Dine smarte apps risikerer at bryde persondataloven

Klumme: Kun de færreste virksomheder er opmærksomme på at overholde persondataloven og cookie-bekendtgørelsen, når de behandler de mange personoplysninger, der indhentes, når brugerne downloader og anvender apps.

Stadig flere virksomheder udvikler applikationer (apps), som forbrugere og andre interesserede kan installere på deres smartphones og tablets.

Og forbrugerne tager godt i mod de små digitale hjælpere, der eksempelvis giver adgang til e-mail og bankkonti, online indkøb, spil og GPS-hjælp. En gennemsnitsbruger har i dag 37 apps på sin smartphone og/eller tablet.

Mange virksomheder er imidlertid ikke opmærksomme på, at persondataloven også gælder, når man udvikler apps og behandler de personoplysninger, forbrugerne afgiver, når de benytter en app.

Klar information til brugeren
Brugeren skal informeres, inden app'en begynder at indsamle personoplysninger. Da mange parter er involverede i behandlingen af personoplysninger i apps, er det vigtigt, at brugeren ved, hvem der er ansvarlig for den enkelte behandling.

Brugere skal også informeres, hvis deres personoplysninger bruges af andre parter.

Derudover skal en app angive et formål med at indsamle og behandle personoplysninger. Formålet skal være så velafgrænset og udtømmende, at det kan forstås af en almindelig gennemsnitsbruger uden teknisk indsigt.

Eksempelvis må personoplysninger indsamlet i en app, der oplyser om flyankomst- og afgangstider i en lufthavn, ikke kædes sammen med en app fra et luftfartsselskab.

Apps indsamler et hav af personoplysninger
En app indsamler typisk langt flere personoplysninger end en traditionel internetbrowser. Eksempelvis adresseoplysninger (lokationsdata) og data fra enhedens digitale kompas.

Mange af de oplysninger, som genereres eller lagres på en smart device, er omfattet af persondatalovens definition på en personoplysning, fx oplysninger om ejeren af enheden, ejerens kontakter/netværk, geografiske position, betalingskortoplysninger, e-mails og billeder.

Artiklen fortsætter på næste side...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere





mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.