Artikel top billede

Så meget bredbåndsfart kræver telemedicin

Overlæge og telemedicin-ekspert forklarer her, hvad telemedicin kræver, og hvad han ser som den egentlige barriere for mere udrulning.

Selv om alle er enige om, at telemedicin rummer mulighed for milliardbesparelser i det offentlige, lader gennembruddet stadig vente på sig.

Mens den teknologiske infrastruktur ofte er blevet udråbt til skurken, tog TDC i sidste uge bladet fra munden og forsvarede teknologien.

Teknologien er på plads, lød det fra teleselskabet, der i stedet pegede på manglende incitamenter og modsatrettede interesser kommuner og regioner imellem.

Den opfattelse deles i store træk af Klaus Phanareth, overlæge og formand for Dansk Selskab for Klinisk Telemedicin.

Han giver TDC ret i - som teleselskabet har hævdet i et notat - at en telemedicin-løsning til KOL-patienter i princippet ikke kræver mere end en 512/512 Kbit-forbindelse.

"Telemedicin kan gøres meget enkelt. Det kræver stabile bredbåndsforbindelser, men det kræver ikke de helt store, monstrøse hastigheder. Det kan også sagtens køres på et mobilt netværk," lyder det fra Klaus Phanareth.

Regionerne vil beholde magten

Han understreger, at stabiliteten på forbindelsen er vigtig, men mener, ligesom TDC, at barriererne ligger et andet sted.

"Den største udfordring ligger i at forstå, hvad det vil sige, at man med teknologien kan gøre sundhedsvæsenet borgernært. Det kræver, at man ændrer hele sundhedsvæsenets genom fra at være kontrollerende og styrende til at overdrage ansvaret til borgerne. Det er først dér, teknologien kommer til at give sundhedsvæsenet den værdiforøgelse, som er nødvendig," lyder det fra Klaus Phanareth.

Men det er ikke alle, der er interesserede i forandringer.

"For eksempel bliver 95 procent af alle driftsmidlerne brugt i regionerne, og skal man til at flytte sundhedsvæsenet ud til borgeren ved hjælp af teknologien, så kommer der en omfordeling af de her midler. Og så kommer balladen."

"For der er nogen, der sidder på nogle meget tunge taburetter. I den sammenhæng er der nogen i de forskellige forvaltningssystemer, der har meget svært ved at se fordelen ved, at den udvikling er i gang," lyder analysen fra Klaus Phanareth.

Skal telemedicin for alvor komme til sin ret, kræver det ifølge Klaus Phanareth også et opgør med det sektoropdelte system.

"Hvis vi skal understøtte sundhedsvæsenets største udfordring, som er de kronisk syge patienter, der udgør 70 procent af alle ressourcerne i sundhedsvæsenet, så kræver det alt andet, end at man graver sig ned i sektorer. Det kræver, at vi bevæger os væk fra det tværsektorielle, eller nærmere, at vi åbner op for det sektorneutrale."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


Fremtidens ERP – træf de rigtige strategiske valg

Automatisering, fuld udnyttelse data og muligheden for at knytte leverandører og kunder endnu tættere til virksomheden, og kravene til et moderne forretnings- eller ERP-system er mange. Vær med når vi sætter fremtiden ERP på dagsordnen og diskuterer nogle af de vigtigste og mest relevante spørgsmål om ERP.

13. oktober 2022 | Læs mere


Dell Technologies Forum

Se hvilke løsninger, der kan give jeres virksomhed de næste banebrydende resultater Mød brancheeksperter, vær med til spændende breakout-sessioner og interaktive oplevelser, og lær mere om løsninger inden for alt fra multicloud-strategi som as-a-Service, AI-baserede beslutningsprocesser i edge-miljøer til moderne og sikker cyber resilience.

25. oktober 2022 | Læs mere


Computerworld
Efter 15 år med iPhone: Her er Computerworlds favorit-modeller - og vores karakter til hver enkelt model
CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital