Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp.

Skandaleramt it-system kører igen efter tre års knas

Danske skoleelever skal omsider benytte omstridt it-system i forbindelse med deres skriftlige afgangsprøver.

Efter flere år med it-bøvl afholder Fredensborg Kommune i år folkeskolernes skriftlige afgangsprøver via sine omstridte virtuelle desktops (VDI).

Systemet har ellers haltet i flere år, som du kan læse mere om her

"Systemet kører sådan i dag, at eleverne bruger systemet dagligt, og det blev også brugt i forbindelse med 8. og 9.klassernes terminsprøver i marts, og det vil også blive brugt til afgangsprøverne," forklarer kommunens digitaliserings- og it-chef Thomas Fænø.

Han fortæller, at der i forbindelse med de skriftlige afgangsprøver er opstillet en nødberedskabsplan.

Den alternative plan går blandt andet ud på, at hvis imaget fra VDI-løsningen fejler på deres personlige computere, kan eleverne få udleveret skole-computere, hvor imaget er præinstalleret, og afgangsprøven kan afvikles derigennem.

Under terminsprøverne kunne Fredensborg Kommunes digitaliserings- og it-chef konstatere, at én 8.klasse på én skole havde problemer med VDI-løsningen og derfor måtte de hoppe over på nødplanen.

Lang historie med fejl

Tidligere har situationen været langt værre.

De virtuelle desktops blev indkøbt i 2009 hos it-selskabet Citrix som et prestigeprojekt, hvorefter systemet forventedes at blive taget i brug i 2010.

Men først problemer med kommunens SAN (storage area network) og siden skolernes netværk har været udpeget som lyseslukkere i forhold til at få systemet udbredt på skolerne.

I 2011 gik det helt galt, da systemet gik ned foran eleverne til eksamen, og året efter blev det besluttet, at systemet skulle virke - koste hvad det ville. 

Kommunen har ifølge Thomas Fænø betalt omkring en halv millioner kroner til eksterne konsulenter fra it-selskaberne Businessmann og Conecto, der fra maj 2012 til marts i år har været tilknyttet til projektet for at få strammet op på VDI-løsningen.

Er der fortsat knas?

Fredensborg Kommunes digitaliserings- og it-chef Thomas Fænø fortæller, at der nu ugentligt er 700 unikke elever på systemet, som fortrinsvis bliver benyttet af de ældste klasser.

Tidligere er det blevet oplyst, at der er i alt omkring 4.600 elever og 500 lærere i kommunen.

Stadig knas? 

Flere kilder, som Computerworld har været i kontakt med på skolerne, fortæller, at systemet stadig knaser i fugerne med eksempelvis lange svartider.

De ønsker dog ikke at træde offentligt frem med kritikken, da "vi alle arbejder mod samme mål med at få projektet til at virke", som en kilde formulerer det.

Problemstillingen med et projekt, der knaser i krogene, har kommunens digitaliserings- og it-chef Thomas Fænø godt hørt om, selvom han langtfra er enig i kritikken.

"Vi er så tæt på, som vi kan komme, på en 100 procent oppetid, så det kan ikke være helt skidt. Men der er mange steder, hvor der ikke er særlig meget båndbredde, og så går eksempelvis video-streaming bare ikke så hurtigt, som hvis skolen havde tilknyttet en 100 megabit-fiberforbindelse," siger Thomas Fænø.

Han tilføjer, at kommunen nu arbejder på at få opgraderet på sin infrastruktur.

"Det er jo ikke kun Citrix-løsningen, der kræver meget båndbredde, det gælder jo mange typer undervisnings-it," fortsætter Thomas Fænø.

Han nævner, at indtil videre har to skoler fået opgraderet deres infrastrukturer.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.