Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp. (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Skandaleramt it-system kører igen efter tre års knas

Danske skoleelever skal omsider benytte omstridt it-system i forbindelse med deres skriftlige afgangsprøver.

Efter flere år med it-bøvl afholder Fredensborg Kommune i år folkeskolernes skriftlige afgangsprøver via sine omstridte virtuelle desktops (VDI).

Systemet har ellers haltet i flere år, som du kan læse mere om her

"Systemet kører sådan i dag, at eleverne bruger systemet dagligt, og det blev også brugt i forbindelse med 8. og 9.klassernes terminsprøver i marts, og det vil også blive brugt til afgangsprøverne," forklarer kommunens digitaliserings- og it-chef Thomas Fænø.

Han fortæller, at der i forbindelse med de skriftlige afgangsprøver er opstillet en nødberedskabsplan.

Den alternative plan går blandt andet ud på, at hvis imaget fra VDI-løsningen fejler på deres personlige computere, kan eleverne få udleveret skole-computere, hvor imaget er præinstalleret, og afgangsprøven kan afvikles derigennem.

Under terminsprøverne kunne Fredensborg Kommunes digitaliserings- og it-chef konstatere, at én 8.klasse på én skole havde problemer med VDI-løsningen og derfor måtte de hoppe over på nødplanen.

Lang historie med fejl

Tidligere har situationen været langt værre.

De virtuelle desktops blev indkøbt i 2009 hos it-selskabet Citrix som et prestigeprojekt, hvorefter systemet forventedes at blive taget i brug i 2010.

Men først problemer med kommunens SAN (storage area network) og siden skolernes netværk har været udpeget som lyseslukkere i forhold til at få systemet udbredt på skolerne.

I 2011 gik det helt galt, da systemet gik ned foran eleverne til eksamen, og året efter blev det besluttet, at systemet skulle virke - koste hvad det ville. 

Kommunen har ifølge Thomas Fænø betalt omkring en halv millioner kroner til eksterne konsulenter fra it-selskaberne Businessmann og Conecto, der fra maj 2012 til marts i år har været tilknyttet til projektet for at få strammet op på VDI-løsningen.

Er der fortsat knas?

Fredensborg Kommunes digitaliserings- og it-chef Thomas Fænø fortæller, at der nu ugentligt er 700 unikke elever på systemet, som fortrinsvis bliver benyttet af de ældste klasser.

Tidligere er det blevet oplyst, at der er i alt omkring 4.600 elever og 500 lærere i kommunen.

Stadig knas? 

Flere kilder, som Computerworld har været i kontakt med på skolerne, fortæller, at systemet stadig knaser i fugerne med eksempelvis lange svartider.

De ønsker dog ikke at træde offentligt frem med kritikken, da "vi alle arbejder mod samme mål med at få projektet til at virke", som en kilde formulerer det.

Problemstillingen med et projekt, der knaser i krogene, har kommunens digitaliserings- og it-chef Thomas Fænø godt hørt om, selvom han langtfra er enig i kritikken.

"Vi er så tæt på, som vi kan komme, på en 100 procent oppetid, så det kan ikke være helt skidt. Men der er mange steder, hvor der ikke er særlig meget båndbredde, og så går eksempelvis video-streaming bare ikke så hurtigt, som hvis skolen havde tilknyttet en 100 megabit-fiberforbindelse," siger Thomas Fænø.

Han tilføjer, at kommunen nu arbejder på at få opgraderet på sin infrastruktur.

"Det er jo ikke kun Citrix-løsningen, der kræver meget båndbredde, det gælder jo mange typer undervisnings-it," fortsætter Thomas Fænø.

Han nævner, at indtil videre har to skoler fået opgraderet deres infrastrukturer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere