ansat i moderselskabet Sydfyns Elforsyning A/S."

Det fremgår også, at selskabet i 2012 har modtaget et skattefrit driftstilskud på 50 millioner kroner fra SEF Forsyning A/S.

Det store spørgsmål er dog, om elselskabet bevæger sig på den rigtige side af loven, når de flytter omkostningerne.

For noget tyder altså på, at fiberforretningen nu sammenblandes med resten af forretningen i Sydfyns Elforsyning.

Og ifølge elforsyningsloven skal der være vandtætte skotter mellem elselskabernes el- og fiberforretning for at sikre, at elkunderne ikke kommer til at betale for gildet.

Plages af uenighed

Strategisk uenighed på Fyn

Det er ikke første gang et regnskab fra Sydfyns Elforsyning tiltrækker omtale.

For i kølvandet på nedskrivning af fiberforretningen sidste år blussede store strategiske uenigheder mellem Svendborgs borgmester Curt Sørensen (S) og formanden for Sydfyns Elforsyning, Guri Krøis, op.

Mens elselskabets ledelse, der er valgt af Svendborgs kommunalbestyrelse, går ind for at beholde fiberen på egne hænder, var borgmesteren åben for et salg til konkurrenten Energi Fyn.

I den forbindelse udtalte borgmesteren til Fyns Amts Avis:

"Det er sjette underskud i træk, og i de seks år er der formøblet 300 millioner kroner af egenkapitalen. Resultatet er en understregning af, at man bør være åben over for alle muligheder. Der skal i hvert fald ske noget andet end hidtil."

Det vakte også forargelse, at elselskabet Sydfyns Elforsyning, trods de kæmpe tab på fiber, alligevel fandt penge til at bygge et nyt, stort domicil, der i snit gav hver enkelt medarbejder 63 kvadratmeter at udfolde sig på.

Det svarer til dobbelt så meget plads, som medarbejderne hos Energi Fyn hver især har at boltre sig på.

Læs også:

Fynsk magtkamp blusser op efter milliontab på fiber

Borgmester raser over nyt hovedkvarter til fiberselskab

Millionerne fosser ud af elselskabernes fiber-forretninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.